Arcticum Lappa // Grote klit
Arcticum lappa, grote klit, grote klis, Green Goddess, Natuurgeneeskunde, Amersfoort, Kruidengeneeskunde, kruiden

Arcticum Lappa // Grote klit

Arctium lappa of Grote klit zoals haar Nederlandse naam is vind ik een van de leukste kruiden die er is! Ik vind deze plant zo bijzonder en ik zie haar dit jaar echt overal!

 

Als ik haar naam al zeg (in het Nederlands) fronzen menig wenkbrauwen 🙃. Ach het is maar net waar je hart van vol is zullen we maar zeggen 😇.

Ik gebruik haar met regelmaat in mijn praktijk. Want Grote klit gaat over je schoonheid. Ze laat je ware schoonheid weer zichtbaar worden. Veel klachten worden via de huid uitgedrukt, vaak ligt de oorsprong van deze klachten in de spijsvertering. Denk maar aan pukkeltjes krijgen als je te veel chocolade eet. Het is niet zozeer de chocolade die voor de pukkeltjes zorgt, maar meer de emotionele lading die je (vaak onbewust) mee eet met deze chocolade (of andere voeding natuurlijk). Er moet iets verteerd worden in je systeem, het liefst wil je lichaam de emotie doorvoelen om het vervolgens los te laten. Maar omdat we dit niet geleerd hebben gaan we vaak eten. We hebben namelijk wel geleerd (als kind) dat als we pijn hebben we een snoepje of ander cadeautje krijgen. 

 

Deze gevoelens of emoties wil je lichaam toch graag afvoeren, dus dan gaat het andere wegen zoeken. Je huid kan er een zijn. 

 

Wat Grote Klit doet is met onwijs veel zachtheid je naar deze emoties toe laten gaan, bijna zo zacht dat je het niet merkt. Dat je wel achter de donkere kant kan kijken. Ze heet klit omdat aan het bloemetje alles vast klit (klittenband is ook geïnspireerd op deze plant). Ze laat alles wat niet dient aan haar vast klitten en helpt het je afvoeren. Als je dat wilt natuurlijk, het is geheel vrijwillig. 

 

Ze werkt op je huid, is diaphoretisch. Ze helpt je bij alle onzuiverheden die er zijn, of dit nu eczeem, acne, onrustige huid of iets anders is, het uit te drukken. Zodat je geen strijd hoeft te leveren met je huid, maar dat dit ook liefdevol gaat.

 

Ze is een prebioticum voor je spijsvertering, dus ze zorgt dat je darmflora veel beter gaat werken.

 

En ze werkt op je lever. Wellicht had je dit al verwacht, maar ze is echt een detox kruid. Ze helpt je met alle toxinen (giftige stoffen) in je lichaam af te voeren. Of dit nu chemische stoffen uit de lucht zijn, additieven in je voeding die niet voedend zijn voor je systeem, oordelen (op jezelf of anderen), schuld, schaamte etc. 

 

Kruiden werken op elk niveau van ons lichaam en je zal dus merken dat je veel rustiger en liefdevoller wordt in je lichaam. 

Klachten gaan over, je huid wordt weer egaler, maar je eigen schoonheid komt daarmee naar buiten ✨ 

 

Je wordt zichtbaar in jouw schoonheid!

 

In mijn praktijk zet ik haar vaak als tinctuur in, maar ik zou dit niet zonder begeleiding gaan doen. Het is namelijk ook een kruid wat sterk reinigt en als je hier niet op voorbereid bent kan het een hoop processen in gang zetten. Je kan haar wel als theedrinken. Maximaal 3 kopjes per dag.