Natuurgeneeskunde, wat is dat?
Natuurgeneeskunde, wat is dat?
11 november 2021 

Natuurgeneeskunde, wat is dat?

Voor mij zit de betekenis van natuurgeneeskunde al in het woord. Geneeskunde met of vanuit de natuur.

Binnen de natuurgeneeskunde hebben we een holistische kijk op het lichaam. Holistisch betekend dat er op verschillende niveaus naar het lichaam en de mens wordt gekeken. Fysiek, emotioneel, mentaal, sociaal en spiritueel. Dit zijn de 5 niveaus of aspecten waarin wij leven. Als je het vergelijkt met de allopathische zorg (de reguliere zorg) dan wordt er over het algemeen of fysiek, je lichaam (de dokter) of emotioneel/mentaal gekeken (de psychische zorg), maar een combinatie wordt er niet altijd gemaakt.

Mijn zoektocht begon rond mijn 19e toen ik al jaren last had van hoofdpijn. Ik stond er mee op en ging er mee naar bed. Ik heb CT-scans, MRI en heel veel andere onderzoeken gehad, maar de conclusie was dat het tussen mijn oren zat, want er was niets te vinden. Ik moest er maar mee leren leven.

Ik was 19 en dacht… oke. Hier stopt mijn leven dus.

Daar begon een nieuw leven, een leven opzoek naar antwoorden.

Inmiddels bijna 20 jaar later heb ik al 10 jaar geen hoofdpijn meer en weet ik waarom ik in mijn jeugd en pubertijd hier zoveel last van had.

Je lichaam bestaat niet alleen uit een fysiek lichaam. Er is ook een geest en een ziel aanwezig. En deze 3 samen; Fysiek, emotioneel/mentaal en spiritueel vormen het holistische spectrum. Daarnaast bewegen we ons als mens ook in een omgeving met andere mensen, dieren, planten, organismen, etc en dat is het sociale aspect.

Ik geloof dat de ‘test’ van het afgelopen jaar wel heeft uitgewezen dat wij mensen geen een-pitters zijn, maar sociale wezens die het nodig hebben om te kunnen verbinden.

 natuurgeneeskunde natuurarts opleiding praktijk natuurlijke geneeskunde

Binnen de natuurgeneeskunde kijken we dus naar veel aspecten. Zo kan een darmflora wat uit balans is voor depressiviteit zorgen. Dit is ook steeds meer in de allopathische zorg bekend en is het dus zaak om de spijsvertering te versterken. Dit gaat niet alleen over voeding en kijken of er intoleranties zijn, maar ook hoe is het met je grens gesteld. Zorg je graag voor anderen, ben je meer op anderen gericht en minder op jezelf. Hoe ga je met prikkels van buitenaf om. Kun je deze makkelijk los laten of niet. Hooggevoeligheid heeft ook te maken met een darmflora wat uit balans is.

Zelfgenezend vermogen

Alle natuurgeneeskundige zorg is erop ingericht om het zelfgenezend vermogen van je lichaam weer ‘aan’ te zetten. Dit staat natuurlijk altijd aan, maar door de gedachten die we hebben, voeding die we eten, stress die we hebben etc kan dit verzwakt zijn. Hierdoor krijg je klachten. Door het zelfgenezend vermogen weer te activeren worden afvalstoffen uitgescheiden, je lichaam gaat als het ware weer aan het werk en je gaat je beter voelen.

Natuurgeneeskunde valt onder de alternatieve zorg, al zeg ik zelf liever complementaire zorg. Overal op internet vind je dat er geen wetenschappelijk bewijs voor is, die is er wel als je op Pubmed gaat zoeken, maar het is voor de meeste farmaceutische bedrijven niet zo interessant om met planten te werken. Deze kunnen namelijk niet gepatenteerd worden, waardoor er geen verdienmodel in zit. Daarnaast is (hoe gek dat eigenlijk ook klinkt) de farmaceutische wereld niet gebaad bij gezondheid, want ook dan valt er niet veel geld te verdienen.

