Basilicum, een heilig kruid
Basilicum, een heilig kruid
10 november 2022 

Basilicum, een heilig kruid

Mijn reis met basilicum begon afgelopen oktober in de Sauna. Ik was met een vriendin een heerlijke dag naar de sauna en dat is voor mij altijd een dag waarin ik echt even helemaal met mezelf kan zijn. Ik doe veel interne reizen en zet dan vaak nieuwe plannen uit voor de aankomende tijd, maar kom ook tot rust in mezelf en voel weer waar er aandacht naar mag gaan.

 

Ik heb een intens jaar (gehad). Ik heb mijn relatie in januari 2022 verbroken, ik ben verhuisd naar een nieuw plekje, op werkgebied is er veel veranderd, ook daar ben ik verhuisd met mijn praktijk en eigenlijk kom ik in 2022 steeds dichter bij mezelf.

 

Doordat ik weer alleen ben heb ik ook echt weer opnieuw mogen ontdekken hoe het is om alleen te zijn, na 10 jaar relatie en 8 jaar samenwonen (en 3 jaar getrouwd te zijn), was dat echt weer even een zoektocht.

 

Mijn grote hulpbronnen zijn altijd de planten. Dus in het begin, dat ik net mijn relatie had verbroken heb ik veel Sint-Janskruid en Passiebloem genomen. Om tot rust te kunnen komen in mezelf, het licht te zien, de zwaarte los te laten en te gaan ontdekken wat ik nu zelf eigenlijk wil. Wie ben ik als ik alleen mezelf te dragen heb?

 

Wie ben ik als ik alleen mezelf te dragen heb?

 

Langzaamaan ging het steeds beter, het gaf mij zoveel lucht dat ik de knoop doorgehakt had (en mijn inmiddels ex-man ook, we zijn heel goed uit elkaar gegaan en zijn nu aan het kijken of we een vriendschap kunnen ontwikkelen), dat voelde ook weer gek… Maar ik denk dat iedereen die wel eens een relatie beëindigd heeft dit gevoel herkend. Het is echt weer jezelf opnieuw her-ontdekken, want de vrouw die ik voor mijn relatie was ben ik ook niet meer.

 

Na Sint-Janskruid en Passiebloem kwamen het Driekleurigviooltje, Purple flower, het sneeuwklokje en Kinder Vortrex me opzoeken. Allemaal kruiden die mij begeleiden om oude pijnen los te laten en in de onschuld te landen. Weer helemaal terug te gaan naar de oorsprong in mezelf. De wirwar aan gedachtes in mijn hoofd tot rust te brengen (Purple flower), oude (onbewuste) angsten en pijnen uit mijn kindertijd te helen (kindervortex) en het sneeuwklokje heelt al het trauma. Trauma klinkt altijd wat heftig, dit is eigenlijk vakjargon, want hiermee wordt bedoeld; de krassen op je ziel. Alles wat er in het leven heeft bijgedragen wat je bent gaan geloven maar wat je niet bent. Dus dit kunnen ook hele kleine dingen zijn, die een ontzettend groot eigen leven zijn gaan leiden in je binnenwereld.

 

En toen een dag in oktober zat ik in de sauna en daar kwam Basilicum ineens bij me. Zomaar uit het niets. Ik hou heel erg van basilicum en dan vooral in de combinatie met mozzarella en tomaat 😋, maar de basilicum die we in de kruidengeneeskunde gebruiken is anders. In het Engels wordt het Holy Basil genoemd of Tully. Basilicum is een heilige plant, de koning van het hart. Ik kon heel mooi ervaren in mijn lichaam (daar in de sauna) wat voor een warme, zachte energie basilicum heeft. Zo via de onderkant van mijn hart warm een vurige warmte, die me helemaal omhulde. Ik werd gevoed met energie, met een vaderlijke liefde en kon landen in een zachte bedding. Wauw… wat een plant 🔥.

 

Thuis ben ik gelijk de tinctuur gaan innemen en kon ik fysiek voelen wat het met me deed. Dit kruid verwarmt, laat alle spanning uit je hart los en laat je weer in verbinding komen met je verlangen, je hartsverlangen.

 

Naast dit alles is basilicum antimicrobieel en antiseptisch, het helpt ziektekiemen uit je lichaam verwijderen (alles wat je niet dient wordt uitgescheiden, zodat je bij jezelf uitkomt), het maakt je luchtwegen vrij (voornamelijk door de etherische olie die basilicum bevat), het reinigt over je spijsvertering en zorgt dat je tot rust kan komen. Basilicum wijst je een weg om het evenwicht te vinden tussen denken en voelen te gaan ervaren. Dus het zorgt voor harmonie in je systeem.

 

Ik ben zo dankbaar voor mijn verbinding met de plantenwereld. Dat ze naar me toekomen, me laten ervaren in mijn lichaam wat hun kracht is en dat ik dit zo 1:1 terugvind in de kruidenboeken en meestal krijg ik wel meer te ervaren dan dat er in de boeken staat 🙂.

 

 

Wil je nou meer weten over Basilicum, in januari 2023 gaan we uitgebreid met dit kruid aan de slag in The Herbal School. Je kan je aanmelden via deze link.

Over de schrijver
Green Goddess wil vrouwen zoals jij inspireren om te gaan leven vanuit je Natuurlijke ritme, in Liefdevolle Verbinding met jezelf. Dat doen we door onze beste tips te delen via onze blogs, video’s, podcast en Masterclasses. En door de Green Goddess Members' club: het platform voor gelijkgestemde vrouwen om samen te komen. Waar verschillende programma's worden aangeboden die je helpen je innerlijke wijsheid te ontdekken om zo je eigen heelmeester te worden.