Curcuma, Kurkuma, Javaanse geelwortel of tumeric, het is een van mijn favoriete kruiden en ik kook er dan ook graag mee. Vaak doe het door de soep of in een groentestoofpotje. En als het herfst wordt en de dagen wat korter maak ik graag een curcuma latte. Een heerlijk verwarmend drankje. Samen met wat gember, kaneel en cayenne peper kook ik het in amandelmelk. Zo ontstaat er en heerlijk romig drankje.

Wat doet het?

Curcuma is heel reinigend voor de lever. De lever is een van onze belangrijkste organen, als het gaat om reiniging van het lichaam. Het zorgt ervoor dat de voedingsstoffen die we binnenkrijgen en door de darmen worden opgenomen omgezet worden in lichaamseigen stoffen en stuurt deze verder het lichaam in via het bloed. Als er stoffen zijn die niet opgenomen worden dan worden deze via de gal en het spijsverteringskanaal weer afgevoerd, het lichaam uit. Curcuma is een reinigend kruid voor de lever, omdat het stoffen bevat die dit proces ondersteunen, je kunt je voorstellen dat we zoveel verschillende stoffen binnenkrijgen via ons voedsel die niet altijd gemakkelijk te verteren zijn. Denk aan alcohol, additieven (e-nummers), koffie etc. De lever is dus een heel belangrijk orgaan bij het opnemen en uitscheiden van voedingsstoffen. 

 

Grieperig?

Voel je je niet helemaal topfit, ben je een beetje verkouden of wat grieperig aan het worden? Dan is dit een heerlijk drankje om te drinken. Doordat de lever extra aan het werk gezet wordt, wordt natuurlijk je hele lichaam aangezet (je vuur gaat branden) en zo wordt ook je immuunsysteem aangezet om de virussen en bacteriën af te voeren. Het helpt bij het herstellen van je weerstand en daarnaast heeft curcuma ook de eigenschap dat het cholesterol verlagend werkt.

 

Recept

Voor 2 kopjes curcuma latte.
400 ml plantaardige melk
Schijfjes van verse curcuma 1½ cm groot
1 theelepel biologische gemalen curcuma.
Schijfjes van verse gember 1½ cm groot
½ theelepel biologische gemalen kaneel
Mespuntje cayenne peper.

Ik gebruik zelf nooit een zoetmiddel, maar als je het wat zoeter zou willen kun je 2 dadels in stukjes snijden en deze meekoken.

 

Bereiding:

Doe alle ingrediënten in een pan en zet deze voor ±15 minuten op het vuur. Breng het voorzichtig aan de kook en blijf er bij, want het kan gemakkelijk overkoken. Roer de ingrediënten goed door elkaar en vergeet er niet heel veel liefde in te stoppen. Als het aan de kook is kun je het vuur lager zetten. Hoe langer je het laat sudderen, hoe intenser de smaken zijn.

Als het klaar is kun je het in een glas gieten door een zeef, zo heb je niet alle stukjes in de drankje zitten