Wat is een detox
Wat is een detox

Voor mij is een detox niets meer als een reiniging voor mijn lichaam. Zoals ik mijn auto jaarlijks laat controleren en de vloeistoffen laat bijvullen etc, mijn huis schoonmaak is vind ik het ook belangrijk om mijn lichaam in ieder geval 2x per jaar een reinigingskuur te geven.

Het voorjaar en de herfst zijn hier de perfecte momenten voor.

In de herfst laten de bomen hun bladeren vallen, de natuur maakt zich klaar voor de winterslaap. We kunnen ons nog een tijdje voeden met producten uit de natuur die veel kracht van de zon hebben opgedaan zoals tomaten, druiven en pompoenen. En verder vertrouwen we erop dat we voldoende warmte hebben getankt om de komende seizoenen op te kunnen teren. De herfst is ook de tijd om los te laten. De natuur trekt zich terug. De energie gaat naar binnen, de aarde in.

Het voorjaar heeft juist een tegenovergestelde energie. Waarbij er juist weer nieuw leven op aarde komt. De bomen krijgen weer bladeren en al het leven wat in de winter in de aarde zit, komt in het voorjaar weer naar buiten.

Waarom moet je je lichaam ontgiften.

In ons dagelijkse leven worden we de hele dag blootgesteld aan afvalstoffen, zoals we het in de natuurgeneeskunde noemen dyscrasie. Dit zijn eigenlijk invloeden die niet zo goed zijn voor ons lichaam. Denk aan luchtverontreiniging, gifstoffen wat op groente en fruit zit, de uitgeputte bodem waarin ons eten wordt gemaakt. Maar ook stress in het verkeer, op het werk, thuis. De hele dag achter de computer of telefoon zitten. Aan een groot deel van deze invloeden ontkomen we niet, want het is nou eenmaal de tijd waarin we leven, maar we kunnen er wel voor zorgen dat deze invloeden zich niet gaan ophopen in ons lichaam. Door een reinigingskuur te doen kun je ervoor zorgen dat deze stoffen uit het lichaam gaan en zo de dyscrasie te verminderen.

Wat voor een invloed heeft stress op mijn lichaam

Stress is ook voor veel mensen een belangrijke factor, altijd druk, bezig, weinig tijd nemen voor ontspanning en leuke dingen doen. Dit zorgt uiteindelijk ook voor meer opslag van afvalstoffen. Het hoeft dus niet per definitie een fysieke oorsprong te hebben. Ik bekijken het vanuit een holistisch perspectief en daarin spelen naar fysiek ook emotioneel, mentaal, sociaal en spiritueel niveau een rol. Dit alles tezamen maakt wie je bent.

 

Hoe reinig ik mijn lichaam?

Ik hou er niet van om streng te zijn voor mezelf, het mag leuk zijn en het hoeft geen obsessie te zijn. Het doel is niet om af te vallen. Soms gebeurt dit wel, want als je stoffen kwijtraakt die je niet meer nodig hebt val je af J.

Ik ben niet van de sapkuren. Ik heb vast voedsel nodig om te kunnen functioneren op een dag. Daarnaast heb je een hele sterke spijsvertering nodig om voedingsstoffen uit sappen te halen. Het wordt pas in je darmen verteerd, omdat je het opdrinkt en het niet al wordt voor verteerd in je mond en maag zoals dat wel gebeurt als je het eet.

Maar wat doe ik dan wel?! In de periode dat ik detox drink ik elke ochtend en avond een glas met groene klei. De ‘slakken’ die zich in mijn darmen bevinden hechten zich aan de klei en worden zo uit mijn lichaam afgevoerd. Daarnaast eet ik vooral basisch voedsel, veel groente en fruit, kwark, klein beetje granen. Ik drink kruidenthee en veel water. Koffie, alcohol, suiker, e-nummers en andere toevoegingen en witmeelproducten staan even niet op het menu.

Ik kijk vooral naar wat ik wel mag eten, want ook met een basisch voedingspatroon mag je heel veel. Alleen niet de voedingsmiddelen die in een fabriek gemaakt zijn.

Daarnaast zorg ik ook dat ik voldoende rust neem. Ik doe elke ochtend aan yoga en probeer op de dag nog altijd een moment voor mezelf te nemen. Het grappige is dat ik daar dan ook veel meer behoefte aan heb. Als ik me veel meer op mezelf in-tune en niet zoveel met de buitenwereld bezig ben kan ik veel beter horen waar ik behoefte aan heb.

 

Wat zijn de bijwerkingen van een detox.

