Een zomers IceTea recept met Hibiscus
Een zomers IceTea recept met Hibiscus
12 juni 2023 

Een zomers IceTea recept met Hibiscus

Met regelmaat krijg ik de vraag of ik wat over hibiscus wil schrijven of delen. Ik vind het heel grappig om te merken dat dit kruid bij zoveel mensen onder de aandacht is. Zelf heb ik niet heel veel met dit kruid, dus vandaar dat het ook lang geduurd heeft voordat ik er wat over schrijf…

In november (2022) ben ik weer naar Egypte geweest. Ik ga een keer in de zoveel tijd met mijn fantastische zusters mee op een spirituele studiereis om te werken in de tempels. We zitten dan in een heel fijn hotel in Luxor en op de kaart staat Hibiscus sap of Karkade zoals ze het daar noemen. Ik ben al eerder met deze reis mee geweest en dronk het eigenlijk nooit, maar afgelopen jaar wel! Elke dag.

Aankomende november ga ik weer en ik verheug me nu alweer op de sapjes (en het eten en de tempels en het weer…)

Nu de temperaturen in Nederland ook lekker omhoog zijn en ik niet zo’n behoefte heb aan warme thee ben ik gaan testen met koude thee. Heel veel kruidenthee wordt een beetje wrangig als het het koud drinkt, dus waar ik dan alijd naar kijk in de smaaksamenstelling is dat er iets zoetigs in moet zitten. Hibuscus heeft een redelijk zoete smaak, al kan ik het soms ook wat wrang vinden. Kruiden met etherische olie in zich (zoals lavendel en basilicum) doen het ook altijd goed als tegenhangers.

De geneeskrachtige werking van Hibiscus

Hibiscus (haar Latijnse naam is: Hibiscus sabdariffa) is een kruid wat voornamelijk op het 2e chakra werkt. Het is een sensueel kruid en laat je weer in contact komen met je eigen levenskracht (en daarmee je seksuele kracht). Als er een teveel aan hitte in je systeem is, vooral in je onderste vuur (in je buik) dan kan hibiscus de temperatuur doen dalen, zodat je weer meer in verbinding met je buik kan komen.

Daarnaast wordt het ook ingezet om het zenuwstelsel tot rust te brengen (ook als hier te veel hitte (lees: stress) in aanwezig is en het kalmeert het hart.

Hibiscus is verbonden met Venus en dat laat ook zien dat deze plant gaat over vrouwelijke kracht, de verbinding met je goddelijke zelf en je creatiekracht. De plant nodig je uit om (weer) te genieten van het leven.

Hibiscus green goddess kruidengeneeskunde icetea recept


De geneeskracht van Lavendel

Wie kent Lavendel niet? Dit is denk ik wel een van de meest veelzijdige kruiden die ik ken. Ik gebruik het vaak in een thee. Met kamille is het bijvoorbeeld lekker of zoals ik in dit blog uitleg met citroenmelisse en valeriaan voor een goede nachtrust.

Lavendel (Latijnse naam: Lavandula angustifolia) brengt koelte in het systeem en op een warme zomerdag is dat heel fijn. Ons lichaam moet hard werken met de warme temperaturen, zeker omdat wij Nederlanders gewoon op hetzelfde tempo als dat het -10 graden Celsius is doorwerken. Een siësta kennen we hier niet…

Lavendel groeit op droge, warme plekken en dat laat zien dat je dit kruid ook kan inzetten voor droogte en warmte in je systeem. Dit kruid brengt je tot rust, het reinigt over de lever (ons warmste orgaan) en zorgt dat de energieafvoer via je voeten gaat i.p.v. wat bij veel mensen gebeurt via het hoofd. Lavendel is ook een heel mooi kruid bij bijvoorbeeld menstruatieklachten of hyperactiviteit.

Lavendel is verbonden met Mercurius. Deze planeet is verbonden met het element kwikzilver en kan een brug slaan tussen de 3 vuren van de drievoudige verwarmer (buik-hart-hoofd), de meridiaan die verbonden is met je hormoonhuishouding en ons totale organisme. Wanneer we onze patronen zat zijn en de eeuwige vicieuze cirkel waar we vaak in verblijven willen doorbreken. Uit de strijd willen stappen met onze eigen delen, komen we in de energie van de vreedzame krijger. Dit is mercurius en wat kruiden doen is een alchemistisch proces in je lichaam op gang brengen. Lavendel werkt via je lever op je hormoonstelsel en laat je landen in de aarde, in je buik bij jezelf.
De geneeskrachtige werking van Basilicum.

Holy basil of Tulsi zijn de Engelse benaming voor Basilicum die we in de Kruidengeneeskunde gebruiken. De basilicum die je in de supermarkt vindt is een andere (wel familie uiteraard, maar een meer doorgekweekte variant). Ik heb het hier over de geneeskrachtige basilicum die we in de kruidengeneeskunde gebruiken, zijn Latijnse naam is Ocimum sanctum.

Basilicum is de koning van het hart en verbonden met mannelijke energie. Waar lavendel en Hibiscus verbonden zijn met vrouwelijke energie is basilicum in dit recept een mooie tegenhanger, die balans brengt.

