De wondere werking van Alchemilla vulgaris – Vrouwenmantel
De wondere werking van Alchemilla vulgaris – Vrouwenmantel
02 mei 2022 

De wondere werking van Alchemilla vulgaris – Vrouwenmantel

Zoals haar naam al zegt, Vrouwenmantel legt een mantel voor je neer. Het helpt je om in je lichaam te zakken. Een veilige bedding te voelen en om vanuit deze plek je creatieve, sensuele, levenskracht te laten stromen.

Haar Latijnse naam is Alchemilla wat afgeleid is van Alchemie. Alchemisten uit de middeleeuwen dachten dat het water wat op de bladeren van Vrouwenmantel ligt druppels waren, die afkomstig zouden zijn uit hemel. Ze probeerden hier goud van te maken via de steen der wijzen. Tegenwoordig denkt men dat de vocht uit de plant zelf komt. Wat ik persoonlijk nog interessanter vindt.

 

Menstruatie & overgang

Vrouwenmantel is een echt vrouwenkruid, ze werkt op je baarmoeder. Het kruid herstelt de baarmoeder na een bevalling, bij zwakte versterkt het je baarmoeder. Denk hierbij aan verzakkingen van de baarmoeder, maar vrouwenmantel helpt ook bij incontinentie, ze maakt de spieren in ons lichaam weer stevig en sterk. Ze versterkt je eigen basis. Ze werkt reinigend op je baarmoeder en eierstokken. Je kan dan denken aan ontstekingen, premenstruele klachten, cysten en vleesbomen. Kruiden werken niet alleen op fysiek niveau, maar ook emotioneel, mentaal en spiritueel. Denk bij baarmoeder klachten ook aan het spannend vinden om hier te zijn, volledig jezelf durven te zijn, zelf vertrouwen hebben en jezelf te laten zien. Vrouwenmantel laat je thuiskomen bij jezelf.

Een ander belangrijk punt in het leven van een vrouw is de overgang naar de menopauze. Omdat Vrouwenmantel op de hormonale gesteldheid van ons systeem werkt ondersteunt ze ook in dit proces. Het is een liefdevol en zacht kruid wat je kan begeleiden om door deze fase met liefde te bewegen.

Spijsvertering

Vrouwenmantel heeft een samentrekkende eigenschap. Waardoor ze bloedstelpend is, maar dit werkt ook op je spijsvertering. Denk bijvoorbeeld aan diarree, dan kan vrouwenmantel helpen om de spijsvertering tot rust te brengen. Daarnaast werkt ze samen met de pancreas op de bloedsuikerspiegel in je lichaam en zorgt dat deze op peil blijft.

Familie:

Rosaceae (Rozenfamilie)

Gebruikte deel van de plant:

Herba (blad)

Dosering:

Thee: 3x daags een kop thee 5 minuten laten trekken. Je kan thee maken met 2 theelepels van het kruid.

Toxicologie

Deze zijn niet waargenomen.

Contra-indicaties 

Medicatie:

Gebruik je medicatie? Ga dan nooit op eigen houtje met kruiden aan de slag. Vraag hulp aan je behandelend arts of aan een fytotherapeut. Dit omdat kruiden een interactie kunnen hebben met medicatie.

Zwangerschap:

Ben je zwanger of wil je zwanger worden. Dan is het ook verstandig om hulp in te schakelen van een fytotherapeut want kruiden kunnen een interactie hebben met de ontwikkeling van je kindje. Positief, maar ook negatief. Niets om je zorgen over te maken, zolang je maar weet wat je doet.


Download gratis e-boek


9 kruiden om je lichaam te ondersteunen in je menstruatiecyclus


In dit e-boek neem ik je mee in de magische wereld van onze vrouwelijke cyclus & kruiden. Een gouden combinatie voor mij. In mijn reis van de afgelopen jaren naar meer verbinding met mezelf zijn dit 2 pijlers geweest waar ik op heb leren vertrouwen.


Kruiden werken ontzettend helend met welke klacht dan ook. In dit e-boek laat ik je zien hoe je kruiden kan inzetten voor je gehele menstruatiecyclus, dus niet alleen je menstruatie zelf, maar ook de andere 3 fases.

🍃 Een complete uitwerking van 9 verschillende kruiden

🍃 Leer te begrijpen waar je (menstruatie) klachten vandaan komen

🍃 Uitgebreide omschrijving wat de werkingsgebieden per kruid zijn

🍃  Uitleg van het belang je eigen (menstruatie) cyclus te leren kennen

🍃 Makkelijke toepasbare tips om meer in contact met je eigen cyclus te komen


Via deze link kan je het e-boek downloaden.

Over de schrijver
Green Goddess wil vrouwen zoals jij inspireren om te gaan leven vanuit je Natuurlijke ritme, in Liefdevolle Verbinding met jezelf. Dat doen we door onze beste tips te delen via onze blogs, video’s, podcast en Masterclasses. En door de Green Goddess Members' club: het platform voor gelijkgestemde vrouwen om samen te komen. Waar verschillende programma's worden aangeboden die je helpen je innerlijke wijsheid te ontdekken om zo je eigen heelmeester te worden.