8 tips om je weerstand te verhogen.
8 tips om je weerstand te verhogen.
01 maart 2020 

8 tips om je weerstand te verhogen.

We leven in een roerige tijd. Ik kan er niets anders over zeggen en iedereen over bijna de hele wereld heeft er mee te maken. Een tijd die veel angst op kan roepen. Angst wat ook gevoed wordt door o.a. de media en de verhalen die je kan lezen.

Wat me opvalt is dat er weinig informatie is wat je preventief kan doen voor je gezondheid.
Want ja, dit is OOK een uitnodiging om beter voor onszelf (en daarmee de Aarde) te zorgen en om in contact te komen met onszelf.

Wij zijn als mens in verbinding met de aarde. Met de planten, de dieren, de oceaan, de hemel en alles wat je je maar kan bedenken.

Zo binnen zo buiten, zo boven zo beneden.

Ik zie het corona virus als en kans om te kijken naar je leven wat er stroomt en wat niet. Waar word je benauwd van, wat geeft je vrijheid?
Waar word je gelukkig van, en waarvan niet of minder.

Alles wat ogenschijnlijk in de buitenwereld gebeurt, gebeurt ook in jou en in mij…
Het is aan ons wat we er mee doen. Negeren we het (en daarmee negeer je jezelf) of is het nu tijd om naar ons innerlijke zelf te luisteren en actie te gaan ondernemen?

Als je dat laatste hebt besloten heb ik hier een aantal tips voor je!

Hoe kun je je gezond verbeteren?

Hieronder deel ik je tips die ik ook aan mijn cliënten geef in mijn praktijk en die ik uiteraard zelf ook toepas!

1. Eet gezond!

Het klinkt zo makkelijk, maar als ik naar de lege schappen in de supermarkt kijk zijn dat voornamelijk de houdbare producten die op zijn. Houdbare producten zijn altijd bewerkt. Dat kan niet anders want als je groente of fruit een aantal maanden laat liggen gaat het schimmelen. Waarschijnlijk is het na een aantal maanden al gecomposteerd.

Houdbare producten zitten vol met e-nummers, toegevoegd suiker en zout wat niet goed is voor onze gezondheid.

Dus Eet Gezond!
Vers groente en fruit. Dat ligt over het algemeen in overvloed in de winkels! De markten zijn (nog) open met alleen groente en fruit kramen. Of ga naar je lokale boer waar je dit kan kopen.

Groente en fruit bevatten naast vitamines, mineralen en sporenelementen ook veel vezels wat goed is voor je darmen.

Eet minimaal 400 gram (en het liefst 500 gram) groente en fruit op een dag!
Dat betekent dat je dit dus ook bij je lunch of als een tussendoortje ‘moet’ eten. Want als je alleen groente in de avond eet kom je niet aan deze hoeveelheid.

Check eens vanavond hoeveel groente je eigenlijk zelf eet? Dan weet je waar er nog winst te behalen valt.

Daarnaast is het goed om noten en zaden te eten. Voldoende vetten binnen te krijgen en zo min mogelijk bewerkte producten te eten.

Zuivel en suiker kunnen verslijmend zijn voor je luchtwegen, dus zeker als je klachten aan je luchtwegen hebt zou ik deze voedingsmiddelen echt vermijden. Ik heb het dan over alle melkproducten (lactose is een melksuiker) en toegevoegde suiker. Bij suiker uit fruit is dit effect veel minder.

2. Slapen

Slapen is heel erg belangrijk voor ons lichaam om te regenereren. Om afvalstoffen af te voeren (daarom heb je ’s morgens o.a. een wat gelere urine). Neem deze tijd dat je veel in en om huis bent om ook wat vroeger naar bed te gaan. 8 uur slaap is over het algemeen voldoende, maar dit wisselt ook per persoon. Dus kijk waar jij je prettig bij voelt.
Zorg hierin dus ook goed voor jezelf ♡

 

3. Ga naar buiten!

Frisse lucht is misschien wel een van de belangrijkste dingen. Nieuwe energie op doen. De zon binnen laten komen, bewegen. Allemaal dingen waar als je binnen zit minder van terecht komt.

Het is heel belangrijk om elke dag even naar buiten te gaan en een klein ommetje te maken. De voorzorgsmaatregelen hiervan in acht nemende natuurlijk! Ik zelf loop altijd graag in het park bij ons voor, maar dat is nu zo druk, dat ik letterlijk om het park loop. Dit zijn brede straten, genoeg ruimte voor iedereen en een stuk rustiger!

En dan kom ik ook gelijk op mijn volgende tip

 

4. Kijk naar wat er mogelijk is!

We krijgen elke dag te horen wat niet mag, waar we voor moeten oppassen, dat we dit moeten doen en dat. Het is behoorlijk beklemmend en je kan daar ook op energetisch vlak letterlijk benauwd van worden (en wat was nou ook alweer een symptoom van Corona 🤔).

Dus kijk naar wat er WEL kan. Kan je niet meer naar je park (zoals ik) zoek dan een andere weg. Soms letterlijk, soms figuurlijk.

Spreek je creatiekracht aan!
Wij vrouwen hebben zo’n grote oerbron van creatiekracht. Moet je kijken wat er eigenlijk allemaal mogelijk is en wat er in een week (nu ik deze blog schijf zitten we 1,5 week thuis allemaal) is gebeurd! Dat is creatiekracht.

