8 tips die helpen met gronden
8 tips die helpen met gronden.
28 mei 2022 

8 tips die helpen met gronden.

Zit je te veel in je hoofd?
Dan moet je gronden.

Gewoon loslaten.

 En zo kan ik nog wel wat kreten opschrijven. We weten allemaal dat het ‘moet’, maar het ook daadwerkelijk doen is een heel ander verhaal.

Ooit heb ik in een podcast gezegd: Mensen die alleen maar in hun hoofd zitten zijn zweverig.

Dit ging over of spiritualiteit zweverig is. Ik vind van niet, ik vind niets aardser dan spiritualiteit. Je kan er ook helemaal in weg zweven natuurlijk, maar dat is niet hoe ik het beleef. Mensen die voornamelijk in hun hoofd zitten zijn niet geaard, niet verbonden met de aarde en in mijn optiek is dat wat zweverig 😊.

Ik was ook zo’n type hoor! Ik oordeel niet… ik weet er alles van. Een hoofd-mens. Alles met mijn hoofd beredeneren. Eerder luisteren naar wat mijn gedachten zeiden, dan mijn hart.

Dat heeft me ver gebracht, maar gaf vaak geen voldoening en hoe vaak ik mezelf wel niet voor mijn kop heb geslagen (spreekwoordelijk dan…) met dat ik allang had gevoeld dat iets niet klopte, maar dat mijn hoofd zei dat ik nog wel even door kon gaan.

Inmiddels heb ik steeds beter leren luisteren naar mijn hart en buik en komen langzaamaan mijn hoofd, hart en buik op een lijn. Mijn buik voelt, mijn hart moet ervan aan gaan en dan komt mijn hoofd erbij om het plan te maken (bijvoorbeeld bij het schrijven van een nieuw e-boek). Gaat mijn hart er niet van aan? Dan doe ik het niet.

Ik zou niet zeggen dat het altijd makkelijk is. En ook met regelmaat laat ik me nog verleiden door mijn hoofd om toch een andere keuze te maken. Omdat het veilig voelt, heel veel impact gaat hebben, of gewoonweg omdat ik het nog niet durf.

Wat mij in mijn reis uit mijn hoofd in mijn hart & buik heeft gebracht is gronden. Ik was namelijk ook zo’n zwever. Niet de typische zwever in een lange jurk en maak er zelf maar een beeld van, maar een zwever die in haar hoofd zat en eigenlijk niet eens wist dat ze voeten had.

Dit is wel een leuke oefening.

Stop even met lezen en ga eens voelen of je je bewust bent van je voeten? En zijn ze warm of koud? Als ze koud zijn, tot waar loopt de kou? Wanneer wordt het warm?

Bij mij was dat altijd zo halverwege mijn kuiten. Dus tot daar kwam ongeveer mijn bewustzijn…

Maar hoe grond je nu?

Al mijn cliënten kijken oefeningen mee om te gronden. De oefeningen ansich kunnen verschillen, maar ik begin altijd met gronden. Want wil je bij jezelf thuiskomen, zou je toch ook echt je plek hier op aarde mogen innemen. Hier mogen staan.

Via de mail en socialmedia krijg ik vaak vragen hoe je in godsnaam moet gronden. Dus vandaar dit blog, waarin ik de oefeningen die ik aan mijn cliënten geef met je deel.

Er zit wel een klein addertje onder het gras. Want wil je gronden, dan zal je ook aan de slag moeten. Dit lijkt een opendeur, maar in de praktijk zie ik heel vaak dat mensen de oefeningen niet doen. 1001 excuses en er is altijd wel iets belangrijkers te doen. Maar wil je gezond worden, wil je met jezelf in contact komen, wil je gelukkig worden. Dan zal je tijd voor jezelf vrij moeten maken. Dit MOET echt. Dit hoeft echt niet uren per dag te zijn. De oefeningen die ik hieronder omschrijf zijn allemaal max 15 minuten. Als je wilt kan je het wel langer maken, maar 15 minuten is prima.

Al deze oefeningen hebben mij geholpen en dat doen ze nog steeds. Ik doe dit nog dagelijks. Niet allemaal natuurlijk, maar de ene periode doe ik de ene oefening meer en een volgende periode een andere.


Wil je dat er wat veranderd in je leven, dan zal je actie moeten ondernemen. Je bent op dit punt gekomen door de acties die je nu doet. Die zullen je niet naar een volgend punt gaan brengen, maar hier houden.


