Wat is een tinctuur

Wat is een tinctuur

In mijn praktijk werk ik hier dagelijks mee, tincturen. Het is een makkelijk en uiterst krachtige vorm om met kruiden te werken. Door volgens een bepaald voorschrift, ik maak deze altijd op maat voor mijn cliënten en in mijn optiek is er geen ‘standaard’ voorschrift voor iedereen, de kruiden in te nemen wordt je lichaam in beweging gebracht en wordt de weg naar heling ingezet. Een tinctuur werkt veel krachtiger en sneller dan bijvoorbeeld een medicinale thee.

Wat is een tinctuur?

Een tinctuur is een alcohol met water bereiding waar een kruid in oplost. Het is een van de meest krachtigste manieren om te werken met medicinale kruiden. De alcohol zorgt ervoor dat het kruidenpreparaat langer houdbaar blijft.

In de fytotherapie (kruidengeneeskunde) gebruiken we verschillende delen van de plant, net waar de krachtige inhoudsstoffen zich bevinden. Van Paardenbloem is dit bijvoorbeeld de radix (wortel) of het folia (blad), van Mariadistel de fructus (zaad) en van Kamille weer het flos (bloemen).

Sommige inhoudsstoffen lossen het beste op in een hoge concentratie alcohol, terwijl andere inhoudsstoffen liever in water oplossen (denk aan slijmstoffen), daarom wordt er in de fytotherapie vaak met een mengsel van alcohol en water gewerkt.

Een groot voordeel van een tinctuur is dat het heel lang houdbaar is en gemakkelijk in druppelvorm is te gebruiken. Ook bij (jonge) kinderen kan je dit inzetten.

Let op:

Kruidentincturen zijn heel krachtig en daarom zou ik nooit adviseren om zonder overleg met een fytotherapeut aan de slag te gaan hiermee.

Meer informatie over mijn kruidengeneeskundige sessies vind je hier.