De wondere werking van Alchemilla vulgaris – Vrouwenmantel
De wondere werking van Alchemilla vulgaris – Vrouwenmantel
02 mei 2022 

De wondere werking van Alchemilla vulgaris – Vrouwenmantel

Zoals haar naam al zegt, Vrouwenmantel legt een mantel voor je neer. Het helpt je om in je lichaam te zakken. Een veilige bedding te voelen en om vanuit deze plek je creatieve, sensuele, levenskracht te laten stromen.

Haar Latijnse naam is Alchemilla wat afgeleid is van Alchemie. Alchemisten uit de middeleeuwen dachten dat het water wat op de bladeren van Vrouwenmantel ligt druppels waren, die afkomstig zouden zijn uit hemel. Ze probeerden hier goud van te maken via de steen der wijzen. Tegenwoordig denkt men dat de vocht uit de plant zelf komt. Wat ik persoonlijk nog interessanter vindt.

 

Menstruatie & overgang

Vrouwenmantel is een echt vrouwenkruid, ze werkt op je baarmoeder. Het kruid herstelt de baarmoeder na een bevalling, bij zwakte versterkt het je baarmoeder. Denk hierbij aan verzakkingen van de baarmoeder, maar vrouwenmantel helpt ook bij incontinentie, ze maakt de spieren in ons lichaam weer stevig en sterk. Ze versterkt je eigen basis. Ze werkt reinigend op je baarmoeder en eierstokken. Je kan dan denken aan ontstekingen, premenstruele klachten, cysten en vleesbomen. Kruiden werken niet alleen op fysiek niveau, maar ook emotioneel, mentaal en spiritueel. Denk bij baarmoeder klachten ook aan het spannend vinden om hier te zijn, volledig jezelf durven te zijn, zelf vertrouwen hebben en jezelf te laten zien. Vrouwenmantel laat je thuiskomen bij jezelf.

Een ander belangrijk punt in het leven van een vrouw is de overgang naar de menopauze. Omdat Vrouwenmantel op de hormonale gesteldheid van ons systeem werkt ondersteunt ze ook in dit proces. Het is een liefdevol en zacht kruid wat je kan begeleiden om door deze fase met liefde te bewegen.

Vrouwenmantel heeft een samentrekkende eigenschap. Waardoor ze bloedstelpend is, maar dit werkt ook op je spijsvertering. Denk bijvoorbeeld aan diarree, dan kan vrouwenmantel helpen om de spijsvertering tot rust te brengen. Daarnaast werkt ze samen met de pancreas op de bloedsuikerspiegel in je lichaam en zorgt dat deze op peil blijft.

Familie:

Rosaceae (Rozenfamilie)

Gebruikte deel van de plant:

Herba (blad)

Dosering:

Thee: 3x daags een kop thee 5 minuten laten trekken. Je kan thee maken met 2 theelepels van het kruid.

Toxicologie

Deze zijn niet waargenomen.

Contra-indicaties 

Medicatie:

Gebruik je medicatie? Ga dan nooit op eigen houtje met kruiden aan de slag. Vraag hulp aan je behandelend arts of aan een fytotherapeut. Dit omdat kruiden een interactie kunnen hebben met medicatie.

Zwangerschap:

Ben je zwanger of wil je zwanger worden. Dan is het ook verstandig om hulp in te schakelen van een fytotherapeut want kruiden kunnen een interactie hebben met de ontwikkeling van je kindje. Positief, maar ook negatief. Niets om je zorgen over te maken, zolang je maar weet wat je doet.

The Herbal School free trail

The Herbal School is een community waarin ik je begeleid om op een dieper niveau met kruiden te werken. Om te gaan leren communiceren met planten. Om de werking van de planten nog beter te leren kennen, om de verbinding met jezelf en de planten te voeden of gewoonweg omdat je jezelf wilt helen.

🌿 Elke maand staat in het teken van 3 kruiden. Elke maand zijn dat andere, zodat je een kruidenboek kan samenstellen. De kruiden zijn afgestemd op een thema en op elkaar.🌿 Per maand zijn er 2 verdiepende masterclasses over de kruiden die we behandelen en een masterclass waarin we dieper ingaan op een thema binnen de kruidengeneeskunde. Dus denk aan een inhoudsstoffen, verschillende soorten kruiden, orgaansystemen, elementen etc
🌿 1x per kwartaal is er een KruidenCeremonie waarin we een kruidenreis gaan maken met elkaar. Ik zal een kruidenmedicijn voor jullie samenstellen, dat is 1 kruid die ik voorbereid tot een medicijn. We gaan dit samen nuttigen en maken er een fantastische ochtend van -> Dit is alleen voor kwartaal- en jaarmembers.
🌿 Daarnaast heb je toegang tot alle programma's die in de Green Goddess Members' club staan. Je mag alles lekker op je eigen tempo volgen.
🌿 Er is een actieve community (voor wie dat wil uiteraard) met gelijkgestemde vrouwen, waarin je je ervaring kan delen.
🌿 Elke week een mini-masterclass waarin ik nog wat meer verdieping geef op een kruid of een thema.

Meld je aan via deze linkOver de schrijver
Green Goddess wil vrouwen zoals jij inspireren om te gaan leven vanuit je Natuurlijke ritme, in Liefdevolle Verbinding met jezelf. Dat doen we door onze beste tips te delen via onze blogs, video’s, podcast en Masterclasses. En door de Green Goddess Members' club: het platform voor gelijkgestemde vrouwen om samen te komen. Waar verschillende programma's worden aangeboden die je helpen je innerlijke wijsheid te ontdekken om zo je eigen heelmeester te worden.