Een kruidenrecept voor een heerlijke nachtrust.
Een kruidenrecept voor een heerlijke nachtrust.
14 december 2022 

Een kruidenrecept voor een heerlijke nachtrust.

Heel vaak wordt me gevraagd naar mijn ochtendroutine, het staat nog op mijn lijstje om hier een podcast over op te nemen (net als mijn avondroutine), dus daar komt nog uitgebreid iets over, maar dit inspireerde me wel voor deze blog.

Want mijn ochtendroutine of beter gezegd, mijn routine, begint met slapen.

Goed slapen.

Heel goed slapen.

Want als ik dat niet doe, dan kan ik heel veel routines hebben, maar top voel ik me dan niet.

Als kruidengodin ben ik natuurlijk afgestemd op de kruiden en in mijn avondroutine zit altijd kruidenthee. Ik werk met veel verschillende kruiden in de avond, maar heb zo mijn favorieten natuurlijk. Als het op thee aankomt, dan is smaak wel het belangrijkste, want ik kan een thee maken die fantastisch werkt qua werkzame stoffen, maar als het niet te drinken is, drink ik het niet.

Op dit moment heb ik een favoriet recept en ik dacht; ik deel het met je. Want wellicht raak je erdoor geïnspireerd.

In dit recept zitten 3 verschillende kruiden en ik zal ze kort voor je benoemen wat ze doen.

Citroenmelisse

Als er een kruid is wat balans kan brengen in je systeem is het Citroen Melisse wel. Het kruid zorgt ervoor dat je meer in je lichaam aanwezig bent en blijft. Het helpt met loslaten en de beweging te maken die je lichaam graag wil. Is dat in actie komen, tot rust komen, meer structuur, meer verbinding. Citroenmelisse helpt om naar de signalen van je lichaam te luisteren en hiernaar te handelen.

Dus luisteren naar mezelf.

In deze tijd kan dat best een uitdaging zijn en een kruid als Citroen Melisse helpt je hierbij.

Het kruid brengt je zenuwstelsel in balans. Dus als je te veel prikkels binnenkrijgt, dan zorgt het voor rust. Krijg je eigenlijk geen prikkels binnen en ben je daar vermoeid van dan zorgt ze voor wat meer actie 😊. Citroen Melisse helpt met datgene loslaten wat je niet voedt. Het is ook een kindermiddel, dus wordt veel ingezet bij kinderen, maar ze is ook goed voor onverwerkte trauma's uit je kindertijd, je innerlijke kind of om je die warmte te geven die je graag als kind ontvangt.

Citroenmelisse is een sedativum, wat betekend dat het ’t systeem tot rust brengt, een spasmolyticum wat betekend dat het ontkrampend werkt en een virucide wat betekend dat het een antivirale werking heeft.

Lavendel

Als er een kruid is wat we allemaal wel kennen is het Lavendel wel. En dat is niet voor niets. In deze hectische samenleving waarin we leven zorgt Lavendel voor rust. Dat is eigenlijk ook het belangrijkste wat ze doet. Rust brengen.

Heb je last van zenuwachtigheid, lavendel brengt je tot rust

Heb je last van een opgeblazen gevoel, lavendel brengt je buik tot rust

Heb je last van hoofdpijn, lavendel laat je in je lichaam komen en brengt je tot rust

De beweging die lavendel maakt is naar beneden, naar de aarde, naar jezelf. Uit je hoofd, in je lichaam.

Valeriaan

Ik denk dat iedereen dit kruid wel kent, misschien heb je het niet zelf gebruikt, maar weet je wel waar de toepassing voor is.

Valeriaan brengt tot rust.

Het kruid werkt op je zenuwstelsel, het is een nervinum wat betekent dat het je zenuwstelsel tot rust brengt.

Dit kruid helpt je te ontspannen, in slaap te komen, door te slapen.

Mijn katten worden helemaal gek als ik hier thee van zet 🙃.

Samen hebben deze 3 een rustgevende werking op je zenuwstelsel. Vaak zijn we overdag zo met onze aandacht in de buitenwereld, dat we vergeten in te checken bij onszelf. Dat maakt dat in slaapkomen lastig kan zijn. Alles van de dag passeert nog de revue, je staat nog aan en het is juist in de avond de bedoeling om af te schakelen. Bij jezelf te zijn en tot rust te komen. Om op deze manier de nacht in te glijden en lekker te slapen.

Dit kruidenrecept kan hierbij ondersteunen *

*Elk kruidenrecept heeft voor iedereen een andere uitwerking. Wat ik in dit blog omschrijf is mijn persoonlijke ervaring. Dat wil niet zeggen dat het voor jou ook zo werkt. Wil je persoonlijk advies dan kun je hier kijken voor mijn natuurgeneeskundige trajecten.

Recept.

Hoe gebruik je het dan. Dit is de verhouding die ik zelf gebruik voor een liter thee.

1 eetlepel Citroenmelisse

1 theelepel Lavendel

1 theelepel Valeriaan

Enjoy!

Over de schrijver
Green Goddess wil vrouwen zoals jij inspireren om te gaan leven vanuit je Natuurlijke ritme, in Liefdevolle Verbinding met jezelf. Dat doen we door onze beste tips te delen via onze blogs, video’s, podcast en Masterclasses. En door de Green Goddess Members' club: het platform voor gelijkgestemde vrouwen om samen te komen. Waar verschillende programma's worden aangeboden die je helpen je innerlijke wijsheid te ontdekken om zo je eigen heelmeester te worden.