Hooikoorts
Hooikoorts, wat te doen?

Het is lente en de bomen en bloesems beginnen uit te lopen. Dat betekend voor veel mensen weer dat ze last van hooikoorts krijgen. Hooikoorts is eigenlijk helemaal geen goede naam (meer). Vroeger hadden veel mensen deze klachten tijden de hooi-tijd in de zomer, maar nu anno 2022 hebben veel mensen er een groot deel van het jaar last van.

Wat is hooikoorts eigenlijk?

Bij hooikoorts reageer je overgevoelig op een prikkel van buitenaf. Als je volledig in balans bent kan je lichaam deze prikkels makkelijk opvangen. Misschien moet je een keertje niezen om de overvloedige prikkels buiten te houden, maar dat was het dan ook wel.

Als je hooikoorts hebt is dit een teken dat je lichaam niet in balans is en overbelast is. De prikkels die (in dit geval van de pollen) binnenkomen kun je niet gemakkelijk meer verwerken. Ze blijven maar binnenkomen en je lichaam moet met zwaarder geschut aan de gang om de prikkels buiten te houden. Daardoor zie je klachten als loopneuzen, verkoudheid, bijholteontstekingen etc ontstaan. Door je lichaam weer in balans te brengen kan ook de hooikoorts aangepakt worden. Vaak is dit wel een langer traject en gaan we met kruidentincturen en voedingsadvies aan de slag om je lichaam weer in balans te brengen.

 

Tips

Om je wel een beetje op weg te helpen heb ik wat tips voor je. Deze zijn niet om de klachten volledig te verhelpen, daar is een diepere behandeling voor nodig. Wel kunnen ze je verlichting geven in de tijd dat je last hebt van de hooikoorts.

Neusspoelingen met bijvoorbeeld een Rhino hoorn. Hierdoor haal je de prikkel wat de pol (of waar je allergisch voor bent) uit je neus en dit kan verlichting geven.

Kruiden.

Hooikoorts behandel ik in mijn praktijk altijd constitutioneel, dat wil zeggen dat ik de constitutie van iemand behandel en niet de klacht. In de praktijk betekent dit dat ik verschillende mensen met hooikoorts in mijn praktijk kan hebben en ze allemaal een ander kruidenrecept krijgen.

Kruiden die kunnen helpen bij hooikoorts:

Het kruid waar je op reageert; denk aan de berk, grassen, hazelaar, kastagne etc. Je bent niet voor niets allergisch voor deze planten en in plaats het gevecht met ze aan te gaan kan je ook kijken wat ze je willen laten zien en de lessen eruit leren.

Plantago lanceolata – Smalle weegbree

Dit is een kruid wat o.a. op de luchtwegen werkt en deze kan ondersteunen.


Matericaria chamomilla – Kamille

Brengt rust in je systeem.

Foeniculum vulgare – Venkel

Verwarmt je systeem en brengt ontspanning in de luchtwegen

Euphrasia officinalis – Ogentroost

Is het kruid voor gevoelige ogen.


Hoe gebruik je de kruiden:

Als thee; Drink 3x per dag een kopje thee van 2 theelepels op een liter water.

Als Oogcompres; Dit zijn watjes (wattenschijfjes) die je in een badje van thee van een van de bovenstaande kruiden kunt leggen. Deze kun je dan vervolgens op je ogen leggen.

Als stoombad; we kennen allemaal wel het principe van je luchtwegen stomen, veelal wordt dit met etherische olie gedaan, maar je kan ook een kruidenbadje maken met thee (gedroogd kruid) en dan hier boven gaan hangen. Dit kan heel rustgevend zijn voor je luchtwegen.

Wil je mee informatie of een diepere behandeling om jezelf meer in balans te brengen, kun je contact met me opnemen via onderstaand formulier. We kunnen altijd (vrijblijvend) een kop thee drinken en dan kan ik je uitleggen hoe ik werk en wat ik voor je kan betekenen.

Over de schrijver
Green Goddess wil vrouwen zoals jij inspireren om te gaan leven vanuit je Natuurlijke ritme, in Liefdevolle Verbinding met jezelf. Dat doen we door onze beste tips te delen via onze blogs, video’s, podcast en Masterclasses. En door de Green Goddess Members' club: het platform voor gelijkgestemde vrouwen om samen te komen. Waar verschillende programma's worden aangeboden die je helpen je innerlijke wijsheid te ontdekken om zo je eigen heelmeester te worden.