Balans

Natuurgeneeskunde gaat over helen, over gezond worden. Echt gezond. Ik heb al vele mooie processen voorbij zien komen in mijn praktijk.

Een kleine greep uit wat ik de afgelopen jaren heb zien gebeuren.
🔥 Cystes op eierstokken die weggaan, de arts snapt niet waarom, ik wel!
🔥 Littekenweefsel in baarmoeder wat ook verdwijnt, ook wederom een 'wonder'.
🔥 Elke maand 2 weken eraf liggen door je menstruatie wat na 2 maanden er niet meer is.
🔥 Elke dag duizelig, niet meer het huis uit komen en dat is na 1 maand over. Het vertrouwen om het huis weer uit te gaan, zonder dat er wat gebeurt heeft langer nodig, maar dat is het proces.
🔥 Elke dag snijdende buikpijn waar geen verklaring voor te vinden is en na 3 maanden is het helemaal over.
🔥 Niet je mening durven geven, bang zijn voor de mening van anderen. Deze vrouw is langzaamaan gaan voelen wat haar verlangens echt zijn en kon zich steeds beter uitspreken. Nu voelt ze zich sterk in zichzelf en laat ze zichzelf niet meer uit het veld slaan door meningen van anderen.
🔥 Issues met je vrouwelijkheid. Je sensualiteit leven, je levensenergie laten stromen, weten wat je zelf graag wilt. Een diepere verbinding met jezelf voelen. Je zelf op de eerste plek zetten, zonder dat je je daar schuldig over voelt en anderen tekortdoet. De liefde voor jezelf weer voelen.
🔥 Wekelijks paniek aanvallen hebben en nu naar een paar maanden denken: Oh, in deze situatie had ik vroeger een paniek aanval gehad. Om vervolgens vrolijk met je dag verder te gaan, omdat je beseft dat je heel veel geheeld hebt!
🔥 Je dagen op bed doorbrengen (al jaren), omdat je zo weinig energie hebt en dat je na een aantal maanden sessies volgen steeds meer kan en weer langzaamaan je leven kan oppakken.

Verschillende behandelmethoden.

Natuurgeneeskunde is eigenlijk oneerbiedig gezegd een vergaarbak van allerlei methoden om het lichaam te helen. Voor mij is natuurgeneeskunde werken met de middelen uit de natuur. Ik werk met planten, kruiden. Voor mij valt voeding hier ook onder, want dat zijn immers ook planten of vruchten hiervan (op de dierlijke producten na). Met planten kan je op verschillende manieren werken. De basis voor mij zijn kruidenpreparaten die elke cliënt van mij krijgt, daarnaast zijn er voedingsadviezen en komt er een bewustzijnsreis bij. Want je bent nu niet voor niets op deze plek en als je gezonder wilt worden, dan zal er wat mogen veranderen ook in je gedrag. Het is niet zo dat je een pilletje of drankje neemt en de problemen gaan voor je ogen weg.

Werken aan jezelf.

De Magic Pil bestaat niet. Er is niet iets waardoor je in een klap van al je klachten af bent. Je hebt ze over het algemeen ook niet in een klap gekregen (ook aan een ongeluk gaan vaak signalen af die we niet horen). Dit vraagt dus om tijd, inzichten, patronen veranderen, luisteren naar je lichaam, hiernaar handelen, overtuigingen en oordelen (op jezelf) aankijken en oplossen. Werk aan de winkel dus.

Natuurgeneeskunde de weg naar binnen.

Het begint met jezelf kennen. Waarom heb ik deze klachten, wat willen ze me vertellen, wat wil mijn lichaam mij vertellen.

