Wat is een medicinale thee

Wat is een medicinale thee

Als ik over kruiden schrijf hier op mijn site, op social media of in the herbal school, dan heb ik het altijd over thee. Tenzij ik het erbij vermeld ;-)

In mijn praktijk werkt ik altijd met tincturen, maar dit is een vrij krachtige vorm van kruiden toedienen en als je zelf gaat onderzoeken hoe een kruid voor je kan werken adviseer ik altijd thee.

 

Thee, of zoals het ook wel heet een infuus of dedoct, kun je gemakkelijk zelf maken. Waarschijnlijk doe je dit al elke dag… Je kan het makkelijk doseren en de dosering is laag. Wat heel fijn is als je zelf aan de slag gaat, dan kun je namelijk ook niet heel veel kwaad doen. Het is namelijk een fabel dat kruiden geen schade kunnen toebrengen. Vaak hoor ik; Baat het niet, schaad het niet, maar dit gaat absoluut niet op voor kruidengeneeskunde.

 

Ansich zijn kruiden ongevaarlijk en kan je dit prima voor jezelf inzetten. Maar er is een hele grote maar, met kruidengeneeskunde zet je je lichaam in beweging. De klacht die je hebt komt ergens vandaan en door de trilling van de kruiden wordt dit als het ware losgetrild, jouw trillingsfrequentie gaat veranderen en dat kan klachten geven. De klacht kan erger worden, oude klachten kunnen terugkomen, het kan ogenschijnlijk niets doen (maar stiekem op de achtergrond doet het kruid heel veel). Hoe hoger je dosering, hoe intenser dit is. Dus daarom mijn advies: werk met thee.

 

Hoe maak je medicinale kruidenthee

Infuus

Dit is de medicinale naam voor een kruidenthee, dus eigenlijk als ik het over thee heb, heb ik het over een infusie. De meest gebruikte verhouding is 1-2 theelepels kruid per kop thee. Dit 5-10 minuten laten trekken in een afgesloten theekopje (een bordje erop zetten), daarna zeven (als je het er los in hebt gedaan) en dan zo snel mogelijk drinken.

 

Dedoct

Dit is een soort soep en wordt veelal gebruikt bij houtige delen van de plant. Denk aan de bast van een boom of de wortel.

Je kan qua verhouding hetzelfde aanhouden als bij een infuus.

 

Maceraat

Dit is een koud water aftreksel.

(Verhouding kruiden hetzelfde als bij een infuus). Je overgiet de kruiden met koud water. Dit laat je afgedekt een nacht trekken. Dit wordt veel gebruikt bij kruiden die slijmstoffen bevatten, zoals lijnzaad of psylliumzaad.

 

 

Elixer

Dit is een warm water aftreksel.

(Verhouding kruiden hetzelfde als bij een infuus). Je overgiet de kruiden met warm water. Dit laat je afgedekt een nacht trekken. De volgende dag heb je een hele sterke thee. Je kan dit warm of koud drinken.

 


Gebruik van alle voorschriften maximaal 3 kopjes per dag.


Vers kruid

Je kan van het verse kruid thee zetten. Denk aan de welbekende muntthee.

Dit kan je met heel veel verse kruiden doen. Een aantal takjes/blaadjes/bloemen in je kopje en er heet water over doen. 10-20 minuten laten treken in een afgesloten kop (of theepot) en dan kan je het drinken.

 

Gedroogd kruid

Dit is mijn favoriet. Het voordeel van gedroogde kruiden is dat ze goed (en lang) te bewaren zijn. Doordat het water uit het kruid is, is het kruid ook geconcentreerder en heb je minder van het kruid nodig ten opzichte van het verse kruid om dezelfde werkzaamheid te krijgen.