Grenzen stellen in tijden van kerststress | Green Goddess
Grenzen voelen en aangeven
14 december 2020 

Grenzen voelen en aangeven

All I want for Christmas is… mijn grens leren aangeven

In de natuurgeneeskundige praktijk van Green Goddess is dit een terugkerend onderwerp. Cliënten, hoofdzakelijk vrouwen, worstelen met het stellen van eigen grenzen. Het probleem zit vaak dieper: als vrouwen niet geleerd hebben hoe ze überhaupt grenzen kunnen voelen.

In podcast #92 Grenzen voelen een aangeven legt Nicolien uit hoe dit natuurgeneeskundig in elkaar zit. Hoe je jezelf kan ondersteunen en wat je van jezelf kan leren (!).

Grenzen voelen en aangeven rondom kerst

Iets wat veel van ons wél voelen is stress. En zo halverwege de laatste maand van dit gekke jaar neemt bij velen de kerstress toe.

Alle maatregelen en veranderingen hebben in 2020 voor een hoop onrust gezorgd. Sowieso zorgen de feestdagen vaak voor wat meer stress dan de rest van het jaar. Tel daar nog eens bij op dat de voorbereidingen voor kerst er dit jaar een stuk anders uitzien. Dat levert extra spanning op.  

Zodra er sprake is van interactie met anderen, gaat het al over grenzen stellen. Het traditionele samenkomen met kerst is dan ongeveer het toppunt van interactie. Want wat gebeurt er dan?

Je wilt mensen te vriend houden; je probeert ze te pleasenUitspraken als “zo doen we dat nu eenmaal altijd in de familie” zijn misschien wel herkenbaar. Je vindt het lastig je eigen plan te trekken. Je hebt helemaal geen behoefte om samen te komen met mensen, maar “omdat dat zo hoort” ga je er in mee.

Hoe kun je bij jezelf blijven en je eigen grens hierin aangeven?

Waarom is je grens aangeven zo ingewikkeld voor vrouwen?

Soms ontkom je er niet aan mensen voor het hoofd te stoten omdat je een andere keuze maakt, dan dat zij graag zouden zien. Hoe lastig dat ook is, het gaat erom dat je bij je Zelf blijft en trouw bent aan je gevoelens.

Wat je vaak ziet bij vrouwen die moeite hebben met het stellen van grenzen, is dat ze overnemen wat ze geleerd is door de vrouwen in hun leven. Door hun moeders, oma’s, tantes en andere vrouwelijke rolmodellen.

Als vrouw hebben we generatie op generatie geleerd voor anderen te zorgen. Voor anderen zorgen; je helemaal richten op de wensen en behoeften van anderen; je richten op de buitenwereld en dus eigenlijk jezelf een beetje vergeten.

Dat zie je goed terug bij moeders, die helemaal op hun kinderen gericht zijn. Maar ook bij vrouwen die geen moeder zijn, zie je dat ze veel meer naar buiten zijn gericht dan mannen. Puur doordat dit zorgen voor van kleins af aan is doorgegeven.

Het is zo normaal geworden om eerst te checken wat een ander wil of nodig heeft. Wat we zelf willen of nodig hebben komt daarna wel. Als we al zover komen.

Want vaak weten we niet eens wat we voelen. We hebben geen idee wat onze wensen of behoeften zijn.

Met als gevolg dat we dan maar meegaan in wat de ander aangeeft.

De beloning van niet voor jezelf kiezen

Er komt nog een stukje bij. Dat meegaan met wat de ander wil levert je ook iets op.

Veiligheid bijvoorbeeld. Als je je uitspreekt heb je de kans dat de ander je egoïstisch vindt. Of je moeilijk vindt doen; of stom; of rigide of… vul maar in. Die angst voor afwijzing maakt dat we het lastig vinden te reageren vanuit ons eigen gevoel. Waarom het lastig kan zijn om een andere keuze te maken.

Er is een beloning in het zorgen voor anderen, ook al gaat dat ten koste van jezelf. Je krijgt erkenning! Bewondering! Verbinding! Liefde! Je haalt er je bestaansrecht uit en je hoeft bovendien geen keuze te maken. 

Zolang dit naar buiten gerichte gedrag je iets oplevert, heb je geen reden om te veranderen… toch?


Een holistische kijk op grenzen stellen

Holistisch gezien is er altijd een samenhang tussen lichaam en geest. Hoe veilig en comfortabel niet kiezen voor jezelf ook lijkt, door dit gedrag pleeg je wel roofbouw op je lichaam. 

Allereerst het achtergrondverhaal over grenzen stellen en de lever. Want – spoiler alert – de lever heeft een hele grote en belangrijke rol bij dit thema. 

De lever wordt vaak genoemd door Nicolien in haar podcasts en blogs. Niet zo raar, het is een belangrijk en veelzijdig orgaan in ons lichaam. De lever is het actiefste en na de hersenen het veelzijdigste orgaan in het menselijk lichaam. Het is verantwoordelijk voor de stofwisseling. De lever bepaalt of een stof toegelaten of toch nog uitgescheiden wordt. Het breekt zowel lichaamseigen (bijvoorbeeld hormonen) als niet-lichaamseigen stoffen af. Bij de laatste kun je denken aan E-nummers, bestrijdingsmiddelen, additieven: al het soort dingen die je naast voedingsstoffen via je eten binnen krijgt. Je lever zorgt ervoor dat de overbodige stoffen via je spijsvertering je lichaam weer verlaten.

