Is het normaal om PMS te hebben?
Is het normaal om PMS te hebben?
13 augustus 2020 

Is het normaal om PMS te hebben?

Ik ben bezig met nieuwe artikelen voor mijn website en wat ik dan doe is naast dat ik mijn eigen boeken weer eens na lees ook ga Googlen wat er allemaal wordt geschreven. Een van de dingen die me op is gevallen is dat er bij menstruatie klachten heel vaak staat:

Bijna alle vrouwen merken vlak voor hun ongesteldheid dat er sprake is van gevoelige borsten, hoofdpijn of stemmingswisselingen. Dit is een normaal verschijnsel.

Lieve vrouwen, dit is verreweg van normaal!!

Wij horen geen klachten te hebben. Je hoort geen pijnlijke borsten te hebben, stemmingswisselingen of hoofdpijn. Of een tal van andere klachten die er genoemd worden.

Dit is niet oke!!

Ik kan me daar ook best wel een beetje boos over maken dat ik dit op (veelal reguliere) websites tegen kom. Want daarmee wordt gesuggereerd dat er niets aan te doen is en dat je maar moet leven met de feeks die je elke maand bent… En alle pijn maar moet doorstaan.

Laat ik eerst beginnen met uitleggen wat PMS is, vanuit mijn holistische visie.

PMS komt bij heel veel vrouwen voor is heftige of minder heftige maten. Het is een Pre Menstrueel Syndroom. Een verzamelnaam voor alle (onverklaarbare) klachten die voor de menstruatie plaatsvinden. Deze klachten zijn over het algemeen over nadat de menstruatie doorgebroken is. Ik krijg ook van veel cliënten te horen dat het vaak letterlijk op het moment dat de menstruatie doorbreekt de klachten ook als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Hoe lang je deze klachten niet ervaart wisselt. Bij de een bouwt het na een week weer op, bij de ander na 2 weken. Wat ik meestal zie is dat rondom of na de ovulatie de klachten echt opbouwen. Dus dat betekend dat elke vrouw die PMS heeft hier gemiddeld 2 weken per maand mee bezig is…

Dus de vraag… wie ben ik eigenlijk is best lastig te beantwoorden als je 2 van de 4 weken van je cyclus sowieso niet jezelf bent. En daar moet je dan maar mee leren leven…

Hormonen.

Hormonen zijn ontzettend belangrijke stoffen in ons lichaam, ze bepalen of we een man of een vrouw zijn. Ze hebben een grote invloed op hoe je je voelt, en bij ons vrouwen bepalen ze de duur en het verloop van onze cyclus. Als je last hebt van PMS klachten dan kan het zijn dat er een disbalans is in de oestrogeen en progestageen huishouding.

Het kan deels worden veroorzaakt door schommelingen in de oestrogeen- en progestageen spiegel gedurende de menstruatiecyclus. Bij sommige vrouwen kan er sprake zijn van een afwijkende afbraak van progestageen. Progestageen wordt meestal afgebroken tot 2 bestanddelen die een tegengestelde uitwerking op de stemming hebben. Vrouwen met PMS produceren mogelijk minder van het bestanddeel dat angstgevoelens meestal vermindert en meer van het bestanddeel dat angstgevoelens vergroot.

Je lever heeft een hele grote rol in dit proces

Je lever is van groot belang bij het krijgen en houden van een goede hormoonbalans. De lever zorgt er namelijk voor dat afvalstoffen snel en efficiënt worden omgezet en uit je lichaam worden afgevoerd. Je lever en darmen zijn eigenlijk de afvalverwerkers in ons lichaam. Ze zorgen ervoor dat schadelijke stoffen die we innemen omgezet worden en weer uitgescheiden kunnen worden, maar ook afvalstoffen van ons lichaam zelf worden omgezet en zo ook de weg naar buiten kunnen vinden. Stoffen die verwerkt en afgevoerd moeten worden zijn o.a.: verteerd voedsel, niet lichaamseigen stoffen (denk aan giftige en chemische stoffen die we dagelijks binnenkrijgen) en verbruikte hormonen.

Als deze stoffen (en dus ook de hormonen) nadat ze hun werk gedaan hebben niet afgevoerd worden, dan blijven ze in je lichaam circuleren en raakt je lichaam volledig ontregeld.

Je kan het zo zien: Je was af en in dat vieze water was je de volgende keer weer af en daarna weer en weer en weer…. Je kan je voorstellen dat je servies op een gegeven moment niet meer heel schoon wordt. Dit gebeurt er ook in je lichaam als je niet goed reinigt en afvalstoffen niet goed afgevoerd kunnen worden. Nou gaat dit veel minder snel als dat afval water, want ons lichaam is zo genereus zij weet overal een oplossing voor. Maar op een gegeven moment gaat het niet meer. Dit is het moment dat er klachten ontstaan.

Je kan allerlei verschillende lichamelijke klachten ervaren zoals PMS dus, maar ook een opgeblazen gevoel, vocht vasthouden, prikkelbaar darm syndroom (PDS), acne, vette huid, roos, eczeem, obstipatie, lichaamsgeur, nachtzweten, haaruitval, diarree of brijige ontlasting, vermoeidheid en eigenlijk alle vage klachten.

