Kruiden voor de overgang
Kruiden voor de overgang

Afgelopen week had ik een post op instagram gezet over kruiden en de overgang en deze is massaal gedeeld, opgeslagen en ik heb zo ontzettend veel reacties hierop gekregen dat ik dacht; het is tijd voor een wat uitgebreider artikel.

Ik de gesprekken die ik gehad heb met de vrouwen die reageerden kwam er bij iedereen naar voren dat elke vrouw informatie mist. Dat ze niet begrepen worden door artsen (zonder daar de schuld neer te leggen, want ik denk dat het verband houdt dat er ontzettend weinig kennis is over de overgang). De reguliere geneeskunde is gestoeld op een gemiddelde patiënt en dat is een man van 45 jaar. Geen vrouw, dus hierin gaat iets al niet helemaal goed in de basis.

Ikzelf heb de afgelopen jaren veel gedeeld over de menstruatiecyclus en de cyclus. De overgang hoort hier voor mij ook gewoon bij, omdat het een fase is die we in het klein elke maand in onze cyclus meemaken.

Elementenleer

Bij de fase van de overgang horen de volgende aspecten

Element: aarde
Cyclus: pre-menstruatie, dag 22-28
Fase vrouw: Wilde wijze vrouw (vrouwen die in de menopauze zijn)
Maan: afnemend
Kwaliteiten: Droog en Koud
Seizoen: herfst
Orgaan: spijsvertering.


Ik ben er dan ook van overtuigd dat als je nog menstrueert en het maakt niet uit hoe oud je bent, je jezelf afgestemd op je cyclus, dat je in de overgang ook minder (tot geen) klachten zal ervaren.

De overgang is namelijk een hele belangrijke fase, waarin we als vrouw alles wat we tot dan toe in ons leven ervaren, geleerd en gecreëerd hebben kunnen gaan oogsten. Dan is het wel noodzakelijk dat we hier bewust mee bezig zijn in de eerste 2 fases van ons leven (het jonge meisje, de tijd van kind tot aan je eerste menstruatie ongeveer en de fase van de vruchtbare vrouw, de tijd dat we menstrueren en vruchtbaar zijn).


Hoe meer je je eigen ritme leert kennen, hoe meer je in verbinding komt met jezelf en je lichaam


Goed, dit gezegd hebbende is het natuurlijk niet zo dat als je nu in de overgang zit en klachten ervaart dat het gedaan is en dat je de tijd moet uitzitten. Hieronder deel ik een aantal kruiden die kunnen helpen in deze fase. Weet ook dat als je nog menstrueert je deze kruiden óók kan inzetten in de pre-menstruatiefase.

Als kruidengeneeskundige moet ik wel een kanttekening erbij plaatsen. Het kan namelijk zo zijn dat deze kruiden niet voor jou werken. Dit artikel is dan ook ter inspiratie en geen kruidengeneeskundig advies. Om dit aan je te kunnen geven is het voor mij (en elke andere kruidengeneeskundige) noodzakelijk om je te leren kennen. Te weten hoe je lichaam werkt, welke klachten er nog meer zijn, wat je verlangens zijn en hoe je je je leven leeft. Het kan heel goed zijn dat als je bij mij een traject gaat volgen dat je hele andere kruiden krijgt, omdat deze zijn afgestemd op jou en op je hele lichaam en niet alleen een klacht.

De kruiden die ik in dit artikel noem zijn kruiden die ik zelf met regelmaat gebruik, die ik inzet voor mijn cliënten en dan niet alleen voor overgangsklachten. Ik ken ze heel goed. Ze zijn veilig te gebruiken, mits je je aan mijn voorschrift houdt wat bij het kruid staat.

Framboos - Rubus idaeus

PassiebloemFramboos Rubus idaeus green goddess natuurgeneeskunde overgang


Ohh framboos, een van de meest sensuele vruchten die ik ken. En dat is ook precies wat Framboos in je lichaam doet. Ze zet je seksuele kracht aan, maar niet zoals we die over het algemeen in onze westerse wereld kennen; als seks, maar als een stromende levensenergie wat jou voedt. Wat zorgt voor vreugde, liefde en geborgenheid in jezelf.

Framboos werkt voornamelijk op je constitutie. Ze zuivert je bloed, verrijkt je bloed en laat datgene uitzuiveren wat niet bij jou hoort. De vervuiling die diep in ons systeem ligt opgeslagen (denk aan voedingsstoffen die het lichaam niet goed kan verteren, vervuiling uit de lucht, toxische gedachten, overtuigingen, familiepatronen, karma) helpt ze losmaken en uitscheiden.

