Help, ik zit in de overgang
Help, ik zit in de overgang

In alle jaren dat ik me richt op de menstruatiecyclus krijg ik natuurlijk ook vragen over de overgang. Nu ik zelf in de overgang zit, voelt het voor mij ook de tijd om hier nog meer aandacht aan te geven. Ik kan nu namelijk uit eigen hand en ervaring vertellen wat het met me doet. Ik heb er een hekel aan om alleen te varen op kennis uit (kruiden)boeken, dat was ook de reden dat ik hier tot nu toe niet heel veel over gedeeld heb. Maar iedereen heeft mazzel dat ik al met mijn 39 jaar in de overgang zit 😉.

Dat is gelijk het eerste wat ik je mee wil geven. Het KAN zijn dat je jong in de overgang komt. Ik hoor zo vaak dat vrouwen dit al voelen, maar dan door de huisarts of andere vrouwen hierin niet worden gehoord omdat ze de leeftijd er nog niet voor hebben. Het kan wel!

De overgang is een van de meest belangrijke momenten uit het leven. We gaan namelijk van vruchtbare vrouw, naar de wilde wijze vrouw.

Ik heb er een podcast over opgenomen, die kan je hier luisteren.

 


 Ik ervaar de overgang als een hele bijzondere fase. Ik merk dat er niet alleen fysiek een verandering plaats vindt, maar ook energetisch. Alsof ik een treetje hoger ga (zonder dat er een hiërarchie is). In de eerste 2 fases van mijn leven (het jonge meisje en de vruchtbare vrouw) heb ik gedroomd, gezaaid, gevoed, gecreëerd en nu mag ik hier de vruchten van gaan plukken, gaan oogsten.

Deze fases gaan we ook maandelijks door met de maanfase, met je menstruatiefase, jaarlijks met de seizoenen en op nog veel meer kosmische lagen waar we als mensen weinig weet van hebben.

Ik heb er een kort overzichtje van gemaakt.


Lente

Zomer

Herfst

Winter

Pre-ovulatie

Ovulatie

Pre-menstruatie

Menstruatie

Nieuwe maan + Wassende maan

Volle maan

Afnemende maan

Donkere maan

Jonge meisje

Vruchtbare vrouw

Wilde wijze vrouw

Oude wijze vrouw/Crone

We zijn als mensheid zo ontzettend ver bij de natuur vandaan komen staan en daarmee ook onze eigen natuur, dat we geen idee meer hebben van de verschillende fases in het leven. We gaan er alleen naar op onderzoek als we er last van hebben…. Dat is best wel een beetje zonde, want dan staan we met 10-0 achter. Te laat is het niet, maar de weg naar jezelf toe is alleen langer geworden.

Ownership nemen over je cyclus.

Heel vaak krijg ik te horen van vrouwen die door de overgang heen zijn of er inzitten dat mijn e-boek Kruiden & Menstruatiecyclus niets voor hun is, omdat ze niet meer menstrueren, maar dat is niet waar. Deze fases van de menstruatie lopen we namelijk nog steeds door, alleen bloed je niet meer.

Het is zo ontzettend belangrijk om ownership te nemen over je cyclus, omdat je hiermee jezelf leert kennen, je lichaam leert kennen, je ritme leert kennen, je thuiskomt bij jezelf. En het maakt niet uit hoe oud (of jong) je bent. Net als dit belangrijk is bij je menstruatiefase is dit ook daarna belangrijk. Het zal ervoor zorgen dat een groot gedeelte van de klachten minder worden.

Alle menstruatieklachten hebben te maken met een niet geleefd verlangen. Dit klinkt misschien een beetje vaag, maar wat dit in de praktijk inhoudt is dat we als vrouw-zijn gewend zijn om onszelf weg te geven. Voor anderen te zorgen. Daar halen we vaak bestaansrecht uit. We worden gezien door anderen en dat geeft voldoening. Maar vraag je jezelf wel eens af wat jij wilt? Wat is jouw verlangen, los van je partner, kinderen, werk, ouders, de maatschappij, de kerk, de…. [vul maar in]. Wat wil jij?

In elke vrouw (en ook in mannen uiteraard) zit er diep ingebakken dat we doen wat anderen van ons verwachten, want als we dat niet doen dan val je op, ben je een wappie, ben je ‘anders’.

Wilde wijze vrouw.

Als je door de overgang heen bent kom je in de menopauze. De 2e lente wordt dit ook wel genoemd. Ik ben het er niet helemaal mee eens, want het is meer dan dat. Je komt namelijk in de herfst van je leven en in de herfst kan je oogsten. Oogsten wat je allemaal bereikt hebt in je leven en ervan genieten. De vruchten plukken.

In deze fase staat de wilde wijze vrouw op in ons. Alles wat je in de eerste fase van je leven (het jonge meisje (de lente) en de vruchtbare vrouw (zomer)) hebt gedroomd, gecreëerd, geïnspireerd, geleerd, gemanifesteerd dat kan je nu gaan oogsten. En kan je gaan LEVEN.

Maar wat nou als je je hier nooit bewust van bent geweest dat dit zo werkt. En dat je je leven in dienst hebt gezet voor anderen, zonder bij jezelf stil te staan. Dan kom je in de overgang in een rollercoaster. De wel bekende midlifecrisis (ook bij mannen) waarin we de vraag gaan stellen, maar wat wil ik?!


 Dit is in mijn optiek waar we als maatschappij met z’n allen inzitten, omdat we nooit geleerd hebben wat we zelf willen. Van jongs af aan leren we ons al te voegen naar de maatschappij en leren we als kind dat dromen bedrog zijn. Dat als je een dromer was op school, dat je dat moest afleren, want daarmee ging je je opleiding niet halen. Fantaseren is voor kleine kinderen en als je puber bent kan dat echt niet meer, laat staan als je volwassen bent. We komen zo steeds verder bij onszelf vandaan te staan en raken de verbinding kwijt.

Dan vind ik het niet zo gek dat we klachten krijgen die met onze creatiekracht te maken heeft. Als je dit niet leert te voeden en voelen, hoe kan je er dan contact mee maken?!

Maar weet je wat het mooie is; deze fases lopen we elke maand door met hulp van de maan, dus ook al ben je al jaren in de menopauze of ben je net aan het menstrueren, je kan jezelf dit nog steeds aanleren. Door mee te bewegen met de fase van de maan kun je de verschillende energieën in jezelf gaan ontdekken. Jezelf beter leren kennen en ontdekken wat jouw ritme is.

Als je hier een begin mee wil maken dan kan je hier mijn gratis e-boek Menstruatiecyclus & Kruiden downloaden, dit gaat namelijk niet alleen over de menstruatiecyclus, maar je kan ‘m ook inzetten voor de maancyclus en daarmee je eigen ritme leren kennen.


Over de schrijver
Green Goddess wil vrouwen zoals jij inspireren om te gaan leven vanuit je Natuurlijke ritme, in Liefdevolle Verbinding met jezelf. Dat doen we door onze beste tips te delen via onze blogs, video’s, podcast en Masterclasses. En door de Green Goddess Members' club: het platform voor gelijkgestemde vrouwen om samen te komen. Waar verschillende programma's worden aangeboden die je helpen je innerlijke wijsheid te ontdekken om zo je eigen heelmeester te worden.