Zwangerschap & Kruiden
Kruiden & Zwangerschap

Een van de meest gestelde vragen is wel, welke kruiden kan ik gebruiken tijdens mijn zwangerschap. Dus het is tijd voor een blog hierover.

Laat ik vooropstellen dat dit een ingewikkeld onderwerp is. Er is namelijk weinig informatie over bekend. De reguliere geneeskunde heeft weinig kennis van kruiden en er is daarmee dus ook weinig onderzoek naar gedaan. De angst wordt flink aangewakkerd in veel media en door artsen dat het ‘gevaarlijk’ is. Dit heeft mijns inziens vooral te maken met niet het hebben van kennis over kruiden. Want als kruiden iets niet zijn is het gevaarlijk… Wel kunnen kruiden het lichaam in beweging zetten die minder prettig is en waardoor het als ‘gevaarlijk’ bestempeld kan worden. Dit alles heeft echt te maken met een gebrek aan kennis.

Als Natuurgeneeskundig therapeut ben ik ook altijd erg voorzichtig met het geven van zomaar advies. Sowieso al, maar zeker aan zwangere vrouwen. Daar is een hele simpele reden voor; Ik ken je niet. Ik kan daarmee ook geen goed advies geven. Want om te werken met kruiden is het belangrijk om je te kennen. Om te weten welke klacht je ervaart, waar die vandaan komt of je dat bijvoorbeeld al eerder hebt gehad of dat het nu door de zwangerschap komt.

Daarnaast komt er ook bij kijken dat ik geen beloftes kan doen. Ik kan niet zeggen neem dit of dit kruid en dan zal je sneller zwanger worden of doe dit of dit en dat is het beste voor de ontwikkeling van je kind. Vragen die de meeste vrouwen hebben, maar waar nooit een antwoord op te geven is, want deze kruiden bestaan niet.

Emmenagogum.

Als je op zoek gaat op het internet naar welke kruiden je wel en niet kan gebruiken als je zwanger bent (of wilt worden) dan kom je wellicht hele lijsten tegen waardoor je door de bomen het bos niet meer ziet. Dit heeft er mee te maken dat heel veel kruiden emmenagogums zijn. Dit is een groep kruiden wat over de baarmoeder reinigt. Je baarmoeder reinigt altijd, denk maar aan je menstruatie, maar ook je vaginale afscheiding. Kruiden kunnen dit proces versterken. Ik zet deze kruiden veel in bij cliënten die menstruatieklachten hebben of om te zorgen dat het lichaam gaat reinigen en afvalstoffen kwijt gaat raken.

Als je je een beetje verdiept in kruiden die de baarmoeder versterken, maar er niet over reinigen dan kom je vrij weinig kruiden tegen. Er zijn er 2 die ik vaak aan mijn zwangere cliënten voorschrijf.

Framboos

Rubus idaeus of te wel framboos is er daar een van. Dit kruid versterkt de baarmoeder en kun je in elke fase in je leven gebruiken. Zowel als pubermeisje waarbij de menstruatie nog door mag komen, als volwassen vrouw, in de zwangerschap, na de bevalling en ook met de overgang. Framboos zorgt dat het weefsel van je baarmoeder sterker wordt, maar is geen emmenagogum

Citroenmelisse

Melisse officinalis of te wel citroenmelisse is het andere kruid wat ik vaker voorschijf. Dit omdat het kruid balans brengt in je systeem. Een zwangerschap is hard werken voor je lichaam, zeker in de tijd waarin we leven dat je ‘normale’ leven ook gewoon door moet gaan. Citroenmelisse zorgt dat je bij jezelf kan komen. En dit kruid helpt je om balans te vinden.

Let op:

Neem nooit zomaar klakkeloos een advies aan. Ik deel mijn ervaring als therapeut, maar als je niet bij mij onder behandeling bent kan je dit niet als jouw advies zien. IK geef alleen persoonlijk advies in mijn 1:1 sessies. Elk lichaam is anders en reageert ook anders op kruiden, dus wees hier zorgvuldig mee!


The Herbal School free trail

The Herbal School is een community waarin ik je begeleid om op een dieper niveau met kruiden te werken. Om te gaan leren communiceren met planten. Om de werking van de planten nog beter te leren kennen, om de verbinding met jezelf en de planten te voeden of gewoonweg omdat je jezelf wilt helen.

🌿 Elke maand staat in het teken van 3 kruiden. Elke maand zijn dat andere, zodat je een kruidenboek kan samenstellen. De kruiden zijn afgestemd op een thema en op elkaar
🌿 Per maand zijn er 2 verdiepende masterclasses over de kruiden die we behandelen en een masterclass waarin we dieper ingaan op een thema binnen de kruidengeneeskunde. Dus denk aan een inhoudsstoffen, verschillende soorten kruiden, orgaansystemen, elementen etc
🌿 1x per kwartaal is er een KruidenCeremonie waarin we een kruidenreis gaan maken met elkaar. Ik zal een kruidenmedicijn voor jullie samenstellen, dat is 1 kruid die ik voorbereid tot een medicijn. We gaan dit samen nuttigen en maken er een fantastische ochtend van -> Dit is alleen voor kwartaal- en jaarmembers.
🌿 Daarnaast heb je toegang tot alle programma's die in de Green Goddess Members' club staan. Je mag alles lekker op je eigen tempo volgen.
🌿 Er is een actieve community (voor wie dat wil uiteraard) met gelijkgestemde vrouwen, waarin je je ervaring kan delen.
🌿 Elke week een mini-masterclass waarin ik nog wat meer verdieping geef op een kruid of een thema.

Meld je aan via deze link

Over de schrijver
Green Goddess wil vrouwen zoals jij inspireren om te gaan leven vanuit je Natuurlijke ritme, in Liefdevolle Verbinding met jezelf. Dat doen we door onze beste tips te delen via onze blogs, video’s, podcast en Masterclasses. En door de Green Goddess Members' club: het platform voor gelijkgestemde vrouwen om samen te komen. Waar verschillende programma's worden aangeboden die je helpen je innerlijke wijsheid te ontdekken om zo je eigen heelmeester te worden.