Je kan met een detox, hoe mild deze ook is, ook bijwerkingen krijgen. Dit heeft er veelal mee te maken dat ons lichaam moet afkicken van de koffie, suiker en e-nummers. Dit heeft een aantal dagen nodig. Daarom is het ook goed om af te bouwen, want als je cold-turkey stopt kunnen de klachten veel erger worden. Hoe langzamer je afbouwt hoe beter.

Je lever is een van onze grootste ontgiftingsorganen en ze heeft even de tijd nodig om aan de veranderingen in je lichaam te wennen. Dit kan 3 tot 5 dagen duren, je kan je dan lusteloos voelen, hoofdpijn krijgen of juist last van je buik. Deze klachten moeten na een aantal dagen over gaan. Daarna ga je je energieker voelen, want de ballast is dan uit je systeem.

Als je stopt met de detox en weer overgaat naar je ‘normale’ voedingspatroon is het ook fijn om dit weer op te bouwen. Je wilt in je schone lijf immers niet gelijk weer alle vervuiling… Je kan ook merken dat je ineens koffie veel minder lekker vindt of de koekjes die je normaal heel lekker vond, nu ineens veel te zoet zijn.

 

Sapvasten gezond of niet?

Zoals je kan lezen ben ik zelf niet echt van het sapvasten. Ik doe dit wel, maar dan wil ik een week helemaal vrij zijn. Als je je dagelijkse leven laat door gaan, gewoon gaan werken of andere bezigheden hebt die je normaal ook hebt raad ik het niet aan.

Ook wordt sapvasten vaak als redmiddel gebruikt. 360 dagen per jaar kunnen we alles eten wat we willen en dan vasten we 5 dagen per jaar om het weer op te schonen.

Dit lijkt mij niet de bedoeling. Ik ben meer voor een leefstijl verandering waarbij je weet hoe je gezond kan eten. Elke dag 365 dagen per jaar. En daarbij kun je dan een keer een sapkuur doen, maar meer als ondersteuning.

De afgelopen jaren heb ik er (letterlijk) een studie van gemaakt om mijn voedingspatroon onder de loep te nemen. Wat is nou gezond eten? Hoe kan ik het beste voor mijn lichaam zorgen? En bovenal, hoe kan ik het volhouden?

Ik heb dit allemaal verwerkt in mijn online detox programma LiefdevolleDetox. Hierin neem ik je mee hoe je in 21 dagen een gezond voedingspatroon kan ontwikkelen. Die je de rest van je leven kan aanhouden. Ook als het even niet meer lukt, dan heb je altijd weer een basis naar waar je toe kan gaan.

Detox liefdevolledetox gezond eten

Sociale detox

Een detox gaat niet alleen over voeding, maar over zoveel meer. Wat we krijgen voeding niet alleen binnen via ons eten, maar we worden dag in dag uit geconfronteerd met voeding. Dat je dit artikel aan het lezen bent is ook voeding.

Er is een groot verschil met de informatie die je tot je neemt of dat voedend is of niet. Het overgrote deel wat we dagelijks binnenkrijgen is niet voedend.

Kijk maar eens kritisch naar je voedingspatroon en je leefpatroon. Waar voed jij je mee?
Wat zijn de woorden die je gebruikt?
Hoe vaak zit je doelloos op je telefoon? Of begin je met een doel, maar verdwaal je door de berichten die binnenkomen?
Welke personen in je leven zijn voedend en welke niet?
Welke gedachten die je hebt zijn voedend en welke niet?

Dit alles heeft te maken met hoe jij je voelt. Dus in een detox kun je ook hele andere thema’s aanboren die je van tevoren niet bedacht had. Ons lichaam werkt niet lineair alleen met voeding, maar werkt circulair, dus alles wat jij tot je neemt in de breedste zin van het woord heeft effect op je!

Dit hele pakket nemen we mee in de LiefdevolleDetox, het is dus niet alleen je voeding, maar het hele aspect van ons leven. Dat maakt ook, dat het vol te houden is en dat je na de detox echt een ander voedingspatroon hebt leren creëren voor jezelf.

Meer informatie vind je hier.

 

Over de schrijver
Green Goddess wil vrouwen zoals jij inspireren om te gaan leven vanuit je Natuurlijke ritme, in Liefdevolle Verbinding met jezelf. Dat doen we door onze beste tips te delen via onze blogs, video’s, podcast en Masterclasses. En door de Green Goddess Members' club: het platform voor gelijkgestemde vrouwen om samen te komen. Waar verschillende programma's worden aangeboden die je helpen je innerlijke wijsheid te ontdekken om zo je eigen heelmeester te worden.