Ik hoor steeds vaker het woord holisme om me heen, alsof het ineens populair is om dit woord te gebruiken. Mijn hart maakt een sprongetje want ik ben hier heel blij mee! 

Het leven is voor mij een cyclus, holistisch. Ik zal je uitleggen waarom en een aantal tips geven hoe je het holisme in je leven kunt verweven.

Holisme komt van het Griekse woord Holos wat geheel betekend. Een geheel betekend voor mij als Natuurgeneeskundig therapeut dat ik jou als volledig zie. Als je klachten hebt maakt dat niet uit of ze fysiek van aard zijn of psychisch of dat je moeite hebt om in groepen te functioneren of dat je je afgescheiden voelt van iedereen. 

Als mens zijn we onderdeel van de natuur. We staan er niet boven, naast, onder, maar midden in. Wij zijn net zo belangrijk als dat grassprietje langs de kant van de weg of de koe in je wei. De afgelopen eeuwen hebben we de mensheid boven de natuur gezet, in mijn optiek zijn we hierdoor ver van onze roots afgegaan en zie je ook steeds meer ziekten ontstaan.

We zijn dus als mens een onderdeel van de natuur, we kunnen ons hier wel van onderscheiden, maar we kunnen niet volledig afgescheiden zijn hiervan. Dan hebben we geen leven meer op Aarde. Het is een wisselwerking tussen de natuur en de mens, wat ons beide in stand houdt (in leven houdt). De wisselwerking vindt plaats op elk niveau dat we kennen Lichamelijk, Mentaal, Emotioneel, sociaal en Spiritueel zijn de grootse, maar er zullen zeker nog tal van andere niveaus zijn. 

In de natuurgeneeskunde en het holistische denkkader wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van de wisselwerking van deze niveaus. Denk bijvoorbeeld aan de invloed van een seizoen, de stand van de maan en het weer/klimaat. 

De behandelingen die ik geef zijn er op gericht om het evenwicht in jou weer te herstellen. Dat je geen klachten meer ervaart, dat je je in balans voelt met jezelf en je omgeving. Dat (als je dat nog niet weet) waar je passie ligt. Zodat jij je volledige potentieel kan gaan leven!

Ik deel alvast een aantal tips om meer een te zijn met je zelf en een holistische levenswijze te leven:

  1. Je kunt in het bos gaan wandelen op je blote voeten, of er zijn ook genoeg blote voeten paden in het land. Zo kom je dichter bij de aarde, je maakt letterlijk contact met haar en kun je meer de verbondenheid voelen.
  2. Als je klachten als hoofdpijn of buikpijn ervaart, ga dan eens bij jezelf na wat er in de afgelopen minuten, uren, dagen, weken is gebeurd. Kan er een gesprek een trigger zijn geweest voor je klacht. Vaak hebben indrukken of gesprekken een groter invloed op je systeem dan je denkt.
  3. Hoe ben jij in groepen, in je gezin? Waar sta jij? Midden in de groep, buiten aan de rand? Dit zegt veel over hoe je bent als mens. Niets is goed of fout. Observeer het alleen. 
  4. Hoe sta jij in het leven als het om spiritualiteit gaat. Geloof je dat er meer is tussen hemel en aarde? Ben je religieus opgevoed en hoe sta je daar nu in? Geloof je in een groot universum, engelen, gidsen etc. Ook hier weer is er niets goed of fout, als je alleen observeert en er misschien over mediteert kom je mooie antwoorden tegen.

Heb je het gevoel dat je meer wil, dan kun je een afspraak met me maken.