Framboos is een kruid wat tijdens een heel vrouwen-leven kan worden in gezet, ook in de zwangerschap. In elke fase doet ze haar werk en laat je thuis komen bij jezelf.

Familie

Rosacea (Rozenfamilie)

 

Gebruikte deel van de plant

Folium, blad

 

Inhoudsstoffen

Looistoffen

Flavonoïden

Organische zuren, vitaminen en mineralen

 

Dosering inwendig

Thee: 3x daags een kop thee 10 minuten laten trekken. Je kan thee maken met 2 theelepels van het kruid.

Werkingsgebieden

Gynaecologie: Framboos is een tonicum voor de baarmoeder. Een kruid wat een tonicum is is opbouwen en versterkend. In dit geval is framboos dat voor de baarmoeder. Wat haar als HET vrouwenkruid maakt. Framboos is ook een van de weinige kruiden die je voor, tijdens en na de zwangerschap kan gebruiken.

Circulatiesysteem: Zoals ik hierboven al beschreef zuivert Framboos je bloed.

Planeten & elementen

Venus. Natuurlijk venus, de planeet van liefde, vrouwelijk kracht, sensualiteit.

Elementen:

Droog. Framboos is onderscheidend. Wat maakt dat de beweging naar droog is. Ze helpt je bij jezelf te komen door datgene los te laten, te zuiveren, wat niet bij jouw essentie past.

Toxicologie

Niet waargenomen

Contra-indicaties 

Niet waargenomen


Passiebloem - Passiflora incarnata


Passiebloem Passieflora incarnata green goddess natuurgeneeskunde overgang


Passie, dat hoef ik niet te vertalen J, incarnata betekend incarneren, in het vlees brengen. In je lichaam brengen.

Passiebloem helpt je incarneren. Dat klinkt misschien gek, maar de meeste mensen leven in hun hoofd en zijn helemaal niet verbonden met hun lichaam. Hier ondersteunt Passiebloem dus in. Ik ken dit kruid als een van de meest zachte begeleiders om in je eigen lichaam te incareren.

Het kruid brengt je zenuwstelsel tot rust, laat je ervaren waar je passies liggen. Waar je blij van wordt én helpt om deze stappen te zetten. Je moet alleen wel zelf de stappen zetten en daar zit nou net het addertje…

Familie

Passifloraceae (passiebloemfamilie)

Dosering inwendig

Thee: 3x daags een kop thee 10 minuten laten trekken. Je kan thee maken met 2 theelepels van het kruid.

 

Gebruikte deel van de plant

Herba, bovengronds bloeiende delen van de plant.

Inhoudsstoffen

Flavonoïden

Alkaloïden

Werkingsgebieden

Zenuwstelsel: Passiebloem brengt je systeem tot rust. Dat is het belangrijkste wat dit kruid doet. Het is een sympaticolyticum wat betekend dat het het sympatisch zenuwstelsel tot rust brengt.

 

Planeten & elementen

Planeet: Maan. De maan is verbonden met de elementen Koud&Vocht. Ze helpt je namelijk om naar binnen te keren, bij jezelf thuis te komen.

Element: Vocht & Koud. Dit kruid is een tonicum voor een watertype. Dus iemand die graag naar Koud & Vocht beweegt (zijn constitutie) vindt dit kruid over het algemeen heel prettig.

Toxicologie

Niet waargenomen

Contra-indicaties 

Zwangerschap

Medicatie gebruik

Salie - Salvia officinalis


Salie Salvia officinalis  green goddess natuurgeneeskunde overgang


Salie vind ik een fantastisch kruid. Ik zet haar graag in bij vrouwelijke klachten. Voor mij is het ook echt een vrouwen-kruid. Het is een panacee! Een wondermiddel bij allerlei kwalen.

De Latijnse naam van Salie is Salvia officinalis en alle kruiden met de naam Officinalis zijn oude (heilige) kruiden die al duizenden jaren gebruikt worden. In het oude Egypte werd het kruid ingezet om de vruchtbaarheid bij vrouwen te verbeteren en klachten aan de baarmoeder aan te pakken. De Grieken en later natuurlijk ook de Romeinen gebruikte het kruid voor de ontsmettende werking, menstruatie bevorderende eigenschappen en de wondhelende werking.

Als je kijkt naar de Native Americans dan wordt Salie gebruikt om te smudgen. Om energie te reinigen. Met Salie kan vastgezette energie losgemaakt worden, zodat jij (of die aangehaakte energie) los kan laten.

Salie heeft een samentrekkende eigenschap wat helpt bij allerhande klachten waarbij je te veel vocht verliest. Vocht kun je in allerlei begrippen zien. Te veel bloedverlies bij de menstruatie, bij verkoudheid, bij overmatig transpireren.

