De nieren, onze poortwachters
De nieren, onze poortwachters
04 november 2021 

De nieren, onze poortwachters

De nieren, je kent ze wel. 2 prachtige organen die aan de rugzijde van je lichaam liggen. Net onder het midden, veel hoger dan dat de meeste mensen denken.

 

Als ik vanuit mijn natuurgeneeskundige professie praat, dan heb ik het eigenlijk over de urinewegen. Bij de urinewegen hoort naast de nieren ook de blaas en ook een klein beetje de bijnieren al horen die laatste ook bij het hormoonsysteem.

 

De hoofdtaak van de urinewegen is het uitscheiden van vocht en toxinen. Toxinen zijn afbraakproducten van de stofwisseling, maar ook stofjes die nuttig zijn alleen die het lichaam nu niet kan gebruiken. De urinewegen hebben de uitdaging om ons bloed en het overige water in ons lichaam te zuiveren en de toxinen af te voeren. 

 


De nieren horen bij het eerste & tweede chakra en het element water.


 

Je vochthuishouding.

De nieren beheren de vochthuishouding in het lichaam. Ze zuiveren zoals gezegd het bloed, zorgen dat afvalstoffen worden uitgescheiden en dat de vochthuishouding en zout- regulering op peil blijft. Ze hebben een ontgiftende werking.  Met ontgiftende werking bedoel ik dat ze de stoffen in het lichaam filteren die schadelijk, giftig of belastend voor ons zijn. Wat nuttig en nodig is gaat terug de bloedcirculatie in, wat ons niet dient of schadelijk kan zijn gaat via de urine naar buiten. 

 

Stofwisseling = onder andere het omzetten van materiële voedselbestanddelen, het opbouwen in voor het lichaam bruikbare bouwstoffen en het afbreken van energierijke verbindingen ter verkrijging van energie, bijvoorbeeld de suikerstofwisseling. 

 

Bij deze processen ontstaan afbraakproducten die uitgescheiden moeten worden. Het transformeren van indrukken en prikkels (= emotioneel, mentaal & energetisch voedsel) is op een dieper niveau hetzelfde proces alleen dan veel minder tastbaar dan dat je voeding tot je neemt. Het materiële gebeuren is de weerspiegeling van het innerlijk proces. Zo binnen, zo buiten. 

 

Misschien ken of gebruik je de uitspraak ‘je bent wat je eet’ wel eens. Dit is ook letterlijk wat er gebeurd. Wat jij ‘eet’ op welk niveau dan ook dat maakt wie je bent. Neem je veel junkfood of negatieve gedachten tot je, dan zal je daar ook door beïnvloed worden. 

 green-goddess-natuurgeneeskunde-amersfoort-nieren-kruidengeneeskunde

Als je op deze manier naar je lichaam kijkt, naar voeding en hoe je in het leven staat komt er steeds meer een holistisch beeld naar voren. Voeding is niet alleen wat we fysiek tot ons nemen, maar dit nemen we op elk niveau tot ons. Alles bestaat uit energie, mensen, dieren, planten, de tafel, de auto, het voedsel, de bomen, de gesprekken die je voert, de gedachten die je hebt. Alles heeft een bepaalde trillingsfrequentie en dat neem je bewust of onbewust op in je lichaam.  Dit werkt door in je organen, je bloed, je cellen. En dat maakt wie je bent en wat je denkt dat je bent. 

 

Bloed is ons levenselixer, hier zit onze levensenergie in en het bloed brengt het naar alle plekjes in ons lichaam. Sta je wel eens stil bij waar het bloed allemaal naar toe loopt?

 

In het bloed zijn al onze herinneringen opgeslagen, leuke en minder leuke. Het bloed vervoert deze informatie door het lichaam. Door verwerking van deze informatie kunnen veranderingen in het bloed- beeld optreden.

 

In mijn opinie zijn ziekte, pijn of functievermindering een teken dat er iets mag veranderen. Je lichaam geeft als het ware een seintje (een trilling wordt ingezet) dat het zo niet langer gaat. Zo kan dus vanuit het lichamelijke de prikkel zich aandienen om tot een bezinning, een bewustwording te komen. 

 

We zijn als mensen zo ver verwijderd van de communicatie met ons lichaam dat ontzettend vaak de prikkel niet begrepen of gehoord wordt. Wat je lichaam dan doet, net als een kind wat graag aandacht wilt: doorgaan. Net zolang tot je het wel hoort. Vaak moet het lichaam het uitschreeuwen (lees: heel veel pijn veroorzaken) om gehoord te worden en dat iemand tot actie overgaat. 

 

Nu is ons lichaam heel genereus en ze kan al ontzettend veel zelf oplossen. Je wordt ziek bijvoorbeeld en als we naar de urinewegen kijken zijn dit vaak blaasontstekingen, nierbekkenontsteking of nierstenen. En je ziet hier al in. Een blaasontsteking is veel minder heftig (al kan dat al heftig zijn…) dan nierstenen. Je krijgt nooit ‘zomaar’ iets, er zijn altijd signalen aan vooraf gegaan. Alleen hebben we die gemist.