Green Goddess werkt zoals je misschien weet met het Medicijnwiel. Als je hier meer over wilt weten kun je één van de gratis Masterclasses bijwonen. Hier vind je meer informatie en zie je wanneer de eerstvolgende Masterclass gegeven wordt.

In het Medicijnwiel staat de lever in het element Vuur. Nicolien werkt vanuit de westerse natuurgeneeskunde. Vanuit de Oosterse complementaire (natuur)geneeskunde wordt vaak het element Hout erbij gekoppeld. Maar volgens het westerse medicijnwiel staat de lever dus in het Vuurelement.

Vuur staat voor daadkracht. Voor dingen transformeren. Voor manifestatie. Voor Zonnekracht. Vanuit het medicijnwiel gezien hoort daar ook de Volle Maan en je ovulatie bij. De naar buiten bewegende kracht.  Om dingen naar buiten te gaan brengen en te gaan manifesteren in je leven.

Althans dat is het scenario bij een goed functionerende lever.

Over het algemeen is onze lever natuurgeneeskundig gezien wat zwakker. Dat betekent dat de energie verzwakt is. Met als gevolg dat je het lastiger vindt je grenzen te voelen en aan te geven.

Een energetisch sterke lever zie je terug bij vrouwen met daadkracht. Iemand die weet wat ze wil, dingen in het leven neerzet en waarbij ook alles lukt. Zonder veel moeite of keihard werken. Zonder dat ze concessies hoeft te doen aan zichzelf. Dit is een vrouw die geen moeite heeft “nee” te zeggen als ze geen zin heeft om samen te komen met de kerst. Die makkelijk haar eigen plan trekt en zegt: “Ik kom een halve dag en de rest van de dag is voor mezelf.”. Daadkracht. Duidelijke taal. Zonder manipulatie of bijbedoeling.

Ga voor de grap eens na hoeveel vrouwen je kent die aan dit beeld voldoen. Hoogstwaarschijnlijk niet al te veel.

We kunnen stappen ondernemen om de lever energetisch te versterkenHet begint er mee dat je in je lichaam gaat voelen wat je grens is. Niet pas wanneer je grens al bereikt is en je niets anders meer kunt als rusten, nee daarvóór. Gedurende de dag/week/maand/jaar gaan voelen hoe het met je gaat en wat eigenlijk je behoeften zijn.

Je wensen en verlangens staan, vanuit holistisch perspectief, in verband met je spijsverteringDe darmen spelen daar natuurlijk een belangrijke rol in. Je darmen gaan over de eerste opname van indrukken. Dan kun je aan voeding denken, maar ook aan emoties. De darmen hebben een hele mooie scheidende rol; ze zorgen dat je kunt ervaren wat van jou is en wat van een ander. 

De link tussen spijsvertering en omgaan met emoties en prikkels van buitenaf noemde Nicolien al eens in dit blog over hooggevoeligheid of hoog-sensitiviteit.

Als je niet het onderscheid kunt maken tussen ‘van mij’ en ‘van een ander’, dan is je beginpunt vertroebelt. Zonder dat je dit bewust door hebt. Vervolgens ga je dit verteren, maar het kan niet verteerd worden, want dit stukje is niet van jou maar van iemand anders… Niet zo gek dat je dan je eigen grenzen niet weet. Met alle gevolgen van dien: klachten als oververmoeidheid, terugkerende hoofdpijn, stemmingswisselingen of depressie en burn-out liggen dan op de loer. 

Wil je jezelf echt een mooi cadeau geven deze kerst? 

Ga dan stappen zetten om energetisch sterker te worden. Gebruik je innerlijke vuur. Wees je bewust van je gedrag, je valkuilen en pas aan waar nodig. Je zult steeds dezelfde lessen krijgen in het leven, totdat je ze geleerd hebt. Dat is de spiraal van het leven. 

Donderdagavond 17 december om 20:00 uur is er weer een Soul Whispering over dit thema

Dan gaan we uitgebreid in op het onderwerp ‘Grenzen voelen en aangeven’ en bespreken ook het Medicijnwiel. We gaan de diepte in, we praten over  kruiden die je kunnen helpen, je mag je vragen stellen en Nicolien heeft oefeningen om jezelf liefdevol te ondersteunen. 

 

Aanmelden kun je via deze link. De tickets zijn € 11,00.

 

Er komt een replay, dus als je niet kan op deze avond of deze podcast later luistert dan kan je je alsnog aanmelden en ontvang je de replay. 

 

Ben je member van de Green Goddess Online Mysterieschool – THE SCHOOL? Dan kun je gewoon gratis deelnemen.

 

Tags voor deze blog: #grenzen #kerststress #lever #spijsvertering #masterclass

 

 

Over de schrijver
Green Goddess wil vrouwen zoals jij inspireren om te gaan leven vanuit je Natuurlijke ritme, in Liefdevolle Verbinding met jezelf. Dat doen we door onze beste tips te delen via onze blogs, video’s, podcast en Masterclasses. En door de Green Goddess Members' club: het platform voor gelijkgestemde vrouwen om samen te komen. Waar verschillende programma's worden aangeboden die je helpen je innerlijke wijsheid te ontdekken om zo je eigen heelmeester te worden.