De geneeskracht van kruiden
Hoe werken kruiden

Als je me al wat langer volgt dan weet je dat ik een grote liefde voor kruiden heb. De geneeskrachtige werking van kruiden.

Ik heb een opleiding tot natuurgeneeskundig therapeut gedaan en daarbij is kruidengeneeskunde of fytotherapie een belangrijk onderdeel van de natuurgeneeskunde. Ik geloof dat je met planten, de geneeskrachtige werking hiervan, het zelf genezend vermogen van je lichaam kan ‘aanzetten’. Als het ware schud je het weer wakker, want ieder lichaam heeft een zelf genezend vermogen.

De geneeskracht van planten.

Iedere plant heeft zo haar eigen eigenschappen. Duizendblad is bijvoorbeeld een amara aromaticum, wat betekend dat ze bitterstoffen bevat en op je spijsvertering werkt. Daarnaast is het een emmenagogum, waardoor ze ook op je baarmoeder reinigt en ze is diaphoretisch wat wil zeggen dat ze je huid regenereert. Een plantje dat dit allemaal kan! Fantastisch toch?!

En zo heeft elke plant haar geneeskracht.

Wist je trouwens dat de huidige reguliere medicatie vaak van planten is afgeleid? Zo bevat een aspirine een chemisch extract wat afgeleid is van Salix alba (wilg). En laat Salix nou net een natuurlijke pijnstiller zijn 😉.


We gaan kijken wanneer de klachten in je leven zijn ontstaan

Elke cliënt die in mijn praktijk komt krijgt een kruidenrecept voorgeschreven. Ik schrijf nooit een kruid voor een klacht voor (dus Salix is niet een kruid wat ik heel veel inzet), maar altijd op jou als persoon. Wat heeft jouw lichaam nodig (op dit moment) om weer in balans te komen, wat is je verlangen, waar wil je graag mee geholpen worden. We gaan kijken wanneer de klachten in je leven zijn ontstaan en hoe we dat kunnen oplossen. En daarmee krijg je een kruidenmengsel wat een constitutiemiddel heet. Dit mengsel van verschillende kruiden heb ik speciaal voor je gemaakt en het komt bijna nooit voor dat mijn cliënten dezelfde kruiden krijgen. Iedereen is uniek en daarbij hoort ook een eigen samenstelling van de kruiden.

Als je eenmaal je eigen constitutiemiddel hebt en deze dagelijks inneemt gaan de kruiden hun werk doen. De inhoudsstoffen die hun werk doen, worden opgenomen in je lichaam. Dat begint al in je mond. Door de slijmvliezen van je mond wordt het als eerste opgenomen en komt het in je bloedbaan. Verder wordt het natuurlijk opgenomen in je spijsverteringskanaal waar ze ook in je bloedbaan komen en naar de cellen vervoerd worden om daar hun werk te doen.

Kruiden werken op celniveau en zetten daar je zelf genezend vermogen aan. Je lichaam wordt als het ware weer ‘wakker’ geschud (want we zijn door veel medicatie en het niet bewustzijn op ons zelf genezend vermogen lang in slaap gehouden). Je lichaam gaat aan het werk, ze weet gelijk wat ze moet doen en ik zie ook vaak in de eerstvolgende sessie als mijn cliënten begonnen zijn met de kruiden dat er een grote opluchting en rust in het systeem is gekomen.

Afvalstoffen (toxinen) worden uitgescheiden, waardoor klachten al gelijk verminderen, de energie terugkomt, de zin in het leven of waar mijn cliënt dan ook voor komt.

De sessies die daarna volgen gaan we met de overtuigende patronen aan de slag. Kruiden kunnen als geen deze patronen zichtbaar maken en je een keuze geven. Kies je voor het oude of ga je een nieuw pad in?

Kruiden zijn zulke liefdevolle helers. Ze hebben ontzettend veel geduld, liefde en als je de keuze nog even lastig vindt en je valt in een oude valkuil zullen ze altijd voor je klaar staan om je weer te helpen. Het enige wat je moet doen is uitreiken naar ze en om hulp vragen.

Ik werk zowel in mijn online programma The Herbal School als in 1:1 trajecten met kruiden. Online is het voor zelfstudie en in mijn 1:1 trajecten ga ik samen met je aan de slag om je systeem te helen.

Over de schrijver
Green Goddess wil vrouwen zoals jij inspireren om te gaan leven vanuit je Natuurlijke ritme, in Liefdevolle Verbinding met jezelf. Dat doen we door onze beste tips te delen via onze blogs, video’s, podcast en Masterclasses. En door de Green Goddess Members' club: het platform voor gelijkgestemde vrouwen om samen te komen. Waar verschillende programma's worden aangeboden die je helpen je innerlijke wijsheid te ontdekken om zo je eigen heelmeester te worden.