Dan kan je jezelf helen. In mijn praktijk doe ik dat doormiddel van kruiden, voeding en bewustzijn, maar dat kan natuurlijk ook op andere manieren. Net wat er bij je past. En dan uiteindelijk als je jezelf geheeld hebt, dan word je je ware zelf. Alle ruis die hier overheen lag gaat er langzaam af en dan komt je ware essentie naar buiten.

Het is in mijn optiek niet zo dat je deze reis maar 1x maakt. Het gaat laag voor laag en elke keer heel je jezelf een beetje meer en elke keer komt er steeds meer van je eigen essentie naar buiten.

Welke opleiding kan je doen?

Er zijn verschillende opleidingen binnen de Natuurgeneeskunde. Zelf heb ik de 5jarige opleiding aan de HVNA gedaan. In 2018 ben ik afgestudeerd. Dat was toentertijd de enigste opleiding in Nederland, maar inmiddels zijn er andere opleidingen bij gekomen. De NAVN in Zaltbommel en het CAM-instituut in Utrecht bieden ook een opleiding natuurgeneeskunde aan.

Sinds september 2021 ben ik zelf met 3 andere collega’s een opleiding Natuurgeneeskunde gestart. Deze opleiding is totaal anders dan wat ik zelf genoten heb, om de simpele reden dat mijn collega’s en ik erin geloven dat je leert door ervaring. Kennis is een onderdeel ervan, maar in mijn opleiding miste ik de ervaring. Het echt werken met de energie van de natuur. Via deze link vind je meer informatie over onze opleiding en wanneer de eerstvolgende groep start.

Homeopathie en Natuurgeneeskunde, wat is het verschil

Een veel gestelde vraag is wat het verschil is tussen homeopathie en natuurgeneeskunde. In mijn opleiding aan de HVNA heb ik 2 jaar homeopathie gedaan, na deze 2 jaar moesten we een richting kiezen. Voor mij was vanaf dag 1 al duidelijk wat ik wilde gaan doen, dus ik heb die 2 jaar gebruikt om te kijken wat homeopathie voor mij betekend.

Voor mij zit het verschil in deze 2 behandelmethodes dat je binnen de natuurgeneeskunde meerdere wegen hebt om iemand te helpen. Bij de ene cliënt passen beter bloesems en voedingsadvies, een andere cliënt heeft een iets sterkere prikkel nodig en krijgt kruiden. Homeopathie heeft 1 behandelmethode en ik hou zelf van afwisseling en iets passend maken voor de persoon die in mijn praktijk komt. Persoonlijk vind ik de prikkel erg ‘dwingend’ die je met een homeopathisch middel geeft en ik ben zelf iets meer van de vrije wil van de ziel. Deze mag uitgenodigd worden om in beweging te komen en de weg gewezen worden waar ze naar toe mag bewegen. Zonder push.

Online cursus natuurgeneeskunde

Als je graag meer wilt weten over natuurgeneeskunde en hoe je jezelf kunt ondersteunen met kruiden, voeding en (lichaams)bewustzijn, maar je wilt niet gelijk een opleiding van een aantal jaar doen, heb ik wellicht iets leuks voor je.

Green Goddess THE SCHOOL is mijn online mentorship programma waarin ik je begeleid door middel van masterclasses, online programma’s en vragenuurtjes om meer en meer met de natuur te leven. Elke maand is er een nieuw thema afgestemd op het jaar, de tijd waarin we leven en de vragen die er zijn. Je kan al instappen voor €29,95 per maand. Dit is de link voor meer informatie.

Gratis mini curses over je menstruatiecyclus

Over de schrijver
Green Goddess wil vrouwen zoals jij inspireren om te gaan leven vanuit je Natuurlijke ritme, in Liefdevolle Verbinding met jezelf. Dat doen we door onze beste tips te delen via onze blogs, video’s, podcast en Masterclasses. En door de Green Goddess Members' club: het platform voor gelijkgestemde vrouwen om samen te komen. Waar verschillende programma's worden aangeboden die je helpen je innerlijke wijsheid te ontdekken om zo je eigen heelmeester te worden.