Natuurgeneeskunde en gronden

Twee belangrijke orgaansystemen die bij gronden horen zijn de spijsvertering en de nieren. De spijsvertering gaat over vertering en transformatie. De nieren gaan over basisveiligheid en loslaten. Deze orgaansystemen zijn verbonden met je eerste en tweede chakra.

Soul Whispering spijsvertering


8 tips voor gronden

Voetenbadje met zout

Mijn #1 tip is een voetenbadje met zout. Iedereen heeft wel een teiltje, een pan, een ovenschaal of een bak in huis waar je voeten in passen, warm water hebben we ook allemaal en zout meestal ook. Dit kun je nu doen.

Zout helpt met gronden, loslaten van wat je niet meer dient en je energieveld schoon te maken. Via je voeten wordt alles losgelaten in het water (wat weer met je gevoel in verbinding staat).

Keltisch zeezout, Himalaya zout is prima om te gebruiken. Magnesium kun je ook toevoegen, maar doe niet alleen magnesium, want dit is een ander mineraal dan zout. Dus zorg ook dat je zout erbij doet. Ik doe meestal 2 eetlepels in mijn voetenbadje.

Je kan er ook nog etherische olie van lavendel aan toevoegen (3-5 druppels) voor de ontspanning. En lavendel helpt je nog meer met zakken in jezelf en bij jezelf komen.


Tip -> Doe niets tijdens het voetenbadje. Dus ga geen serie kijken, op je telefoon of lezen. Maar even 5-10-15 minuten niets. In het begin is dat misschien wennen, maar het gaat je heel veel geven.


Koorden doorknippen.

Dit is een oefening die ik echt elke dag doe.

Dat kan ik samen met een voetenbadje doen of als ik ga douchen of mezelf reinig met salie... of zo los.

Ik ga na wie ik allemaal tegen ben gekomen of met wie ik gesprekken heb gehad die dag en vraag of alle energie die bij mij aangehaakt is terug mag gaan naar de rechtmatige eigenaar en al mijn energie die ik achter heb gelaten terug mag komen naar mij. Dit kun je 3x doen tot je voelt dat je veld schoon is. Ik stel het me voor als koorden die van mij naar de ander lopen en die ik losmaak en de energie terug laat vloeien. Je kan ook visualiseren dat je het in een vuilniszak doet en het naar buiten brengt. Het maakt niet zoveel uit wat je doet, het gaat erom DAT je het doet.

Denk ook aan mensen die je via de app, social media, de supermarkt, bij het stoplicht etc ben tegengekomen. Ik neem altijd alles op een grote hoop. Dus zeg: Alle energie van de mensen in mijn veld die via Social media binnen is gekomen, die ik in de supermarkt heb ontmoet (etc) mag terug naar de rechtmatige eigenaar en al mijn energie mag terugstromen. Vergis je niet hoeveel energie-uitwisseling er via het internet is. Wij hebben nu ook een energie-uitwisseling.

Reinigen met salie.

Salie, een van mijn favoriete kruiden. In dit geval heb ik het over gedroogde witte salie, maar je kan bijvoorbeeld ook Salie theedrinken.

Salie is een van de meest krachtige kruiden die ontzettend goed kan reinigen. Ze is desinfecterend en zorgt ervoor dat ongenode gasten (denk aan virussen en bacteriën) uit je lichaam worden afgevoerd. Dit doet salie op fysiek niveau in je lichaam, maar dus ook op energetisch niveau. Ik brand altijd wat salie in een Abalone schelp en met een veel wapper ik in mijn veld. Dit kun je ook in huis doen, om je hele huis te reinigen, maar voor nu focus ik me even op je energieveld.  Met deze methode heb je alle 4 de elementen tot je. Salie = aarde, Abalone schelp = water, Veer = lucht en de brandende salie is het vuurelement.

Heb je dit niet in huis kun je ook wierook branden.

Meditatie om te wortelen.

Een oefening die ik mijn cliënten altijd meegeef is deze wortel meditatie. Dus deze mag niet ontbreken hier. Via onderstaande link kan je ‘m beluisteren. Deze meditatie of visualisatie eigenlijk zorgt ervoor dat jezelf kan verankeren in de aarde (zonder vast te zitten 🤪). Het kan zijn dat je wat duizelig wordt tijdens de oefening, ga dan zitten. En doe de oefning in het begin niet te lang. Het is belangrijk om het op te bouwen en niet door te drukken dat je dit moet kunnen.