 

Als je lichaam een proces heeft doorgemaakt van ziekte naar weer heling, dan wordt er iets losgelaten via de nieren (en hier werken ook andere processen in mee in je lichaam, maar daar zal ik in andere artikelen meer over schrijven).  Hoe meer inzicht in deze verwerkingsprocessen tot stand komt, des te meer en des te dieper er weer verwerkt en losgelaten kan worden en des te intensiever de ontgifting en zuivering via de nieren plaatsvindt.

 

Ook de lever speelt een rol bij de ontgifting in het lichaam, maar meer in de zin van het omzetten in een vorm waarin het door de nieren kan worden uitgescheiden. De lever heeft een nauwe relatie met het onderbewustzijn. De prikkels uit het onderbewustzijn bereiken hier het bloed. Daarmee begint ook de activiteit van zuivering die het lichaam allerlei fasen doorloopt. De slotfase van zuivering vindt plaats in de nieren. Zonder nieren kan de mens niet overleven.

 

Als we op emotioneel en mentaal niveau kijken dat hebben de nieren een relatie met de basis veiligheid. In je leven, in je lichaam, in je zijn. 

Hoe veilig voel je je hier? ECHT? Wees heel eerlijk naar jezelf. Angst is een thema wat bij de nieren hoort. Alle soorten angst die er zijn horen hierbij. Denk aan thema’s als zelfvertrouwen, eigenliefde (dit is ook het thema van het hart), vertrouwen in het leven, wantrouwen, passiviteit. 

 

Echte guldenroede

Er is een kruid wat bijna al mijn cliënten krijgen. Eigenlijk krijgt iedereen dit kruid die bij me start en later in het traject kan dat veranderen. Solidago vigaurea, Echte guldenroede. Dit is een ultiem nierkruid en zeker voor vrouwen. Wat Solidago doet, is dat ze je weer leert hoe je veilig hier in het leven kan zijn. Ik heb veel cliënten met het thema onveiligheid, paniekaanvallen, geen vertrouwen in zichzelf de wereld. Dit zijn grote thema’s en de eerste stap is het vertrouwen met zichzelf herstellen. Solidago bouwt eerst aan de liefde voor jezelf en als dat weer wat sterker wordt kan ze ook de reiniging gaan inzetten, zodat de beperkende overtuigingen of wat er dan ook naar boven komt, losgelaten kan worden.

 

Ik heb al zoveel mooie veranderingen mogen zien ♡.

 

Ik adviseer je om niet zelfstandig hier mee aan de slag te gaan, maar altijd onder begeleiding van een natuurgeneeskundige. Want je kan heel veel processen losmaken en als je je al niet veilig voelt is dat geen goed idee om zelf te doen. Voor begeleiding van mij kun je bij mijn 1:1 trajecten kijken.

 

Nog een aantal andere tips om je nieren te versterken.

1. Drink genoeg water. 

Er is een formule waaraan je kan zien of je genoeg water drinkt per dag. 

 


Je gewicht x 0,035 (35ml) = de hoeveelheid water wat je per dag moet drinken. Dus stel je weegt 65kg dan wordt het: 65x0,035=2,275liter dus iets meer dan 2 liter water per dag.


 

Ik zeg bewust water, want vaak wordt koffie, sapjes en andere dingen ook meegerekend en die dranken onttrekken juist vocht uit je systeem. Dan lijkt het alsof je heel goed bezig bent, maar voor je nieren is het niet heel fijn. Je mag dit natuurlijk wel drinken, maar weet dat je het niet mee kan tellen voor je vocht-inname.

 

Wat je wel mee mag tellen is: Kruidenthee (zonder groene/witte/zwarte thee), kokoswater en water zelf.

 

2. Eet zo minmogelijk suiker. 

Dit is voor je hele lichaam slecht, maar je nieren moeten al deze afvalstoffen verwijderen uit je lichaam. 

 

3. Werk aan je angsten, beperkende overtuigingen, oordelen (op jezelf en anderen). 

Zorg dat je vrolijk, liefdevol en met compassie in het leven staat.


4. doe deze magische oefening elke dag 

Ik heb hier nog een hele fijne oefening die ik vaak met de Members in mijn Community deel. De oefening heet: Verwarmen van de stoof en verwarmt (onder andere) je nieren. Ze is heel voedend voor je systeem.

 

 

 

Over de schrijver
Green Goddess wil vrouwen zoals jij inspireren om te gaan leven vanuit je Natuurlijke ritme, in Liefdevolle Verbinding met jezelf. Dat doen we door onze beste tips te delen via onze blogs, video’s, podcast en Masterclasses. En door de Green Goddess Members' club: het platform voor gelijkgestemde vrouwen om samen te komen. Waar verschillende programma's worden aangeboden die je helpen je innerlijke wijsheid te ontdekken om zo je eigen heelmeester te worden.