Wat is menstruatie?

Wat is menstruatie?

23 augustus 2021

De menstruatie - ook wel ongesteldheid genoemd - is de maandelijkse periode van ongeveer een week waarin vrouwen menstruatiebloed en slijm verliezen via de vagina doordat het baarmoederslijmvlies (endometrium) deels wordt afgestoten.

Aan het begin van iedere menstruatiecyclus (dit start direct na de bloeding) wordt in de baarmoeder het baarmoederslijmvlies opgebouwd. Na 2 weken vindt een eisprong (ovulatie) plaats.

Een eicel zou door een zaadcel in deze periode bevrucht kunnen worden. En in de dagen hierna kunnen innestelen in het opgebouwde baarmoederslijmvlies.

Als een eicel niet bevrucht wordt door een zaadcel, wordt een deel van het opgebouwde baarmoederslijmvlies weer afgebroken. Dit regelt je hormoonhuishouding.

Na de ovulatie, in de luteale fase van de menstruatiecyclus, stimuleert het luteïniserend hormoon (LH) samen met het follikelstimulerend hormoon (FSH) de productie van progesteron door het corpus luteum in de eierstok. Onder invloed van progesteron wordt het baarmoederslijmvlies voorbereid op de innesteling van de bevruchte eicel. Als dit gebeurt heb je geen menstruatie meer, maar ben je zwanger.

Als je eicel niet bevrucht is zal de productie van progesteron geleidelijk aan gaan dalen. Daardoor worden de opbouw van het baarmoederslijmvlies niet meer in stand gehouden en kan deze losgelaten worden. Je menstruatie begint dan.

Bij de meeste vrouwen duurt de menstruatie 2 tot 10 dagen. Meestal is het bloedverlies de tweede dag het sterkst.

Klachten tijdens je menstruatie komt veel voor. Dit heeft eigenlijk altijd te maken met je hormoonstelsel en je lever.

Bij klachten kun je denken aan PMS, uit blijven van je ongesteldheid, heftig ongesteld zijn, veel bloedverlies, weinig bloedverlies, krampen, endometriose, pcos, pmdd, stemmingswisselingen, neerslachtigheid etc.