 

Familie

Lamiaceae/Labiatae (Lipbloemigen)

 

Gebruikte deel van de plant

Folium

 

Dosering inwendig

Thee: 3x daags een kop thee 10 minuten laten trekken. Je kan thee maken met 2 theelepels van het gedroogde kruid.

 

Inhoudsstoffen

Looistoffen, Bitterstoffen, Saponinen, Etherische olie, Organische zuren.

Mineralen: Natrium (Na), Kalium (K), Calcium (Ca), IJzer (Fe) en Silicium (Si)

Vitamines: Alle B-vitaminen.

Werkingsgebieden

MenstruatieZoals ik al genoemd heb is Salie een fantastisch kruid bij allerhande vrouwelijke klachten. Bij het uitblijven van de menstruatie (Amenorrhee), menstruatiekramen (Dysmenorrhee), Pre Menstrueel Syndroom (pms). Salie is libido verhogend.

Zwangerschap.

Je kan het kruid inzetten bij het uitblijven van de bevalling, het zet de bevalling in gang. Dus als je zwanger bent of wilt worden geen Salie gebruiken (!).

Maar denk bij Salie ook aan onvruchtbaarheid. Het is een kruid wat ingezet kan worden bij een kinderwens (vooral natuurlijk als deze uitblijft).

Salie helpt bij het loslaten na een miskraam (of abortus). Ze helpt je lichaam om weer te herstellen. Het kan natuurlijk zo zijn dat je lichaam moeite heeft om het kindje los te laten (of jij als moeder wat een groot verlies heeft te verwerken) en Salie kan helpen om deze wond te helen. Dat je lichaam makkelijker het kindje kan loslaten en dat je lichaam sneller/gezonder/krachtiger (vul maar in hoe het voor jou voelt) kan herstellen.

Overgang.

Salie is een fantastisch kruid bij de overgang. In mijn praktijk heb ik al meerdere vrouwen mogen begeleiden in het zakken in hun nieuwe levensfase en daarmee de klachten die de overgang met zich mee kunnen nemen verbeteren. Denk aan klachten als overmatig transpireren, opvliegers, nachtelijk zweten, vaginale droogte. Maar ook vragen als: Wat wil ik nu in mijn ‘nieuwe’ leven. Salie helpt je om de heftigheid los te laten en weer te voelen wie jij bent.

Weerstand.

Laat ik alle klachten als griep, verkoudheid, nieuwe virussen die er komen en je weerstand testen maar onder een noemer zetten. Salie helpt je weerstand verhogen. Ze zorgt dat bacteriën of virussen (stoffen die niet in je lichaam thuishoren) uitgescheiden kunnen worden.

Planeten & elementen

Maan.

Zo’n kruid wat op vrouwelijke energie werkt kan niet anders dan dat dat bij de Maan hoort!

Het element wat bij Salie hoort is Droog.

Dit omdat Salie een samentrekkende werking heeft in je lichaam en op de mens in zijn geheel. Je gaat weer voelen wat je wilt, waar je gelukkig van wordt, datgene loslaten wat niet voedend is. Of het nou een griep is of bij de overgang naar een nieuwe fase. Je laat iets (ouds) los. Zelfs, hoe pijnlijk ook, bij het verlies van een kindje. Daarnaast laat Salie voelen wie je bent. Ze maakt je gevoel ‘Droog’ wat ervoor zorgt dat je onderscheidingsvermogen beter wordt.

Toxicologie

Niet waargenomen

Contra-indicaties 

Zwangerschap

The Herbal School

 Wil je nog meer over kruiden leren? Hoe je het kan inzetten voor je eigen gezondheid?
In The Herbal School neem ik je mee in de wondere wereld van kruiden en leer ik je hoe je met deze prachtige wezens kan samenwerken om je lichaam gezond te houden. Ik deel alles over de elementenleer, de planeten en de werking van je lichaam.

Je wordt al member voor €33,00 per maand. Aanmelden kan via deze link.

De kruidenuitwerkingen zijn alleen voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is niet bedoeld om ziekten te diagnosticeren, behandelen of genezen. Raadpleeg een gekwalificeerde zorgverlener voor medisch advies.

Over de schrijver
Green Goddess wil vrouwen zoals jij inspireren om te gaan leven vanuit je Natuurlijke ritme, in Liefdevolle Verbinding met jezelf. Dat doen we door onze beste tips te delen via onze blogs, video’s, podcast en Masterclasses. En door de Green Goddess Members' club: het platform voor gelijkgestemde vrouwen om samen te komen. Waar verschillende programma's worden aangeboden die je helpen je innerlijke wijsheid te ontdekken om zo je eigen heelmeester te worden.