Ontdek de kracht van jouw klacht
Ontdek de kracht van jouw klacht

De dynamiek van onderdrukken

We leren in onze westerse maatschappij doorgaans niet hoe we kunnen omgaan met gezondheidsklachten. Regulier wordt er vooral gekeken naar de symptomen van een klacht, om te bepalen hoe deze zo goed en snel mogelijk behandeld (lees opgelost) kunnen worden. Zo nodig met medicatie, veelal gericht om de symptomen te onderdrukken. We willen ook graag dat een klacht zo snel mogelijk verdwijnt. Logisch, het is namelijk vervelend, het doet pijn, belemmert en laat zien dat er iets niet goed is. Toch?

Wanneer een klacht onderdrukt wordt (of het nu fysiek, mentaal, emotioneel van aard is),  wordt er niet of nauwelijks gekeken naar de oorzaak, de oorsprong van de klacht. Ook wordt er van buitenaf een middel (kracht) ingezet, wat het natuurlijke systeem in onszelf (het zelfgenezend vermogen, ons immuunsysteem in de breedste zin van het woord) onderdrukt in de uitingen ervan. Wat bedoel ik daarmee precies?

Je zelfgenezend vermogen ondersteunen

Een natuurlijke beweging in onszelf, in elk levend/bezield wezen, is er één die erop gericht is om balans na te streven. Dat doet het zelfgenezend vermogen. Deze is non stop bezig om prikkels van buitenaf te verwerken, zo nodig onschadelijk te maken en uit te scheiden wat niet (meer) dient. Prikkels van welke aard dan ook, of het nu voeding betreft, indrukken, informatie of pathogenen die de boel van binnen flink kunnen verstoren.

Pijntjes, ontstekingen, klachten van welke aard dan ook zijn uitingsvormen van het lichaam om in eerste instantie te laten zien dat het lichaam hard aan het werk is. In de tweede plaats, zeker wanneer het gaat over hardnekkige, langdurige klachten, wil het lichaam duiden dat er sprake is van chronische disbalans. Het is dus van belang dat de symptomen niet onderdrukt worden, maar vanuit de oorzaak behandeld worden. Dit met de nodige en het liefst natuurlijke ondersteuning, van waaruit het zelfgenezend vermogen zelf de balans kan herstellen.

Hier is kennis voor nodig, namelijk kennis en inzicht in het natuurlijk helend vermogen van het lichaam. Natuurgeneeskunde geeft deze inzichten en kennis. Wil je dit zelf leren eigen te maken, zie dan ook de jaartraining Natuurgeneeskunde die 18 oktober van dit jaar start. Meer info vindt je hier.



Een klacht leren duiden

Ik heb ook een lange tijd gedacht dat een klacht betekende dat er iets niet goed is aan mij, dat ik het niet goed doe, want anders zou ik geen klacht(en) ervaren, toch? Wat een sombere en strenge gedachte over mijzelf, die we wellicht allemaal wel kennen in meer of mindere mate. Het houdt een negatieve vicieuze cirkel in stand die vooral niet ten goede komt aan het zelfbeeld en daarmee de gezondheid.

Uitgaan van het zelfgenezend vermogen houdt in dat we de natuurlijke kracht in onszelf erkennen. En daarmee de taal die het lichaam op alle niveaus spreekt. Een klacht is dus eigenlijk niets anders dan een communicatie-, uitingsvorm van het lichaam, het wil iets duidelijk maken.

Wat zou hoofdpijn bijvoorbeeld kunnen duiden?

Een flinke hoofdpijn treedt op, voor jouw gevoel ‘zomaar’ ergens op de dag. Het doet pijn, hindert want het belemmert waar je mee bezig bent, wat je wilt en/of moet doen. Hup een paracetamolletje erin, zodat je door kunt gaan met waar je mee bezig bent of wat er moet gebeuren. Je weet vaak ook niet beter en ziet wellicht niet het bezwaar ervan. Nu, voor een keer kan het ook zeker geen kwaad, soms is het gewoon even nodig. Maar wanneer we standaard reageren met ‘een paracetamolletje’ op een pijnklacht, mis je zowel de oorzaak als de boodschap die erachter schuilt. Essentieel om werkelijk te herstellen en het zelfgenezend vermogen te bekrachtigen.

