Holistisch werken met kruiden vs. regulier werken met kruiden.
Holistisch werken met kruiden vs. regulier werken met kruiden.
24 november 2022 

Holistisch werken met kruiden vs. regulier werken met kruiden.

 Een onderwerp wat me aan mijn hart gaat. Als ik iets vaak hoor van mijn members dan is het dat ze zo blij zijn dat ik het werken met kruiden holistisch benader. Wat mij best wel verbaas, want met de natuur werken is voor mij holistisch, maar ook met kruiden kun je ‘regulier’ of het wordt ook wel allopathisch werken genoemd.

Ik leg het je uit.

Holistisch betekend kort door de bocht dat je naar de mens in zijn of haar geheel kijkt. Dat een therapeut de behandeling ook hierop in zet. Als je kijkt naar de reguliere geneeskunde, zoals we die nu kennen, wordt er veelal gekeken naar één aspect van het lichaam. Je gaat naar de cardioloog voor je hart, naar de internist voor de inwendige organen, naar de gynaecoloog voor je baarmoeder etc. Nog een ander groot verschil is dat hoofd en lichaam gescheiden zijn of ik kan beter zeggen geest en lichaam. Want als je geen lichamelijk verklaarbare klachten hebt dan wordt er naar het geestelijke aspect gekeken.

Hoe de meeste holistisch georiënteerde therapeuten werken is dat ze naar het hele lichaam kijken. Geest, lichaam, ziel alles wordt met elkaar verbonden en dat maakt je tot een geheel.

Toch zie ik vaak dat er met kruiden nog behoorlijk ‘regulier’ wordt gewerkt. Ik zet het tussen haakjes, want ik bedoel hiermee dat er meer in afgescheidenheid wordt gedacht, in hokjes.


Wil je liever luisteren? Ik heb ook een podcast over dit onderwerp opgenomen

Ik zal je een voorbeeld geven

Je hebt last van hoofdpijn en je weet als je al wat meer ervaring hebt met kruiden dat je een x aantal kruiden kan inzetten. Dan heb je een lijstje waar je uit kan kiezen en beslissen we vaak met ons hoofd, vanuit de kennis die we hebben aangeleerd.

Wat het ‘gevaar’ hiervan is, is dat we kruiden en mensen in hokjes gaan stoppen. Dit kruid hoort bij hoofdpijn, dit kruid bij buikpijn, dit kruid bij menstruatiepijn, dit kruid bij…. En ga zo maar door.

Waar ik mijn studenten in meeneem is om het om te draaien. Om te kijken naar wat de klachten zijn, wat laat je lichaam zien, welke signalen geeft je lichaam, wat wil je lichaam je vertellen, waar heeft je lichaam last van jou?!

Waar mag je naar toe bewegen? Meer rust, juist gerichte actie, je dag anders indelen, meer nee zeggen tegen andere en ja tegen jezelf, meer slapen, meer in je lichaam komen…

En als je dan hier een kruid voor gaat uitzoeken dan kom je vaak op hele andere kruiden. En dan heb je grotere kans van slagen met het kruid dat het ook daadwerkelijk iets doet.

Het addertje...

Hier zit wel een klein addertje onder het gras… want als je gaat kijken naar wat de oorzaak van je klacht is, dan mag je ook hier actie op gaan ondernemen. Je kan namelijk wel een kruid inzetten, maar als je niets doet aan de oorzaak van je klacht dan zal er ook niet zoveel veranderen en komt je klacht gewoon weer terug.

Dus naast kruiden gebruiken is het ook ontzettend belangrijk om naar de lessen te luisteren die je lichaam je aan het geven is.

Kruiden kunnen hierbij helpen, het zijn wegwijzers en daarom is het ook belangrijk om een afgestemd kruid uit te zoeken, want dan kan je de bijbehorende reis aangaan. Dan ga je jezelf helen, gezonder maken en kan het maar zo zijn dat je een vrolijker, gelukkiger leven krijgt ✨

The Herbal School

Wil je nou meer weten over kruiden en op deze manier met ze aan de slag gaan? Dan ben je meer dan welkom in The Herbal School! Hier leer ik je alles over kruiden, je lichaam, de geneeskrachtige werking en hoe je dit op een veilige manier voor jezelf kan toepassen.

Hier vindt je meer informatie over The Herbal School.

Over de schrijver
Green Goddess wil vrouwen zoals jij inspireren om te gaan leven vanuit je Natuurlijke ritme, in Liefdevolle Verbinding met jezelf. Dat doen we door onze beste tips te delen via onze blogs, video’s, podcast en Masterclasses. En door de Green Goddess Members' club: het platform voor gelijkgestemde vrouwen om samen te komen. Waar verschillende programma's worden aangeboden die je helpen je innerlijke wijsheid te ontdekken om zo je eigen heelmeester te worden.