In flow met de winter: 10 tips!
In flow met de winter: 10 tips!
31 december 2020 

In flow met de winter: 10 tips!

Door kalende bomen en steeds stiller wordende bossen lijkt het alsof de natuur ‘uitgaat’ in de winter. Ogenschijnlijk gebeurt er niets maar ondertussen… 

De natuur is altijd in beweging

De astronomische winter is dit jaar op 21 december begonnen. Het jaarwiel (ook wel medicijnwiel) waar Green Goddess mee werkt, houdt een iets ander ritme aan dan het astronomische. Volgens het ritme van de natuur was de overgang van herfst naar winter al veel eerder in gang is gezet. 

Bomen laten hun bladeren los, ontdoen zich van hun ballast, zodat alle energie naar de wortels kan gaan. De wortels zorgen naast de opname van voedingstoffen en water, ook voor de stevigheid van de boom.

Versteviging van de wortels, de basis van de boom, kan alleen voortkomen door de fase van loslaten die eraan vooraf is gegaan. Die beweging naar het focussen op de basis (root of wortelchakra zoals je wilt) – past bij het in flow zijn met het winterseizoen.

Focus op de basis

De vertaalslag naar in flow zijn met de winter, maak je door af te stemmen op jezelf en zo te focussen op jouw eigen basis. 

Door te leven volgens het jaarwiel/medicijnwiel ben je je bewust van de lessen die elk seizoen met zich meebrengt. Wees niet bang om naar binnen te keren want de winter is daar de ideale tijd voor!

Eén van de meeste voorkomende vragen in de Green Goddess praktijk is: “hoe doe ik dat eigenlijk, naar binnen keren?” Om je op weg te helpen hierbij een aantal tips die iedereen kan toepassen.

10 praktische tips om op jezelf af te stemmen (met 2 bonustips!)

  1. Beoefen Yoga, vooral de zachtere vormen die richten op bewustzijn
  2. Doe ademhalingsoefeningen
  3. Mediteer of visualiseer (in deze podcast bijvoorbeeld een mooie oefening om af te stemmen op jezelf die je dagelijks kunt doen) 
  4. Masseer jezelf met verwarmde olie
  5. Neem een voetenbadje met een druppeltje etherische olie
  6. Zing mee met je favoriete muziek of chant een mantra 
  7. Dans! Puur voor je eigen plezier!
  8. Geef ruimte aan zelfexpressie door middel van (dagboek)schrijven, tekenen, schilderen, handwerken, fotograferen…
  9. Las een nieuws- en social media-pauze in
  10. Investeer in ontwikkeling van je hogere Zelf (denk aan het inschakelen van een coach of start die online training die je op het oog hebt!)

Bonustip 1: Verwarm jezelf van binnenuit

Creëer je favoriete gerecht of probeer een nieuw recept uit. 

Laat koude maaltijden of dranken liever staan in de winter. Het kost je lichaam nu te veel energie om dit te verteren met als gevolg dat jij het alleen maar kouder krijgt. 

Kies voor warme gerechten en maak daarbij gebruik van verwarmende kruiden zoals kurkuma, gember, kaneel en peper. Zo verwarm je jezelf van binnenuit! Probeer kurkuma altijd te combineren met wat peper, om zo de werkzame stoffen van kurkuma te optimaliseren.

Superlekker voor de tijd van het jaar is een Kurkuma Latte of ook wel Golden Milk genoemd. Houd je niet zo van melk dan kun je ook de thee variant proberen. Hier vind je het gratis recept voor beide! 

Bonustip 2: Kom in contact met de natuur

Dat kan al heel laagdrempelig door een kamerplantje om te potten. Lekker met je handen in de aarde

En als je dan toch bezig bent: plant wat tulpen of narcissen buiten (kan ook in pot). Daar heb je in het voorjaar dan weer plezier van. 

Naar binnen keren door naar buiten te gaan. Het klinkt wat tegenstrijdig maar een mens is niet gemaakt om binnen te zitten. De waardering van de natuur komt het beste tot uiting als je haar opzoekt. Met een korte wandeling in de buitenlucht kan je je zinnen al verzetten. Bovendien zorg je zo (ja ook in de winter) voor vitamine D-opname. 

help-jezelf-in-de-winter-selfcare

Help jezelf een handje met vitamineD

In zonlicht zit het onzichtbare ultraviolet licht (waaronder UVB). Door blootstelling aan UVB-straling gaat je huid vitamine D voor je aanmaken. Vitamine D bevordert de opname van calcium, magnesium en fosfaat uit voeding. Deze stoffen zorgen voor gezonde tanden, botten en spierweefsel. 