Wortel uit je eerste chakra.

  1. Ga staan
  2. Kom bij jezelf, adem een paar keer diep in en uit en zak steeds iets meer in je lichaam (de ene keer zal dit beter gaan dan de andere keer.
  3. Visualiseer vervolgens wortels uit je voeten. Laat ze helemaal doorlopen tot in de kern van de aarde. Dit kan een penwortel zijn (zoals van een paardenbloem, maar ook een heel wortel bed. Kijk wat er ontstaat.).
  4. Neem vervolgens de energie van de aarde weer mee omhoog en laat je bekken hiermee vullen.
  5. Adem een aantal keer (5-10x) bewust naar de wortels in je voeten, tot in het magma van de aarde en neem de warmte van de aarde weer mee omhoog naar je bekken.

Je kan de oefening zo laten, maar je kan ook nog een stapje verder gaan.

  1. Laat nu een wortel uit je stuitje naar beneden groeien. Je stuitje staat iets uit het lood, dus de wortel gaat schuin naar achteren.
  2. Laat de stuitwortel ook weer helemaal doorgroeien naar het magma van de aarde.
  3. Vervolgens neem je ook weer de energie van het magma van de aarde mee naar boven je stuitje in en laat je de achterkant van je bekken hier helemaal mee vullen.
  4. Adem hier ook een aantal keer bewust naartoe.

 Dit is een link naar een audio opname. Dan kun je ‘m op je telefoon opslaan en luisteren.

Doe dit een paar keer, totdat je het kan dromen. Dan kun je het ook zonder audio doen.


Is staan lastig? Dan kan je ook zitten en het vanuit je perineum (het stukje huid tussen je vagina (voor vrouwen) of scrotum (voor mannen) en anus) de wortel laten groeien. Je stuitje kan je dan ook op deze manier meenemen. Als dit goed gaat, dan kan je het altijd later staand proberen.

Passiebloem theedrinken.

Een kruid mag natuurlijk niet ontbreken en als er naast salie die ik al genoemd heb een ander kruid is wat je laat zakken is het Passiebloem wel. Haar latijnse naam is Passiflora incarnata. Ze zorgt ervoor dat je kan incarneren. Zakken. In. De. Aarde. In jezelf.

Een recept voor de thee is:
2 eetlepels (10 gram) kruiden
400ml heet water
Giet het gekookte water over de Passiebloem. Ik gebruik een thermoskan waarin de thee warm blijft.
Laat voor 15-20 minuten staan, zodat de werkzame stoffen in het water kunnen trekken.
Zeef dan de Passiebloem uit het water en drink het warm.

Je kan ook thee zakjes gebruiken. Ik koop meestal een xxl formaat, zodat ik het zakje dicht kan knopen, je kan de kruiden ook los in de thermosfles doen en dan als je het in je kopje doet zeven.

Optioneel kan je ook 1,5 eetlepel Passiebloem en 0,5 eetlepel Salie gebruiken. Of 1,5 eetlepel kamille en 0,5 eetlepel Kamille. Net wat jij fijn vindt en wat bij je constitutie past!


Douchen

Misschien een open deur, maar douchen zorgt ervoor dat je je energieveld letterlijk schoon maakt. Je kan visualiseren (net als met de koorden) dat alles van je afspoelt en tijdens het douchen de koorden oefening doen.

Je zou ook nog een voetenbadje (met zout) mee kunnen nemen onder de douche en hierin gaan staan. Dan heb je 3 vliegen in 1 klap!

Dankbaarheidsoefening

Als ik dankbaarheidsoefeningen geef aan mijn cliënten dan hoor ik meestal dat ze dit al vaker gedaan hebben, maar dat het niet werkt. Na wat doorvragen waarom het niet werkt is het antwoord meestal (van iedereen (!)) dat ze het oplepelen in hun hoofd. Dit werkt ook niet!!!! Je moet het namelijk voelen.

In deze dankbaarheidsoefening laat ik je ervaren hoe het ook kan.

Opschrijven is een must, anders werkt het niet. Want met schrijven breng je iets in de manifestatie, dan kan je voelen of het voor je klopt of dat je wellicht nog een tandje dieper dankbaar kan zijn.

