Ovulatie

Ovulatie

14 september 2021

De ovulatie is het moment in je menstruatiecyclus dat een eicel ‘springt’ van je follikel (de plek waar de eicellen opgeslagen liggen) naar je eileider.

Dit gebeurt (als je een natuurlijke cyclus hebt) 1x per maand rondom de 14e dag van je cyclus. Je rekent de eerste dag van je bloeding als de eerste dag.

Als een eitje vrij komt betekent dit dus dat als je geslachtsgemeenschap hebt, dat je zwanger kan worden. Heb je geen geslachtsgemeenschap of je gebruikt iets om dit te voorkomen, heb je na 2 weken je menstruatie. Is dat niet zo, dan ben je zwanger.

De tijd dat een eicel bevrucht kan raken is ongeveer 3 dagen. Dus daarom moet je ook altijd een aantal dagen rekening houden met je bevruchting (als je dit niet wilt of juist als je wel zwanger wilt worden). Op het moment dat het eitje vrijkomt uit de follikel, dan heeft het ongeveer (dit kan per vrouw verschillen) 3 dagen nodig om in de baarmoeder te komen. Als het dan nog niet bevrucht is kan er ook geen bevruchting meer plaatsvinden.


Pijn tijdens ovulatie

Je ovulatie kan wat klachten geven als steken in je lies. Meestal is dit of aan je linkerkant of aan je rechterkant. De eisprong is vaak ook wisselend. De ene maand komt er een eitje uit je linker follikel en de volgende maand uit de rechter. Ook dit kan per vrouw anders zijn. Zelf heb ik ook wel eens beide gevoeld, twee-eiige tweelingen komen ook in onze familie voor 😉.