Daarnaast is vitamine D van invloed op je immuunsysteem, hart en bloedvaten, en je stemming. Actuele onderzoeken tonen aan dat mensen met een vitamine D-tekort meer risico lopen op complicaties bij besmetting met het coronavirus.

In de zomermaanden is de ultraviolet straling zó intensief dat je je moet beschermen. In de wintermaanden is de straling zwak en zitten er ook nog eens minder lichturen in een dag. Je hebt zo minder kans UVB-straling op te vangen en dit levert een probleem op voor je vitamine D-aanmaak. 

Daarom is het goed om in de winteRmaanden een vitamine D supplement (op oliebasis!) te nemen. Zo ben je ook de vermoeidheid die voortkomt uit een tekort aan vitamine D vóór. 

Last van de winterblues

Toenemende vermoeidheid in de winter is namelijk een symptoom van winterdepressie, of in mildere vorm: van een winterdip. Andere symptomen deze winterblues kunnen zijn: prikkelbaarheid; grotere behoefte aan slaap; toename in eetlust en gewicht; minder kunnen genieten van dingen; somberheid en je niet meer in balans voelen. 

Jaarlijks hebben honderdduizenden mensen, veelal vrouwen, in de lagen landen hier mee te kampen. Waarom de één wel last heeft van een winterdepressie/dip en die ander niet, is onduidelijk. 

Bewezen is wel dat een tekort aan licht, en dus zoals eerder genoemd een vitamine D-tekort, de belangrijkste oorzaak van een winterdip is. (Dit geeft ook gelijk het verschil met de psychische aandoening depressie aan: deze is namelijk niet seizoensgebonden.) 

Het lichttekort in de winter is een gegeven waar je rekening mee kunt houden. Het draagt alleen niet bij aan de populariteit van het seizoen. 

Let op je woorden!

Er wordt nog wel eens gemopperd over de winter. “Ik wilde dat het weer zomer was…” of “Bah, weer zo’n koude dag!”. Herkenbaar? 

Dit zijn eigenlijk negatieve affirmaties, oftewel negatieve programmeringen van je onderbewustzijn. 

Wanneer je herhaaldelijk iets hoort, iets uit of iets denkt, ga je geloven dat het zo is. Negatieve affirmaties leiden tot meer negativiteit in je systeem. Misschien een mooie oefening: let op je woorden!

Go with the (winter)flow

Een negatieve overtuiging op grote schaal is dat de naar buiten gerichte (zomer)energie BETER is dan de introverte (winter) variant. Een gros van de bevolking probeert steeds maar ‘aan’ te zijn, met alle gevolgen van dien. 

Het niet meebewegen met de flow van het seizoen is van grote invloed op fysieke én mentale gezondheid. 

Wie bekend is met ayurveda weet dat winter kapha tijd is. Kapha staat voor de elementen water en aarde. Wat krijg je als je water en aarde mixt?

Muddy Water,

Let Stand, 

Becomes Clear

– Lao Tse –

 

De winter is het seizoen om de vertroebeling van modder neer te laten dwalen, om te reflecteren en naar binnen te keren.

Hopelijk heb je hierbij iets aan de tips uit dit blog en uit de podcasts. Heb een mooie Winter! 

(P.S. Wist je dat de RoadTrip podcast ook op YouTube staat? Je vindt hem hier!)

 

#mentale gezondheid #winterdip #winterdepressie #vitamineD
Bron: Biorxiv.org
Hoe leven vanuit je Natuurlijke Ritme een Winterdip kan voorkomen

 

 

Over de schrijver
Green Goddess wil vrouwen zoals jij inspireren om te gaan leven vanuit je Natuurlijke ritme, in Liefdevolle Verbinding met jezelf. Dat doen we door onze beste tips te delen via onze blogs, video’s, podcast en Masterclasses. En door de Green Goddess Members' club: het platform voor gelijkgestemde vrouwen om samen te komen. Waar verschillende programma's worden aangeboden die je helpen je innerlijke wijsheid te ontdekken om zo je eigen heelmeester te worden.