Daarnaast moet je er ook bij opschrijven WAAROM je er dankbaar voor bent. Ik kan namelijk dankbaar zijn voor de zon dat die vandaag schijnt, maar morgen schijnt hij ook. Als ik opschrijf dat ik dankbaar ben dat de zon schijnt, omdat ik nu lekker met mijn laptop in de tuin vol inspiratie een blog aan het schrijven ben. Dan VOEL ik echt de dankbaarheid.

Hieronder geef ik nog een paar voorbeelden en hoe je de oefening kan doen.

Schrijf 7 dingen op waar je vandaag dankbaar voor bent.

Ik ben dankbaar dat mijn koelkast gevuld is met lekker eten, omdat ik mezelf hier mee kan voeden.

In deze zin is omdat de waarom. Want hier geef je een betekenis waarom het fijn is dat de koelkast gevuld is.

Ik ben dankbaar voor alle vrouwen in de Green Goddess Members’ club, omdat ik op deze manier mijn kennis kan overbrengen en daarmee de wereld een stukje zachter kan maken.

Het is ook heel belangrijk dat je het bij jezelf houdt waar je dankbaar voor bent. Ik had hier ook kunnen zeggen: Ik ben dankbaar voor alle vrouwen in de Green Goddess Members’ club, omdat ik op deze manier andere vrouwen gelukkiger kan maken. Dit is in principe ook goed, maar met deze zin doe ik het meer voor anderen en het gaat juist erom dat je voelt wat je aan jezelf geeft.

Als je deze 7 dingen hebt opgeschreven dan lees je het door. Spreek het ’t liefst hardop voor jezelf uit. Als dat niet lukt, omdat er anderen in de ruimte zitten spreek het dan in je gedachte voor jezelf uit. Want zo ga je voelen wat je aan jezelf geeft.

We zijn zo gewend om alles aan anderen te geven, maar daarmee kan je zelf leeglopen. Eerst jezelf voeden en als je liefde over hebt kun je het aan anderen geven. Dan blijf je altijd gevoed en kan je niet leeglopen. Dan wordt de liefde onvoorwaardelijk en kan je overal automatisch dankbaar voor zijn, want je hoeft er niets voor terug.

Je huis opruimen en/of schoonmaken.

Wellicht niet je grootste hobby, maar in stof gaat heel veel energie vastzitten. Ik ben zelf niet zo’n poetser en heb 2 katten die de hele dag in- en uitlopen (en houden om in het zand te rollen 😏) Mijn huis voelt altijd zo fijn als ik er weer met een stofzuiger en een doek doorheen gegaan ben. Ik neem me altijd voor om dit vaker te doen, maar ik moet eerlijk toegeven dat ik sneller kies om nog wat te werken dan te stofzuigen. Dus dit is ook een reminder aan mezelf 🤪.

Als je schoonmaakt of opruimt zeg dan ook dat alle energie weer naar zijn of haar rechtmatige eigenaar mag gaan. Het kan namelijk zo zijn dat er iemand op visite is geweest die wat achter heeft gelaten of dat iets van je partner is of kind en dat hoef jij niet op te ruimen. Zo krijgt iedereen ook weer zijn eigen taak en verantwoordelijkheid terug.

Doen

En dan kom nu het allerbelangrijkste. Want ik kan je wel 80 tips geven, maar als je het niet doet, dan gaat er niets veranderen. Dus dit is eigenlijk een verkapte bonustip en misschien wel de allerbelangrijkste. Ik maak zo vaak mee dat mensen om tips vragen, maar als ik vraag wat ze er mee doen, dan is meestal het antwoord (lichtelijk beschamend) dat ze er niets mee gedaan hebben. En dat is doodzonde, want ik weet zeker dat als je al deze 8 tips in je leven gaat verankeren dat je gelukkiger, gezonder en gegronder bent. Dat ervaar ik namelijk zelf en dat zie ik ook bij de mensen die wel met de oefeningen aan de slag gaan.Over de schrijver
Green Goddess wil vrouwen zoals jij inspireren om te gaan leven vanuit je Natuurlijke ritme, in Liefdevolle Verbinding met jezelf. Dat doen we door onze beste tips te delen via onze blogs, video’s, podcast en Masterclasses. En door de Green Goddess Members' club: het platform voor gelijkgestemde vrouwen om samen te komen. Waar verschillende programma's worden aangeboden die je helpen je innerlijke wijsheid te ontdekken om zo je eigen heelmeester te worden.