Zelf tandpasta maken
Zelf Tandpasta maken

Als je eenmaal met bewustwording bezig bent dan is het eigenlijk niet meer te stoppen. Vaak vragen cliënten wel eens wanneer het klaar is. En mijn (niet heel motiverende) antwoord is Nooit 🙃. Althans, voor mij niet.

Ik voel dat we zover bij onze eigen natuur staan, dat elke keer weer een nieuw deurtje opengaat. Welke deur voor wie als eerste opengaat is altijd de vraag en daarom heeft iedereen zo zijn of haar eigen pad.

Bij mij ging het met eten. Ik hoorde als kind al het groente en fruit in de supermarkt tegen me praten en had niets met vlees. Ik vond het vies en kon het letterlijk niet doorslikken. Daar begon voor mij (achteraf gezien) de reis met de verbinding met mezelf.

Als je ogen eenmaal open zijn gegaan, dan gaan er veel meer deuren voor je open. Wat stoppen we allemaal in ons mond… Ik las laatst, ik geloof dat het zelfs op de NOS app was… dat 80% van de voeding in de supermarkt ongezond is 80%!!!!! En dan is het alleen nog eten wat we in ons mond stoppen.

Mijn reis ging verder, naar intern, persoonlijke bewustwording. Maar ook wat smeer ik eigenlijk op mijn gezicht als dagcrème, mijn shampoo, deodorant en waar poets ik eigenlijk mijn tanden mee. Tot vorig jaar was dit altijd Paradontax (zonder fluoride), want die was natuurlijk. Gemaakt van pure kruiden.

Was… want in het najaar van 2020 besloot de fabrikant dat het met aroma’s van de kruiden eenzelfde werking zou hebben. Ik proefde het gelijk (en met mij vele anderen las ik op internet). Dit was nog de enige tandpasta die niet met schadelijke stoffen gemaakt was…

Vaak wordt gezegd dat aroma’s dezelfde werking hebben als (in dit geval) het kruid, maar dat is absoluut niet zo. Aroma’s zijn altijd chemisch bereid en dat alleen maakt al dat het niet meer natuurlijk is. Als het hele kruid gebruikt wordt, dan zitten daar zoveel meer voedingsstoffen in, dan alleen maar een aroma van 1 bestandsdeel.

Dus mijn zoektocht naar goede tandpasta begon. Het resultaat zie je hieronder. Een recept. Want ik heb in het afgelopen jaar heel veel merken geprobeerd, maar niets vond ik goed. Of de reiniging was niet naar mijn wens, of er zaten toch nog wat ingrediënten in die ik liever niet binnen krijg. Dus besloot ik een experiment te doen en het zelf te maken. En ik ben zeer tevreden.

 Zelf tandpasta maken

Ingrediënten

👉🏻 Kokosolie. Gebruik de variant die niet bewerkt is, dus met nog kokosgeur. Het liefst biologisch/biodynamisch.

👉🏻 Bakingsoda (zuiveringszout)

👉🏻 Pepermuntolie. Naast dat het lekker en verfrissend smaakt heeft Pepermunt ook een geneeskrachtige werking. Het is bacteriedodend, virus dodend, licht schimmeldodend, ontstekingsremmend (vooral spijsvertering en dat begint al in je mond, nieren en luchtwegen), verkoelend, ontkrampend en pijnverdovend. Dus ze zit niet zomaar in de tandpasta. Het heeft ook een functie.

👉🏻 Tea Treeolie. De smaak is wat minder lekker, daarom heb ik in verhouding wat meer pepermuntolie t.o.v. de Tea Tree, maar dat kan je natuurlijk zelf veranderen. Tea Tree werkt antibacterieel, ontstekingsremmend, antiviraal en schimmeldodend.

Optioneel
👉🏻 Mespuntje actieve kool. Dit zorgt voor de whitening van je tanden.

Verhoudingen.

Kokosolie & bakingsoda 1:1. Dus 1 eetlepel van beide, 2 eetlepels. 20 gram van beide. Het maakt niet uit. Zolang je maar gelijke verhoudingen aanhoudt.

Hetzelfde geldt voor de olie en actieve kool. Hoe meer je maakt, hoe meer je hiervan erbij moet doen.

Ik doe meestal:

• 2 eetlepels kokosolie (als het nog hard is)
• 2 eetlepels bakingsoda
• 10 druppels Pepermuntolie
• 7 druppels Tea Treeolie.
• Mespuntje actieve kool

Hier doen wij ongeveer 2-3 weken mee. Daarna maak ik weer nieuw.

Bereiding

🦷 Laat de kokosolie au-bain-marie smelten. Je hebt hier speciale pannen voor, maar ik doe een kleine pan in een grote pan. Deze grote pan vul ik met kokend water. Net genoeg dat de kleine pan verwarmd wordt. De kokosolie smelt je dan in de kleine pan.

🦷 Als de kokosolie gesmolten is doe je de bakingsoda erbij. Je roert dit tot alles vermengd is en de klontjes eruit zijn.

🦷 De druppeltjes etherische olie erbij. En nog even doorroeren.

🦷 Optioneel is de actieve kool. Dit is voor de whitening. Het mespuntje roer je er als allerlaatste doorheen.

🦷 Daarna giet je het in een bakje en laat je het afkoelen. Ik bewaar altijd glazen potjes van cosmetica om dit soort dingen in te doen. Gebruik glas, geen plastic. Het is handig om af en toe even de tandpasta door te roeren anders kan de bakingsoda naar beneden zakken.

Ontstoken tandvlees?

Dan kan je je mond spoelen met een beetje water (ter grootte van een slok) en daar 2-4 druppels Tea Treeolie in doen. Hier je mond mee spoelen en het weer uitspugen. Dit een aantal keer per dag herhalen en je zal merken dat je ontsteking snel minder wordt.

Je moet nooit etherische olie inwendig gebruiken. De concentratie hiervan is ontzettend hoog en dat kan een negatieve reactie geven in je lichaam.

Over de schrijver
Green Goddess wil vrouwen zoals jij inspireren om te gaan leven vanuit je Natuurlijke ritme, in Liefdevolle Verbinding met jezelf. Dat doen we door onze beste tips te delen via onze blogs, video’s, podcast en Masterclasses. En door de Green Goddess Members' club: het platform voor gelijkgestemde vrouwen om samen te komen. Waar verschillende programma's worden aangeboden die je helpen je innerlijke wijsheid te ontdekken om zo je eigen heelmeester te worden.