Waarom doet ongesteld zijn pijn

Elke maand komt het terug, voor de een een feestje voor de ander een drama. Vroeger vond ik het ook een drama, ik slikte de pil vaak door en later had ik een Mirena spiraal. Ik vond ongesteld zijn maar irritant en wilde er niet zoveel mee te maken hebben. Tot ik me er in ging verdiepen wat het is en er ging een wereld voor me open.

Heb je er wel eens bij stil gestaan wat ongesteld betekend?

Ongesteld zijn zegt het al: je bent niet-gesteld, niet prettig. Dat is toch gek eigenlijk, want met de maandelijkse bloeding wordt je innerlijke systeem juist opgeruimd, je wordt eigenlijk wel-gesteld…

Ik gebruik het woord ook nagenoeg niet meer. Ik zeg altijd dat ik in mijn Maan ben. Heb je wel eens op je maan-cyclus gelet? Als je de pil gebruikt of een Mirenaspiraal is dit wat lastiger, maar ook hiermee kun je de cyclus van je lichaam voelen.

Net als de fases van de maan hebben wij ook fases in de maand. Nieuwe maan en volle maan zou je kunnen vergelijken met de bloeding en de ovulatie en de wassende maan en de afnemende maan met de perioden hier tussen. Ditzelfde zou je kunnen doen met de seizoenen van het jaar. De bloeding de winter, de ovulatie de zomer en de perioden ertussen de lente en de herfst. Als je voor jezelf duidelijk hebt waar je zit in welke fase, kun je je misschien ook wel voorstellen dat je soms geen zin hebt om iets te doen. Dat je de ene dag heel veel energie hebt en de andere dag veel minder.

 

Hoe zou het zijn als je ongesteld zijn een fijne tijd wordt?

Vaak als we het over ongesteld zijn hebben, hebben we het alleen over het moment dat we een bloeding hebben. Maar onze vrouwelijke cyclus is niet alleen de tijd dat we een bloeding hebben. Een cyclus duurt de hele maand. Gemiddeld 28 dagen, per vrouw kan dat wat verschillen.

De dagen dat je ongesteld bent is de tijd om naar binnen te keren, net als de winter dat is. Hoe lekker is het om dan met een dekentje op de bank te zitten. Vaak kan je lichaam dan helemaal niet tegen te veel of te intensief sporten. De energie gaat dan juist naar je baarmoeder om deze te reinigen. Het opgebouwde slijmvlies moet afgestoten worden samen met het onbevruchte eitje.

De tijd tussen menstruatie en ovulatie is vaak een tijd van nieuwe energie. We zijn fris, de ‘oude meuk’ is opgeruimd en we zijn aan het opbouwen om een bedje voor het straks vrij te komen eitje te maken. We kunnen de wereld aan!! Net als in de lente, dan gaan we ook weer heerlijk naar buiten. De zaadjes die gepland zijn en in de winter onder de grond geworteld hebben kunnen naar buiten komen om te gaan groeien. Vaak kunnen we heel veel doen in deze periode en hebben we veel energie.

De tijd van de ovulatie is heel krachtig, het eitje komt vrij en gaat zijn weg via de eierstokken naar de baarmoeder. Onze energie heeft hier vaak het hoogte punt.

Hierna zakt het af, de energie trekt zich terug. Het eitje is bevrucht, maar vaak niet en wacht dan om uit het lichaam te gaan. Het lichaam maakt zich in de herfst klaar om de rust periode van de winter in te gaan. Je kunt dit ook aan je energie level voelen doordat je wat minder zin hebt om de deur uit te gaan of sneller moe bent.

Door je cyclus in de gaten te houden en het een aantal maanden bij te houden kun je het nog meer afstemmen met de fases van de maan. Je kunt zo veel meer inzicht in je energie level krijgen en hierdoor afspraken anders inplannen bijvoorbeeld. Als je weet dat je in je maan het minste energie hebt kun je beter die super leuke inspirerende afspraak een week later plannen. Dan weet je zeker dat je er het beste uit kunt halen.