 

5. Drink genoeg water.

Je lichaam vernieuwd elke dag haar cellen. Het is dus belangrijk dat je gezond bent, want dan kunnen gezonde cellen vernieuwen. Water is een belangrijk voedingsbron voor ons lichaam. Drink dan ook 1,5-2 liter water op een dag. Bij water mag je ook kruidenthee meetellen, maar dan wel alleen thee van pure kruiden. Geen thee mixen op basis van groene en/of zwarte thee.

Een aantal dranken zijn vocht onttrekkend. Dat wil zeggen dat ze er niet per se voor zorgen dat ons lichaam genoeg vocht krijgt, maar het werkt juist (natuurgeneeskundig gezien) verdrogend.

Deze dranken vallen daaronder:
Alcohol
Koffie
Alle frisdranken
Alle verpakte vruchtensappen (‘vers’ of niet)
Groene thee
Zwarte thee
Machathee

Het betekent niet dat je ze niet mag drinken, maar drink er een glas water naast. En wissel af!

 

6. Kruiden die weerstand verhogen.

In mijn praktijk werk ik met kruiden, Fytotherapie. Mijn cliënten schrijf ik tincturen voor, want zij volgen een traject bij me en daarin kan ik controleren wat de kruiden doen.

Een gezegde baat het niet, schaad het niet is een fabel wat kruiden betreft. Dit doet zich nog wel eens de ronde, maar dat is absoluut niet zo. Kruiden kunnen wel degelijk ‘schade’ aanrichten. En dan bedoel ik niet dat ze iets kapot kunnen maken in je lichaam, maar dat ze een tegenwerking kunnen geven waardoor iets gezond lijkt, maar dat voor jou helemaal niet zo hoeft te zijn.

Het is dus heel belangrijk om hier voorzichtig mee om te gaan en ik adviseer je dan ook als je hier mee gaat werken dat je advies vraagt van een kruidengeneeskundige. Dat kan ik zijn, maar natuurlijk ook een van mijn collega’s.

Maar dat betekent niet dat je helemaal niets kan doen!
Ik heb een aantal kruiden geselecteerd die je vrij kan gebruiken als thee.

Kurkuma, gember en peper: Dit drink ik elke ochtend. Kurkuma is een reinigend kruid voor de lever*, gember versterkt je systeem en peper zorgt ervoor dat de werkende stoffen in kurkuma (de curcuminen) hun werk kunnen doen.

Lindebloesem: Is een kruid wat pro-actief werkt bij verkoudheid en beginnende griepverschijnselen. Het zet de reiniging over o.a. je luchtwegen aan.

Vlierbloesem: Is een kruid wat pro-actief werkt bij verkoudheid en beginnende griepverschijnselen. Het zet de reiniging over o.a. je luchtwegen en spijsvertering aan.

Echinacea: Dit is denk ik wel een kruid wat we allemaal kennen! Het is een booster voor je immuunsysteem.

Grote Engelwortel: Reinigt over je luchtwegen en spijsvertering. Zorgt ervoor dat je creatiekracht kan gaan stromen en niet alleen in jezelf, maar dat het in de wereld verspreid kan worden (als je dat zelf wilt).

Tijm: Tijm gebruik ik altijd als ik verkouden ben of een griepje voel opkomen. Door het verwarmende effect zorgt tijm dat je innerlijke kachel wordt aangezet en op die manier de ziekte verwerkkers uit je lichaam gehaald worden. Dit noemen we ook wel koorts!

*als je medicatie gebruikt is het goed om je arts te raadplegen

 

7. Dankbaarheidsoefening

Wees dankbaar voor de dingen die er gebeuren! Dankbaarheid verhoogt je trillingsfrequentie en daarmee je gemoedstoestand!

Schrijf elke avond voordat je gaat slapen 3 dingen op (mag ook meer 🙂), waar je dankbaar voor bent. Zo leg je de nadruk op de positieve dingen van de dag. Het kan helpen om minder te piekeren en je meer te richten op de fijne dingen die gebeurd zijn die dag. Lees het ook door! En kijk ook terug wat je de voorgaande dagen hebt opgeschreven. Want ook dat herinnert je weer aan fijne dingen.

 

8. Geniet!

Dit is misschien nog wel het belangrijkste! Geniet van elke dag. Van de vrijheid die er nu misschien voor je is. De tijd die over is.
Voel of het leven dat je leefde voor Corona nog wel het leven is wat je eigenlijk wil leven. Ben je gelukkig? Word je gelukkig van je leven?

Als het antwoord nee is, dan is dit de tijd om veranderingen aan te gaan brengen. Ga ontdekken waar je gelukkig van wordt. Neem hier de tijd voor! Doe niets overhaast.

Geluk en liefde zijn hoge trillingsfrequenties, als je jezelf hierin kan brengen dan gaan er deuren voor je open.

Met deze tips kom je zelf al heel ver, maar ik kan me voorstellen dat het ook lastig is om jezelf in beweging te zetten. Als je een natuurgeneeskundige ondersteuning wil op het gebied van voeding, kruidengeneeskunde en bewustzijn dan kun je altijd contact met me opnemen en kan ik kijken wat ik voor je zou kunnen betekenen.

Over de schrijver
Green Goddess wil vrouwen zoals jij inspireren om te gaan leven vanuit je Natuurlijke ritme, in Liefdevolle Verbinding met jezelf. Dat doen we door onze beste tips te delen via onze blogs, video’s, podcast en Masterclasses. En door de Green Goddess Members' club: het platform voor gelijkgestemde vrouwen om samen te komen. Waar verschillende programma's worden aangeboden die je helpen je innerlijke wijsheid te ontdekken om zo je eigen heelmeester te worden.