Wellicht is de boodschap van de hoofdpijn iets te maken met jezelf een moment rust gunnen, je hoofd even een pauze laten nemen en bijvoorbeeld wat energie je benen in te sturen door te gaan wandelen. Bij hoofdpijn zit er vaak (te) veel energie in je hoofd en meestal te weinig in je benen/voeten. Ga maar eens na wanneer je hoofdpijn hebt of voelt dat je hoofd zwaar wordt. Wat is de temperatuur van je voeten, benen, je knieën? Zijn deze koud, dan kun je ervoor zorgen dat er meer energie, doorbloeding richting je benen en voeten gaat. Dan kan op allerlei manieren. Door te gaan bewegen, letterlijk je aandacht naar beneden te brengen bijvoorbeeld met je ademhaling of je kunt een voetenbad nemen.

Regelmatig en langdurig last?

Wanneer je chronisch last hebt van hoofdpijn, sta dan eens stil bij welke keuze je kunt maken om ervoor te zorgen dat je in het algemeen meer in contact kunt komen met je lichaam en hoe je meer geaard door het leven kunt gaan? In hoeverre is je leven teveel ingericht op ‘hoofdwerk’? Bij migraine spelen er bijvoorbeeld meer processen en orgaansystemen mee, waaronder de lever en gal. In hoeverre kan je lever dus goed zijn werk doen, stroomt de gal wel voldoende goed door? Wanneer je boosheid langdurig inhoudt, stagneert niet alleen de galstroom op fysiek niveau (een reden voor galstenen), ook op energetisch niveau heeft het z'n doorwerking op bijvoorbeeld je daadkracht die vervolgens afneemt. Herkenbaar?

Voor elke klacht een scala aan processen

Hoofdpijn is één van de vele klachten en uitingsvormen van het lichaam. Realiseer dat er voor elke klacht een scala aan processen meespelen, dus niet alleen op fysiek niveau. Welk gevoel/emotie hou je in of neem je niet serieus? Wat uit je niet of juist extreem, geef je je grenzen voldoende aan, doe je eigenlijk wel waar je blij van wordt, et cetera? Er zijn zoveel onderliggende boodschappen, emoties en gevoelens die een rol kunnen spelen bij jouw klacht(en) cq aandoening.

Altijd uitzonderingen

In uitzonderlijke gevallen is symptomen onderdrukken met medicatie als pijnstillers, antibiotica of iets dergelijks gewoon nodig! Jij bent de regisseur van jouw leven. Vertrouw je het niet, ga er dan zeker mee naar de huisarts. Bij twijfel is het zeker wenselijk eerst een arts te laten beoordelen. Weet ook dat je altijd èn/èn aan de slag kunt gaan met je klacht. Naast medicatie die je ervoor slikt, kun je ook altijd holistisch kijken naar wat het je wilt duiden. Een natuurgeneeskundige op HBO niveau heeft als het goed is medische basiskennis en zal dan ook symptomen beoordelen op pluis of niet pluis en je eventueel doorverwijzen naar de huisarts.

Aan de slag met jouw kracht!

Wanneer je voelt dat je graag aan de slag wilt met jouw zelfgenezend vermogen, deze wilt leren te ondersteunen en wilt leren werken met en vertrouwen op je lichaam, bekijk dan hieronder de jaartraining natuurgeneeskunde, die Oona en ik samen geven. Startdatum 18 oktober 2024.

 

Klik hier voor meer informatie over de jaartraining

Jaartraining Natuurgeneeskunde

De basis van onze jaartraining is (Westerse en Oosterse) Natuurgeneeskunde, leven in verbinding met je eigen (innerlijke) natuur. De focus ligt met namen op waar je (hart) blij van wordt. Door meer in contact te komen met je lichaam en stap voor stap lichaamsbewustzijn te ontwikkelen. Gezond leven én in balans zijn worden dan een stuk eenvoudiger.

Je ontdekt je eigen manier en pad!

We nemen je mee in de reis door je lichaam via de primaire en secundaire orgaansystemen. De spijsvertering, lever/gal, luchtwegen en urinewegen zijn de 4 primaire orgaansystemen. De huid en geslachtsorganen de secundaire. Ook de elementen (aarde, water, lucht, vuur en ether) komen uitgebreid aan bod. Voeding, kruidengeneeskunde en lichaamswerk maken het eerste jaar verder compleet.

