De wondere werking van Calendula officinalis – Goudsbloem
De wondere werking van Calendula officinalis – Goudsbloem
01 december 2022 

De wondere werking van Calendula officinalis – Goudsbloem

Goudsbloem heeft als eigenschap dat het wond helend en spasmolytisch is (ontkrampend). Het heelt alle wonden in het lichaam. Zoals elk kruid werkt het op elk holistisch aspect. Je kan bij wonden denken aan schaafwondjes, maar ook emotionele pijn, trauma’s en wonden in het lichaam (bijvoorbeeld na een operatie).

Goudsbloem werkt op de spijsvertering, ze regenereert het slijmvlies en ze is een amarum aromaticum. Dit is de bitterstof kruid dat de doorbloeding van het spijsverteringskanaal verbetert. Het zet de klieren aan tot produceren van meer spijsverteringssappen. Het regenereert en reinigt het lichaam via het spijsverteringskanaal, zonder het spijsverteringssysteem uit te putten. Pas op bij bloedingen, zoals aambeien. Dat kan een contra-indicatie zijn.

Goudsbloem werkt ook op de lever en is een cholereticum en cholagogum. Een cholereticum reinigt het lichaam via de lever. Het zorgt ervoor dat de lever beter doorbloedt wordt en meer gal produceert. Een cholagogum reinigt de galblaas en zorgt ervoor dat de gal uit de galblaas naar het spijsverteringskanaal wordt afgevoerd.

Daarnaast werkt Goudsbloem ook op je baarmoeder. Het is een regenerans bij nabloedingen (bij een bevalling bijvoorbeeld). Het ontkrampt (spasmolytisch) en is een emmenagogum wat een menstruatie bevorderend middel is. Het lichaam wordt dan gereinigd via de menstruatie. De term emmenagogum wordt ook gebruikt bij algemeen bloedopbouwende kruiden voor vrouwen.

Goudsbloem is een regenerantia voor de huid. Het helpt de huid dus herstellen, denk maar aan wondjes.

En als laatste is de Goudsbloem een lymphagogum wat betekend dat de lymfestroom in gang gezet wordt en dat het lymfe afvoert.

Dit alles in 1 kruid! Dat is toch fantastisch!

 

Gebruikte deel van de plant

Flos (de bloemen)

Dosering

Je kan thee maken van het kruid. In mijn praktijk werk ik ook met tincturen en gebruik ik het kruid uitwendig, maar dat raad ik je alleen aan om te doen als je weet wat je doet.  Een thee is mild, je kan het gemakkelijk zelf doseren. Als je iets merkt wat niet fijn is, stop dan gelijk met drinken. Dan is de energie van het kruid zo uit je bloed.

3x daags een kop thee 10 minuten laten trekken. Je kan thee maken met 2 theelepels van het gedroogde kruid.


Toxicologie

Niet waargenomen

Contra-indicaties 

Voor inwendig gebruik met hogere dosering; aambeien. Als thee of bloesem kun je dit met aambeien gewoon gebruiken.

Zwangerschap


The Herbal School

Wil je nou meer weten over kruiden en op deze manier met ze aan de slag gaan? Dan ben je meer dan welkom in The Herbal School! Hier leer ik je alles over kruiden, je lichaam, de geneeskrachtige werking en hoe je dit op een veilige manier voor jezelf kan toepassen.

Hier vindt je meer informatie over The Herbal School.

Over de schrijver
Green Goddess wil vrouwen zoals jij inspireren om te gaan leven vanuit je Natuurlijke ritme, in Liefdevolle Verbinding met jezelf. Dat doen we door onze beste tips te delen via onze blogs, video’s, podcast en Masterclasses. En door de Green Goddess Members' club: het platform voor gelijkgestemde vrouwen om samen te komen. Waar verschillende programma's worden aangeboden die je helpen je innerlijke wijsheid te ontdekken om zo je eigen heelmeester te worden.