Natuurgeneeskunde

Kruidengeneeskunde
Medicijnwiel
Werkwijze

01. Medicijnwiel

Veel natuurvolkeren gebruiken van oudsher een medicijnwiel. Medicijnwielen zijn helende en rituele cirkels die in allerlei culturen over de hele wereld worden gebruikt. In een medicijnwiel wordt gebruik gemaakt van de natuurkwaliteiten Warm-Koud-Droog-Vocht, wat als doel heeft om bepaalde problemen of blokkades helder te krijgen.

02. Kruidengeneeskunde

Fytotherapie is de oudste geneeskunde ter wereld. Planten bestaan immers al veel langer dan de huidige medicatie 🙂 We zijn in deze tijd verleerd om op een intuïtieve manier met onze gezondheid om te gaan.

De kruiden zorgen voor ondersteuning bij het genezingsproces en dat je zelf genezend vermogen weer in werking wordt gezet, waardoor je weer verbinding krijgt met de eigenlijke constitutie. Je ware zelf.

03. Werkwijze

Ik werk 1 op 1 met clienten om zo het beste uit de behandeling naar boven te halen. Samen gaan we kijken hoe we je klachten kunnen oplossen, zodat je een leefstijl kan gaan ontwikkelen die bij je past en waarin je klachten opgelost gaan worden en je je energie weer terug krijgt.

Daarnaast heb ik ook een online progamma die je zelf, op je eigen tempo, kunt volgen.

Hoe werkt een

Medicijnwiel

Om een diagnose te stellen gebruik ik een medicijnwiel. Dit is een wiel waarin de cyclus van het leven wordt weergegeven. Er zijn grote cyclussen (bijvoorbeeld leven-dood, seizoenen), maar ook hele kleine (celvernieuwingen in ons lichaam). Alles heeft zijn eigen proces. Wat er ‘buiten’ in de natuur gebeurt, gebeurt ook op klein niveau in ons eigen lichaam. ‘zo binnen, zo buiten’.

 

Medicijnwiel

Veel natuurvolkeren gebruiken van oudsher een medicijnwiel. Medicijnwielen zijn helende en rituele cirkels die in allerlei culturen over de hele wereld worden gebruikt. In een medicijnwiel wordt gebruik gemaakt van de natuurkwaliteiten Warm-Koud-Droog-Vocht, wat als doel heeft om bepaalde problemen of blokkades helder te krijgen.

Aan de hand van het wiel kan ik je temperament bepalen en of de beweging die je maakt goed of niet goed voor je is. Het wiel kan ook als doel hebben om inzicht in situaties te krijgen voor persoonlijke doeleinden of antwoord geven op vragen die je hebt. Dit betekent dat het wiel een hogere kennis en wijsheid heeft: aan de hand van dit wiel kan ik bepalen waar je zit en waar er eventueel blokkades zijn.

 

Behandelplan

Na een uitgebreid intake waarin ik je hulpvraag en levensgeschiedenis in kaart breng, maak ik een natuurgeneeskundig behandelplan waarin je met kruidentincturen, voeding en leefstijladviezen aan de slag kunt gaan. Zo kunnen we samen een gezonde beweging in gang zetten.

De 4 natuurkwaliteiten van het medicijnwiel bestaan in de basis uit de elementen Vocht-Droog-Warm-Koud. Om een vrij, zelfstandig en gezond mens te zijn is het belangrijk om vrij over deze ‘assen’ (elementen) te bewegen. Vaak lukt dat niet meer omdat we gaandeweg in onze leven(s) dingen hebben meegemaakt die voor blokkades hebben gezorgd. Alles wat stilstaat, blokkeert of waar je doorschiet is een ongezonde beweging. Hierdoor raak je uit balans en kun je niet meer goed naar je centrum toe. Door samen te kijken waar dit gebeurt krijg je inzicht.

Warm

Is een beweging naar buiten. In de lente komt de natuur vanuit de winter weer meer in de kwaliteit Warm. Je ziet de dieren weer actief worden, wij mensen gaan ook weer meer naar buiten en worden actiever. De bloemen en bomen komen weer in beweging.

Koud

Dit is de tegengestelde beweging van Warm. Bij Koud gaat alles naar binnen, verkramping is ook een vorm van Koud. In de herfst zien we ook de beweging naar Koud. Planten trekken hun energie terug in de wortels, dieren trekken zich terug in hun holen en nesten en houden soms een winterslaap. Wij mensen zijn ook vaker binnen te vinden. We zien dat processen trager verlopen of stilvallen. Er ontstaat rust en een beweging naar binnen.