Dit is ook precies wat dit kruid doet. Ik ken ‘m goed, want het is mijn eigen kruid (ieder wezen heeft een kruid die bij hem of haar hoort, basilicum is dit voor mij). Basilicum zet je hartsverlangen aan, maar niet vanuit een push, maar vanuit een mannelijke bedding waar heel veel rust in is.

Basilicum bezit antioxidanten en stoffen die volgens deskundigen het immuunsysteem kunnen ondersteunen. Basilicum wordt voor veel verschillende dingen ingezet, waaronder het stimuleren van het immuunsysteem tijdens de wintermaanden. Ook kan het helpen de luchtwegen te verzachten en wordt het ingezet om de spijsvertering te ondersteunen. Het is met name een aperitivum, wat ervoor zorgt dat de eetlust wordt opgewekt. Basilicum kan ook extra energie geven omdat het als een adaptogeen is. Adaptogene kruiden helpen je om je aan te passen in ongunstige omstandigheden. Niet dat je gaat aanpassen, maar dat je beter bij jezelf kan gaan voelen wat je wil en vervolgens hier dan actie op kan nemen in de buitenwereld. Het helpt bij het in balans brengen van verschillende processen in het lichaam.

Basilicum is verbonden met Mercurius en Jupiter. Jupiter is de geluksplaneet en brengt overvloed en weelde, wel is het zo dat je verbonden moet zijn met jezelf en geen illusie scheppen want anders krijg je dat te zien. Daar is Mercurius weer voor, daarom zijn ze beide met basilicum verbonden, omdat Mercurius de planeet van communicatie is en je dus goed kan afstemmen of je communicatie zuiver is zodat je ook daadwerkelijk schept wat je graag wil vanuit je hart en niet vanuit je ego.

Basilicum Tulsi Holy basil Kruidengeneeskunde green godddess


Het recept voor je kruiden icetea

Wat deze 3 kruiden zo fantastisch bij elkaar maakt is allereerst de smaak. Laten we wel wezen, als je iets wil drinken mag het wel lekker zijn.

Daarnaast zorgen ze in hun samenwerking ervoor dat de hitte die over het algemeen in ons hoofd zit (of dit nu door de zon is, of dat we gewoon standaard in het hoofd leven) naar beneden afgevoerd kan worden. Hoofd-hart-buik zijn hierin verbonden en de juiste energetische stroom wordt met dit recept aangezet.

Je kan dit recept ook als warme theedrinken, het hoeft niet koud. Dan sla je de stap van de koelkast over 😄.

Je hebt nodig

3 eetlepels Hibiscus - Hibiscus sabdariffa (gedroogd kruid)

1,5 theelepel Basilicum - Ocimum sanctum (gedroogd kruid)

1 theelepel Lavendel - Lavandula angustifolia (gedroogd kruid)

Ik maak hier een liter thee (of infusie zoals het ook wel heet) van.

Maak hier thee van zoals je dit altijd doet. Laat het dan naar wens trekken. Je kan dit 5 minuten doen, een half uur een uur. Hoe langer je de thee laat trekken, hoe sterker die wordt (je kan het later altijd weer met water verdunnen).

Hierna zet je het in de koelkast.

Ik heb een thermosfles waar ik mijn thee in maak, dus ik schenk het daarna over in een fles die de koelkast in kan. Je kan het ook gelijk in iets maken wat je daarna in de koelkast kan zetten. Let er wel op dat je met kokend water werkt en dat je fles (of wat je dan ook gebruikt) hier tegen kan.

Na een paar uur is het afgekoeld en kan je het drinken. Ik maak dit meestal in de ochtend, zodat ik aan het einde van de middag een koud drankje heb. Maar je kan het ook de avond van tevoren maken. Je kan de icetea 1 dag bewaren in de koelkast in een afgesloten fles/pot.

Waar koop je de kruiden

Dit is na het plaatsen van een blog of podcast altijd een van de meest gestelde vragen. En ik kan dit niet voor iedereen persoonlijk beantwoorden (ik ben geen Google 😉).

Wat je het beste kan doen is:

Typ het kruid in op google (je kan de Latijnse naam gebruiken, dan weet je zeker dat je het juiste kruid hebt) + je woonplaats. Dan krijg je (online) winkels bij jou in de buurt.

Online meer over kruiden leren

Wil je nog meer over kruiden leren? Hoe je het kan inzetten voor je eigen gezondheid?
In The Herbal School neem ik je mee in de wondere wereld van kruiden en leer ik je hoe je met deze prachtige wezens kan samenwerken om je lichaam gezond te houden. Ik deel alles over de elementenleer, de planeten en de werking van je lichaam.

Je wordt al member voor €33,00 per maand. Aanmelden kan via deze link.


De kruidenuitwerkingen zijn alleen voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is niet bedoeld om ziekten te diagnosticeren, behandelen of genezen. Raadpleeg een gekwalificeerde zorgverlener voor medisch advies.

Over de schrijver
Green Goddess wil vrouwen zoals jij inspireren om te gaan leven vanuit je Natuurlijke ritme, in Liefdevolle Verbinding met jezelf. Dat doen we door onze beste tips te delen via onze blogs, video’s, podcast en Masterclasses. En door de Green Goddess Members' club: het platform voor gelijkgestemde vrouwen om samen te komen. Waar verschillende programma's worden aangeboden die je helpen je innerlijke wijsheid te ontdekken om zo je eigen heelmeester te worden.