De wondere werking van Matericaria chamomilla – Kamille
De wondere werking van Matericaria chamomilla – Kamille
20 juni 2022 

De wondere werking van Matericaria chamomilla – Kamille

Als er een kruid is wat ik heel graag drink dan is het kamille wel. Meestal maak ik een kan thee ’s avonds na het eten. Soms in combinatie met lavendel (is erg lekker!) of met salie of en ander kruid. Kamille helpt je met loslaten is een echt digestivum, want zeker zo na het eten kan ze je helpen om de hoeveelheid eten te laten verteren. 

 

Maar niet alleen eten. Denk ook aan als je een drukke dag hebt gehad, dat ze helpt om los te laten. Om alles wat meer ruimte te geven en wat vochtiger te maken. Je helpt je om uit je hoofd te komen en meer in je lichaam te zakken.

 

Een ontkramper, zo zou je haar ook kunnen noemen. Alles wat in de verkramping zit helpt ze losser te maken. Of dit nu je darmen zijn, verkramping van je menstruatie, verkramping van je denken, even zo vastzitten in een situatie dat je geen oplossing meer ziet. Maar ook het loslaten van de dag. Daarom is het zo fijn om haar ’s avonds te drinken.

 

Kamille is een kruid wat je voor jong en oud kan inzetten. Afgelopen week werd ik gebeld door een oud cliënt. Ze is net moeder geworden en haar dochter heeft last van reflux. Niets wat ze gedaan had, had geholpen en ze belde of er wellicht iets met kruiden te doen is. 

 

Dat is er. Kamille. Het is niet zo dat je dit gelijk op je kind moet toepassen als je geen kennis hebt… Ik ben samen met mijn cliënt gaan kijken wat kan en hoe we haar dochter kunnen behandelen. 

 

Kamille zet ik ook nog wel eens in bij hooikoorts klachten, juist omdat ze zo zacht en liefdevol is en bij hooikoorts is er altijd een (interne) strijd gaande. 

 

Kruiden helpen niet altijd. Het is niet gezegd dat als jij hooikoorts hebt dat het ook voor jou werkt. Dat hangt namelijk helemaal af van de symboliek van je klacht en wat het je komt vertellen. Daarom kun je nooit 1:1 een kruid aan een klacht plakken, maar vraagt het altijd dieper onderzoek. Dat vind ik ook het leukste aan mijn werk! Iedereen krijgt een persoonlijke behandeling en kruiden. 

 

Wil je meer informatie over mijn natuurgeneeskundig traject, dat kan. Je kan altijd een vrijblijvend kennismakingsgesprek inplannen via deze link.

 

Familie

Asteraceae (Composieten)

 

Gebruikte deel van de plant

Flos

 

Inhoudsstoffen

Bitterstoffen
Looistoffen
Slijmstoffen
Flavonoïden
Etherische olie

 

Dosering inwendig

Thee: 3x daags een kop thee 10 minuten laten trekken. Je kan thee maken met 2 theelepels van het kruid of 10gram van de bloeiende knoppen.

 

Werkingsgebieden

Spijsvertering 

Kamille is een ontkramper, dus bij buikpijn, winderigheid en branden maagzuur werkt ze fantastisch. Vaak wordt gezegd dat Kamille een kindermiddel is, maar ik vind het ook echt heel fijn werken bij volwassenen.


Gynaecologie

Omdat kamille een ontkramper is werkt ze ook op je baarmoeder. Ze ondersteunt bij een pijnlijke menstruatie.


Luchtwegen

Verkoudheid, verstopte neus, bijholteontsteking, ik zet het ook wel in bij hooikoorts.

 

Toxicologie 

Niet waargenomen

 

Contra-indicaties 

Zwangerschap

Over de schrijver
Green Goddess wil vrouwen zoals jij inspireren om te gaan leven vanuit je Natuurlijke ritme, in Liefdevolle Verbinding met jezelf. Dat doen we door onze beste tips te delen via onze blogs, video’s, podcast en Masterclasses. En door de Green Goddess Members' club: het platform voor gelijkgestemde vrouwen om samen te komen. Waar verschillende programma's worden aangeboden die je helpen je innerlijke wijsheid te ontdekken om zo je eigen heelmeester te worden.