Droog

Bij deze kwaliteit zie je een scheiding en een beweging naar het centrum ontstaan. De onderliggende structuren worden zichtbaar. In de natuur zie je bij de kwaliteit Droog terug dat planten dunner, brosser en stugger worden. Ook staan planten in droge gebieden meer uit elkaar dan bijvoorbeeld in vochtige gebieden. Bij dieren ga je pezen en het skelet beter zien. Je kunt zien bij mensen dat we naar binnen gaan, maar heel geconcentreerd, specifiek. De flexibiliteit wordt minder. Er ontstaat bij de kwaliteit droog een verlies van samenhang.

Vocht

Dit is de tegengestelde beweging van Droog. Het is een beweging naar buiten, maar als iets vochtiger wordt zwelt het op of de plas wordt groter, er wordt meer ruimte ingenomen. Grenzen vervagen en daarmee ook de vorm. Alles wat opgelost kan worden vermengt zich met elkaar. De kwaliteit Vocht zie je in een uitdijende beweging ontstaan en er treedt vormverlies op. Planten worden groter en zachter. Op vochtige plaatsen zie je ook veel meer planten groeien dan op droge plaatsen. Bij de mens zie je het terug als een verbinding, bijvoorbeeld samenkomen met elkaar.

Wat is

Kruidengeneeskunde

Fytotherapie is de oudste geneeskunde ter wereld. Planten bestaan immers al veel langer dan de huidige medicatie 🙂 We zijn in deze tijd verleerd om op een intuïtieve manier met onze gezondheid om te gaan.

De kruiden zorgen voor ondersteuning bij het genezingsproces en dat je zelf genezend vermogen weer in werking wordt gezet, waardoor je weer verbinding krijgt met de eigenlijke constitutie. Je ware zelf.

Ik werk met zoveel verschillende kruiden

Het aantal verschillende recepten !!

wat zijn

Bach Bloesems

Bloesem therapie is een zeer verfijnde, natuurlijke geneeswijze. Het zijn tincturen die bereid zijn uit bloemen, planten, bomen en struiken, waarbij gebruik wordt gemaakt van hun levensenergie. De bloesems werken voornamelijk op emotioneel en mentaal niveau. Soms kunnen we door ziektes of blokkades niet goed meer naar onze innerlijke stem luisteren. De bloesems zorgen ervoor dat deze stem weer naar boven komt en dat je er weer naar kan gaan luisteren.  Bij het gebruik van de Bloesems wordt het contact met je gevoel weer hersteld, zodat je zelf inzicht krijgt hoe je de verstoorde emoties weer in balans kan brengen.

 

 

Bach Bloesems

Verschillende combinaties mogelijk

Het belang van gezonde

Voeding

Op het moment wordt er veel over voeding gezegd en geschreven: voeding is hip. Daar ben ik eigenlijk wel blij mee. Hierdoor komt er veel meer aandacht voor goede voeding en worden mensen zich bewust van wat ze eten.

Belangrijk is dat je wel de goede voeding voor jou tot je neemt. Daarnaast is de manier van bereiden en hoe je het eet ook van belang. Voor de een is veganistisch een prima voedingspatroon, maar iemand anders heeft toch iets meer dierlijke producten nodig.

Dit hangt af van hoe je leven er uit ziet, of je veel sport of juist niet. Of je veel tijd hebt om je voeding te bereiden of eigenlijk altijd tussendoor eet. Graag kijk ik samen met jou wat het best passende voedingsadvies is voor jou als persoon en wat past in je dagelijkse leven.

In de een op een gesprekken gaan we aandachtig aan je voedingspatroon kijken.

Naast de voeding vind ik het ook belangrijk om te kijken waarmee je jezelf voedt. Denk aan sociale contacten, relaties, indrukken die je dagelijks opdoet, je werk, social media. Wat vindt jij belangrijk in je leven.

Op deze manier gaan we holistisch naar je voedingspatroon kijken en pakken we het heel breed. Vaak is de manier waarop je eet een afspiegeling van hoe je in het leven staat.

Om je voedingspatroon te veranderen, mag er ook vaak een omslag in je leefpatroon zijn. Anders wordt het lastig om iets vol te houden.

Zoals je wellicht hebt gezien heb ik een online programma waarin ik je leer hoe je meer in verbinding kunt komen met jezelf. Dit programma doe je alleen, in je eigen tempo.

Wil je meer begeleiding, dan kunnen we ook 1 op 1 werken. Ik heb hier een programma voor samengesteld, waarin ik je begeleid naast het online stuk.

Ook is het mogelijk om alleen 1 op 1 met mij te werken. We gaan dan samen aan de slag om je klachten te verhelpen, je energielevel om hoog te brengen en de verbinding met jezelf te herstellen.

Get In Touch

Nog even dit...

Nicolien Nijland

06 402 340 75
info@green-goddess.nl

Adres

Bergstraat 6
3811 NH Amersfoort

Volg me op

Instagram

Volg me op

Facebook