Je leert te werken met jouw zelfgenezend vermogen en integreert de wijsheid van de natuur in jouw leven, middels een praktijk- en ervaringsgerichte jaartraining.

Al een aantal praktische tips om ervoor te zorgen dat je je zelfgenezend vermogen ondersteunt in plaats van onderdrukt!

-          Maak contact met de signalen (klachten, symptomen) van je lichaam, ga er met je aandacht naar toe en adem er naar toe. Laat het toe voor zover dat lukt! Gaat het over pijn? Adem, adem door de pijn heen (zo nodig en zo liefst met zo min mogelijke pijnstilling). Vraag aan je hart (en luister met je hart) wat de klacht, symptoom, pijn je wil vertellen? Wat wil het je duidelijk maken, wat mag je laten of anders doen?

-           Oefen! Lukt het niet meteen, geef het niet direct op. Probeer regelmatig een moment te nemen om even tot jezelf te komen, eventueel je ogen te sluiten en te voelen hoe het is in je lichaam, ook al heb je (nu) niet concreet last van iets in jezelf. Wat wordt je gewaar in jezelf, waar gaat je aandacht naar toe, van welk deel van je lichaam wordt je vrijwel meteen gewaar?

-           Wanneer je je aandacht bij een pijntje of iets dergelijks hebt, leg er je hand(en) op en stuur de plek warmte en liefdevolle gedachten. In plaats van ergernis, negatieve en boze verwijten dat het weg moet, niet goed is of iets dergelijks. Zeg eventueel in je gedachten dat je er voor gaat zorgen, het meer rust, ontspanning, warmte of iets dergelijks geeft en dat je graag wilt horen wat het je wil vertellen.

Bij (acute) klachten die je niet vertrouwt, raadpleeg altijd een arts!

Over de schrijver
Mijn passie is natuurlijke gezondheid en bewustwording. In wezen zijn wij volmaakt en door dit als uitgangspunt te nemen kunnen onze innerlijke krachten (het zelfgenezend vermogen en onze aanwezige potentie) doen waar ze voor bedoeld zijn. Balans en flow herstellen, waardoor we vitaal en gezond leven.Onze natuur en de natuur om ons heen heeft de (oeroude) wijsheid in pacht en biedt de meest krachtige middelen om gezondheid te herstellen en te bevorderen. Afgestemd zijn op je lichaam en hart geven je richting en handvatten die essentieel zijn.Ik ben geboeid door alle niveaus en aspecten van de mens en de unieke verschillen die maken dat elke persoon weer anders is. Mijn streven is anderen te herinneren aan het licht en de kracht in henzelf om van daaruit hun passie te leven!Ik ben ooit begonnen in de reguliere zorg, van (jeugd) hulpverlening (Reclassering, Bureau Jeugdzorg & andere jeugdzorg instellingen) naar het ziekenhuiswezen als anesthesiemedewerker op de OK. Gaandeweg mijn persoonlijke ontwikkeling (waar klachten, het chronisch uit balans/burn out zijn, een trigger waren) kwam ik steeds meer tot inzicht dat ik mij wil richten op het versterken van gezondheid en het vergroten van mijn eigen regie. Uitgaan van de kracht die wij van nature bezitten en het grote potentieel wat in ons huist! Ik heb altijd al gevoeld dat het ‘antwoord’ in mijzelf zit en dat is van jongs af aan mijn zoektocht geweest. Wie ben ik werkelijk en waar word ik nu echt blij van? Inmiddels hoef ik niet meer te zoeken en kan ik steeds meer ZIJN wie ik ben. Mijn lichaam, op alle niveaus, geeft mij de inzichten en handvatten die ik nodig heb om steeds meer in harmonie en in flow te leven. Een blijer, vrijer en lichter leven, heerlijk!! Dat wens ik iedereen. Doen waar we blij van worden, wat een prachtige leidraad is dat in het leven.Naast een eigen praktijk in Rheden, ben ik docent en schrijf ik content ten behoeve van Universele Healthstyle