Ode aan Ledum Palustre - Moerasrozemarijn

Ledum palustre oftewel moerasrozemarijn. Deze plant wordt ingezet bij parasitaire energie, bij bijvoorbeeld teken- en insectenbeten. Aangezien het nat, vochtig en soms ineens heel warm is en dit een broedplaats is voor insteken is het tijd om een ode te brengen aan dit kruid. 

Je leest het goed, Ledum palustre kan ingezet worden bij tekenbeten. Het vraagt wel wat kennis over dit kruid. Dus als je niet weet hoe het werkt, ga er niet zelf mee experimenteren. Ledum palustre is een giftige plant, dus je moet hier ook echt mee oppassen. Je mag het nooit inwendig innemen, zoals alle giftige planten. Want dan kunnen er dingen gebeuren die we niet willen, of die jij niet wil.


Belangrijk! Moerasrozemarijn niet  verwarren met gewone rozemarijn (Rosmarinus officinalis). Dit is echt een hele andere plant. Moerasrozemarijn is familie van de Rhododendron. De Nederlandse naam kan wat verwarrend zijn, daarom gebruik ik eigenlijk altijd met planten de Latijnse naam. 


‘In deze blog neem ik je mee hoe je wel met deze plant kan werken.’

 

Hoe gebruik je Ledum palustre

Je gebruikt dit kruid uitwendig, dus op je huid. Je kan een infuus (thee), decoct (afkooksel) of een tinctuur gebruiken. Ikzelf gebruik altijd de tinctuur. Bij het hebben van een tekenbeet druppel je wat tinctuur op een pleister (of wondgaas als een pleister te klein is) en dit doe je over de beet. Natuurlijk haal je eerst de teek eruit. 

 

Vervang je dat drie keer per dag. Totdat in ieder geval de jeuk weg is, meestal is dit naar een paar dagen.  

 

Wat een teek doet is met zijn beet gif in je brengen. Het is een ruildienst, hij krijgt wat van jouw bloed en jij krijgt wat gif. Niet een hele fijne ruildienst, voor ons dan… Een teek is een parasiet en het ontneemt iets van je zodat het zelf verder kan leven en geeft je daarvoor iets terug. Wat een teek doet, is gif inbijten. De ziekte van Lyme is iets wat we daarvan kunnen krijgen. Het is niet zo dat elke teek de ziekte van Lyme kan overbrengen, want ze moeten dit bij zich dragen, maar dat kan wel, dus voorzichtigheid en zorgvuldigheid is wel belangrijk.

 

Het is ook belangrijk om vertrouwen te hebben in je lichaam en niet in de angst gaan schieten. Dat zie ik ook zo vaak gebeuren en juist doordat je in de angst zit schiet je in lagere trillingsfrequentie waarop parasitaire energie kan aanhaken. 

 

Als je bang bent voor iets dan ben je op die frequentie afgestemd, dus belangrijk is ook om vertrouwen te hebben in jezelf en in je lichaam. 

 

Er dient wel een kleine waarschuwing gemaakt te worden. Want ik zie een hele grote beweging ontstaan dat mensen volledig vertrouwen op planten, zonder dat ze weten wat ze doen. Ik vertrouw op mijn lichaam, haar zelfgenezend vermogen, de planten waarmee ik werk, maar ik hou ook altijd een vinger aan de pols. Als ik het niet vertrouw dan ga ik ook verder advies inwinnen. 

 

Met een tekenbeet in het bijzonder moet je voorzichtig zijn. Als er een witte rand omheen komt en je merkt na een dag geen verschil doe je er goed aan om wel de huisarts te contacten. Kruiden zijn geen vervanging voor medicatie. Ieder lichaam is anders, ieder mens heeft zijn of haar eigen (ziekte) geschiedenis en die moet je van jezelf serieus nemen. Dus hou de voorgang van je genezing van de tekenbeet in de gaten.  

 

Liever luisteren? Ik heb er ook een podcast over opgenomen

 

 

Monografie

Familie 

Ericaceae (Heifamilie)

 

Inhoudsstoffen

Etherische olie 

Looistoffen

Glycosiden

 

Toepassing

Ledum palustre trekt het gif uit puntige wonden en heelt deze van binnen naar buiten. Dit kan het gif zijn van allerlei insecten die je gestoken hebben.

 

Je kan dit kruid uitwendig gebruiken bij insectenbeten ook bij overgevoeligheid hiervoor, tekenbeten en splinters al vind ik bij deze laatste Calendula een betere optie.

 

Dosering

Infuus maken 2 theelepels per kopje 8-24 uur trekken op compres/pleister

Decoct maken 2 theelepels per 300ml half uur koken op compres/pleister

Tinctuur op compres/pleister

Altijd uitwendig gebruiken nooit innemen.

 

De pleister een aantal keer per dag vervangen, tot het niet meer jeukt en de beet zichtbaar verbeterd.

 

 

Natuurlijke EHBO

Ledum palustre is een echt EHBO kruid. Het is heel fijn om het op vakantie mee te nemen. Het zit standaard met wat andere kruiden in mijn vakantie-kit.

 

Mijn voorkeur in gebruik is eigenlijk altijd tinctuur. Dit is makkelijk, minder vochtig als thee 😀, geconcentreerder qua werkzame stoffen en dat zorgt ervoor dat je er in verhouding minder van nodig hebt. Zeker met een kruid dat je uitwendig gebruikt is dat wel fijn.

 

Wat ik ook een pre vindt voor EHBO kruiden is dat ik het in huis heb en gelijk kan gebruiken. Want een klacht is altijd NU en acuut. Dan is het niet handig dat er eerst nog een decoct gemaakt moet worden. Het is veel handiger dat ik gelijk een tinctuur bij de hand heb om dit op een pleister te druppelen en op de beet te plakken.

 

Nu heb ik een online programma waarin ik je uitleg hoe ik mijn EHBO-kit samen stel. Welke kruiden hier allemaal inzetten en waar je ze voor kan toepassen. Een kit die je thuis kan hebben, maar ook hoe je kruiden mee kan nemen op vakantie. 

 

Het programma is €27,00 daar krijg je een kruiden databank bij dat gericht is op acute klachten. Ik benoem 18 kruiden, 19 symptomen waar je de kruiden voor kan inzetten en 9 manieren om zelf aan de slag te gaan met de kruiden. En je ontvangt online workshop over Natuurlijke EHBO. 

 

In dit programma neem ik je mee in de medicinale kruidengeneeskunde, dus ik leer je met welke kruiden je gelijk aan de slag kan gaan. We gaan niet de natuur in, kruiden zoeken en daar wat van maken. Als je dat wil kan dat natuurlijk wel, maar dit programma is eigenlijk de vervolgstap hierin: wat doe je met de kruiden die je verzameld hebt en hoe kun je het helend inzetten.

 

Als je je wil aanmelden kan dat via deze link. Je krijgt gelijk toegang tot het programma en houdt ook voor altijd toegang tot het programma.