Al deze klachten hebben te maken met een verstoorde hormoonbalans doordat afvalstoffen niet voldoende en snel genoeg worden afgebroken en afgevoerd.

Wat is dan precies de rol van de lever?

Hormonen zijn stoffen die in vet oplossen. Zo kunnen ze langer in je lichaam blijven en doen wat ze moeten doen. De lever is een vet-orgaan dat betekend dat ze vet oplosbare gif- en afvalstoffen omzet in wateroplosbare stoffen zodat je ze kunt afvoeren via je spijsvertering. Maar ook bijvoorbeeld in vet oplosbare vitamines (denk aan vitamine D) goed kan opnemen.

Als je lichaam belast is met veel afvalstoffen, je orgaansystemen wat zwakker zijn en de afvalstoffen niet goed kan uitscheiden, krijg je dat principe van het afwaswater. Je lichaam is een organisch, circulair geheel. Het is niet zo dat als je lever minder goed functioneert, dat je spijsvertering daar totaal geen last van heeft. En dat dit ook invloed heeft op je hormonen, je stress level (dat wordt geregeld door een ander hormoon, maar het een kan niet zonder het ander, dus ook dat heeft invloed). En zo is ons leven een cirkel.

Het is dus heel belangrijk om verder te kijken dan alleen je menstruatiecyclus, want daar begon ik mee. Alles heeft met alles te maken in ons lichaam. Alles is een geheel.

Hoe kan je nou zorgen dat je minder PMS klachten hebt.

PMS krijg je niet van de een op andere dag, dit is vaak een opeenstapeling van hele kleine vage klachten waar niets aan gedaan wordt. Je hebt er immers mee leren leven….

Hierdoor is het ook niet zo even te fixen. Vaak ben ik met cliënten wel een aantal maanden bezig om echt te zorgen dat ze klachten vrij zijn. Maar er zijn natuurlijk wel processen die je kan verbeteren en om te beginnen als een kritisch naar te kijken.

Voeding.

Dit is een van de belangrijkste factoren. Er kunnen zoveel schadelijke stoffen in onze voeding zitten, dat je ongemerkt heel veel gifstoffen binnen krijgt. Ik heb een stelregel: Koop alles vers. Niets uit de fabriek. Maak alles zelf en weet wat je eet. Dit is in het begin een werk, want je kan niet even snel meer een potje met pasta saus maken of een koekje eten… Dit vraagt heel veel van je. Daarom ben ik vaak ook langer met mijn cliënten hier mee bezig. Je mag echt je patroon van leven gaan veranderen en dat gaat niet in 1x. Daar gaat tijd overheen, trail en error… Maar als je dit lukt, dan gaat het je heel ver brengen.

Vrouwelijke magie

Onze cyclus heeft 4 verschillende fases. Over het algemeen leven we er maar een. Dat is de aan-stand. Het vuur element. We zijn naar buiten gericht, zorgen voor anderen, doet wat er van ons gevraagd wordt. Maar tijdens je pre-menstruatiefase en je menstruatie vraagt je lichaam om voor jezelf te zorgen. Om naar binnen te keren en rustig aan te doen.

Leven volgens je eigen cyclus, hier de liefde voor jezelf in voelen en het kunnen omarmen is magic!

Kruid

Er zijn heel veel kruiden die je lever en hormoonsysteem ondersteunen, Mariadistel is er daar een van. Dit is een kruid wat regenererend werkt. Ze bouwt je lever op. Reinigt daar waar nodig, maar maakt tegelijkertijd je lever ook sterker.

Drink maximaal 3 kopjes thee per dag!

Ervaringen

Voordat ik bij Nicolien kwam lag ik 2 weken van de maand op bed. Ik was duizelig en ontzettend vermoeid voordat mijn menstruatie door brak. De menstruatie zelf was zo heftig dat ik 2 dagen op bed lag. Daarna ging het wel weer, maar het feest kwam elke maand. Nu, na 2 maanden ben ik klachten vrij!! Ik kan alles weer doen, voel natuurlijk mijn menstruatie nog wel, maar kan wel weer normaal leven – Anouk

Ik heb geen stemmingswisselingen meer. Ik word soms ineens overvallen door mijn menstruatie, omdat ik nu de ‘signalen’ niet meer heb 😆. Ik zit veel beter in mijn vel en mijn energie wordt met de maand beter. – Tessa

Over de schrijver
Green Goddess wil vrouwen zoals jij inspireren om te gaan leven vanuit je Natuurlijke ritme, in Liefdevolle Verbinding met jezelf. Dat doen we door onze beste tips te delen via onze blogs, video’s, podcast en Masterclasses. En door de Green Goddess Members' club: het platform voor gelijkgestemde vrouwen om samen te komen. Waar verschillende programma's worden aangeboden die je helpen je innerlijke wijsheid te ontdekken om zo je eigen heelmeester te worden.