 

Maar waarom doet het nou pijn?

We zijn door de eeuwen heen zover bij onze ware natuur vandaan komen te staan dat we geen verbinding meer hiermee voelen. Ons lichaam heeft een heel diep verlangen om weer in contact met onze ziel, met jou te komen. Pijn is een manier van het lichaam om contact te maken. Om je aandacht te vragen.

Je hoort geen pijn te hebben tijdens het ongesteld zijn. Je mag natuurlijk wat lichte buikpijn voelen, want je baarmoeder trekt samen om het opgebouwde baarmoederslijmvlies los te laten. Dit is immers niet meer nodig, want er geen bevruchte eicel.

Wat er over het algemeen te grondslag ligt aan menstruatieklachten, is een niet geleefd verlangen om met jezelf in contact te komen. Dit klinkt misschien vaag, maar het heeft er mee te maken dat we zo ontzettend veel in ons hoofd leven en eigenlijk niet meer in ons buik.

Ga maar eens bij jezelf na, waar zit je ademhaling nu? Waar zit de meeste energie in je lichaam. Waarschijnlijk is dat allemaal boven je middenrif. De rest van ons lichaam vergeten we vaak.

In onze maatschappij is dat ook minder belangrijk gemaakt. Het hoofd weet het allemaal en daar is alle energie op gefocust.

Maar je buik wil ook mee doen, daar zitten onze emoties opgeslagen, onze intuïtie en vrouwelijke wijsheid. Dat wil weer wakker worden en geleefd worden!

Ongesteld klachten hebben kort door de bocht te maken met energie die niet naar beneden (via je baarmoeder en je menstruatie) afgevoerd kunnen worden, maar worden omhoog gestuwd naar je hoofd, waar het niet los gelaten kan worden. Daarom hebben heel veel vrouwen last van hoofdpijn en/of migraine, PMS en stemmingswisselingen rondom hun menstruatie.

In de onderstaande video ga ik hier veel dieper op in.

3 tips om van de menstruatiepijn af te komen.

Om de tijd van je maan voor jezelf zo comfortabel mogelijk te maken deel ik hier wat tips die ik zelf vaak doe.

Geef toe aan jezelf. Sta jezelf toe op de dag dat je maan doorbreekt om lekker rustig aan te doen. Als je moet werken zorg dan dat je comfortabel kan werken. Neem een kruikje mee of doe lekker warme kleren aan. Zorg dat je rug en je voeten warm zijn. Doe een hemd in je broek en lekker wollen sokken aan. (oke, in de zomer is dit laatste misschien overdreven). Wees lief voor jezelf!!

Smeer je buik in met een olie. Ik maak mijn olie altijd zelf. Dit doe je door een basis olie te gebruiken (amandelolie, jojobaolie, of gewoon olijfolie) met een etherische olie. Ik hou van roos met lavendel en salie. Dit zorgt ervoor dat ik bij mijn kern blijf (roos), rustig wordt (lavendel) en de salie werkt verzachtend. Als je dit op je buik smeert met de klok mee (anders kun je last van obstipatie krijgen). Dit kun je doen voordat je naar bed gaat of lekker als je op de bank zit. Leg er daarna een kruik op (eerst even een katoenen doekje, anders wordt je kruik vies). Dan verwarm je je buik extra.

Die kruik sleep ik vaak de hele dag met me mee, voor op mijn rug of buik. Het geeft een heerlijk cosy gevoel, wat ik mezelf dan wil geven.

 

Dit zijn tips om symptomatisch met je klachten aan de gang te gaan. Heb je structureel elke maand klachten met je maan dan kun je op een natuurgeneeskundige manier hier wat aan doen. Hiervoor is een traject met een constitutionele behandeling voor nodig. Deze behandeling is voor iedereen weer anders en kan ik dan ook lastig in een blog ondervangen. Wil je meer informatie dan kun je me altijd een mailtje sturen. Ik kan dan kijken wat ik voor jou kan betekenen.