Detox&Yoga Natuurlijke EHBO green goddess natuurgeneeskunde Workshop AmersfoortVoor mij is een detox niets meer als een reiniging voor mijn lichaam. Zoals ik mijn auto jaarlijks laat controleren en de vloeistoffen laat bijvullen etc, mijn huis schoonmaak is vind ik het ook belangrijk om mijn lichaam in ieder geval 2x per jaar een reinigingskuur te geven.

Het voorjaar en de herfst zijn hier de perfecte momenten voor.

In de herfst laten de bomen hun bladeren vallen, de natuur maakt zich klaar voor de winterslaap. We kunnen ons nog een tijdje voeden met producten uit de natuur die veel kracht van de zon hebben opgedaan zoals tomaten, druiven en pompoenen. En verder vertrouwen we erop dat we voldoende warmte hebben getankt om de komende seizoenen op te kunnen teren. De herfst is ook de tijd om los te laten. De natuur trekt zich terug. De energie gaat naar binnen, de aarde in.

In ons dagelijkse leven worden we de hele dag blootgesteld aan afvalstoffen, zoals we het in de natuurgeneeskunde noemen dyscrasie. Dit zijn eigenlijk invloeden die niet zo goed zijn voor ons lichaam. Denk aan luchtverontreiniging, gifstoffen wat op groente en fruit zit, de uitgeputte bodem waarin ons eten wordt gemaakt. Maar ook stress in het verkeer, op het werk, thuis. De hele dag achter de computer of telefoon zitten. Aan een groot deel van deze invloeden ontkomen we niet, want het is nou eenmaal de tijd waarin we leven, maar we kunnen er wel voor zorgen dat deze invloeden zich niet gaan ophopen in ons lichaam. Door een reinigingskuur te doen kun je ervoor zorgen dat deze stoffen uit het lichaam gaan en zo de dyscrasie te verminderen.

Stress is ook voor veel mensen een belangrijke factor, altijd druk, bezig, weinig tijd nemen voor ontspanning en leuke dingen doen. Dit zorgt uiteindelijk ook voor meer opslag van afvalstoffen. Het hoeft dus niet per definitie een fysieke oorsprong te hebben. Ik bekijken het vanuit een holistisch perspectief en daarin spelen naar fysiek ook emotioneel, mentaal, sociaal en spiritueel niveau een rol. Dit alles te samen maakt wie je bent.

Maar hoe reinig ik nou eigenlijk?

Ik hou er niet van om streng te zijn voor mezelf, het mag leuk zijn en het hoeft geen obsessie te zijn. Het doel is niet om af te vallen. Soms gebeurd dit wel, want als je stoffen kwijtraakt die je niet meer nodig hebt val je af J.

Ik ben niet van de sapkuren. Ik heb vast voedsel nodig om te kunnen functioneren op een dag. Daarnaast heb je een hele sterke spijsvertering nodig om voedingsstoffen uit sappen te halen. Het wordt pas in je darmen verteerd, omdat je het opdrinkt en het niet al wordt voor verteerd in je mond en maag zoals dat wel gebeurd als je het eet.

Wat doe ik dan wel?! In de periode dat ik detox drink ik elke ochtend en avond een glas met groene klei. De ‘slakken’ die zich in mijn darmen bevinden hechten zich aan de klei en worden zo uit mijn lichaam afgevoerd. Daarnaast eet ik vooral basisch voedsel, veel groente en fruit, kwark, klein beetje granen. Ik drink kruidenthee en veel water. Koffie, alcohol en witmeelproducten staan even niet op het menu.

Daarnaast zorg ik ook dat ik voldoende rust neem. Ik doe elke ochtend aan yoga en probeer op de dag nog altijd een moment voor mezelf te nemen. Het grappige is dat ik daar dan ook veel meer behoefte aan heb. Als ik me veel meer op mezelf in-tune en niet zoveel met de buitenwereld bezig ben kan ik veel beter horen waar ik behoefte aan heb.

Wil je ook gaan detoxen, maar weet je niet zo goed hoe? Kom dan naar een van de Detox & Yoga workshops die ik samen met Lotus Satyara geef in Amersfoort en Arnhem. Of maak een afspraak met me dan kunnen we samen kijken naar persoonlijk voedingspatroon dat afgestemd is op jou en dat gemakkelijk vol te houden is.