De nieuwe maan staat voor naar binnen keren, naar jezelf. Hoe voelt het daar in je? Voel je iets borrelen? Misschien zijn het nieuwe ideeën of dingen die je de aankomende tijd meer wil gaan doen.

De nieuwe maan is de tijd om aan deze gevoelens en gedachten aandacht te geven. Juist op deze momenten is het helder wat je graag echt wil in het leven, waar je hart ligt. Luister daar eens naar, het gaat je vast een stapje verder brengen bij je doel. 

De energie van de nieuwe maan is ook een hele fijne periode om te reflecteren op wat er is gebeurd de afgelopen weken. Is er iets aangehaakt wat je niet zo fijn vindt? Of zijn er dingen die je graag mee wilt nemen? Je kunt hier langs gaan. De niet zo fijne dingen kun je loslaten, de fijne dingen kun je meenemen. Zo hou je de energie zuiver en kom je steeds meer in balans. Je raakt steeds meer afgestemd op je eigen innerlijke kracht.

Ikzelf vind het altijd heel erg fijn om een ritueel te doen. Het hoeft niet lang te duren. Tijd moet geen belemmering zijn. Neem de tijd die je er aan wil besteden. 5 minuten is al prima.

Zorg voor een rustige, schone ruimte. Ga lekker rustig op een kussentje zitten (of waar jij het fijn vindt). Zorg er wel voor dat je rechtop kunt zitten, zo kan de energie goed doorstromen.

Haal een aantal keer diep adem en probeer naar je buik te ademen. Observeer je ademhaling. Voel hoe je je voelt en kijk waar deze gevoelens vandaan komen. Zijn het leuke dingen of minder leuke dingen? Ik schrijf vaak op wat ik los wil laten. Dit doe ik op een apart briefje en verbrand dit na mijn ritueel. Door de dingen los te laten die mij niet (meer) dienen schoon in mijn systeem op.

Daarna ga ik visualiseren wat ik graag wil neerzetten in de aankomende maand. Dat kan iets kleins zijn. Laat het gebeuren, je hoeft er niets voor te doen. Het ontstaat vaak vanzelf, hoe meer je er met je hoofd dingen bij gaat halen, hoe lastiger het wordt.

Je ziet aan de natuur dat alles weer tot leven gaat komen en uit de diepe donkere aarde aan het kruipen is. De vogels fluiten er heerlijk op los, de bomen gaan blaadjes krijgen, de Magnolia verspreid haar onweerstaanbare geur. Alles staat in het teken van nieuw leven! Bij deze nieuwe maan kun je je innerlijke wensen laten groeien en manifesteren in de buitenwereld. Het is tijd dat ze naar buiten mogen komen, net als de bladeren aan de bomen. Luister naar je hart, zij weet de weg. Luister naar haar antwoorden op je vragen, welke dingen als eerste je aandacht mogen krijgen. 

Het is belangrijk om goed voor jezelf te zorgen in deze periode. Luister daarom naar je lichaam. Als je het gevoel hebt dat je over je grenzen gaat, zeg dan eens een afspraak af. Of spreek buiten af, je kunt bijvoorbeeld ook een wandeling in de natuur maken.

Hieronder vind je een aantal kruiden die je als thee kunt drinken (of aan je eten toe kunt voegen). Ze ondersteunen je organen en met name de bloedcirculatie, zodat er weer nieuwe energie vanuit je hart naar je rest van je lichaam gebracht gaat worden.

☽ Taraxacum officinalis (Paardenbloem)
☽ Silybum officinalis (Maria distel)
☽ Zingiber officinale (Gember)
☽ Verbena officinalis (IJzerhard)
☽ Rosmarinus offininalis (Rozemarijn)
☽ Achillea millefolium (Duizendblad)
☽ Melilotus officinalis (Citroengele honingklaver)